Moodle és un programari de codi lliure que crea entorns virtuals d'ensenyament i aprenentatge també coneguts com a LMS (Learning Management System).
El projecte fou iniciat i és mantingut per l'australià Martin Dougiamas, però ha aconseguit reunir una gran comunitat internacional d'usuaris, programadors, desenvolupadors i traductors de tal forma que actualment té 160 milions d'usuaris[1] registrats i està traduït a 120 llengües, inclòs el català.[2]
La clau del seu èxit rau en la facilitat d'instal·lació (només necessita un servidor php i un gestor de bases de dades com MySQL), de configuració, creació de cursos i manteniment del lloc. Està concebut per ajudar els docents a crear comunitats d'aprenentatge en línia. S'utilitza en el blended learning, educació a distància i classes invertides (Flipped classrooms) i en projectes d'e-learning en escoles, universitats o empreses.[3]
Està construït sota una òptica pedagògica constructivista social que es basa en la construcció del coneixement amb el diàleg entre els participants i també amb l'aprenentatge cooperatiu. Un professor que opera des d'aquest punt de vista crea un ambient centrat en l'estudiant i l'ajuda a construir aquest coneixement sobre la base de les seves habilitats i coneixements propis en lloc de simplement publicar i transmetre la informació que es considera que els estudiants han de conèixer. Per això és tan fàcil crear-hi fòrums. Tot i això, accepta molts altres tipus d'activitats didàctiques: qüestionaris, lliçons, tasques, wikis, xats, treball en parelles.
La missió de Moodle és empoderar als professors perquè millorin el món, i volen contribuir-hi amb la plataforma més potent per aprendre. Els valors que tenen per arribar a aquesta meta són l'educació, el respecte, la integritat, l'obertura i la innovació.
La versió més recent és la 3.8.[4]
El disseny de la plataforma Moodle és el resultat de la investigació de la tesis doctoral de Martin Dougiamas, on defensava l'ús del codi obert per donar suport a una epistemologia construccionista social basada amb les comunitats d'Internet, per això presenta molts aspectes pedagògics que altres plataformes d'aprenentatge virtual no tenien.
El Moodle 1.0 va presentar-se el novembre del 2001 a la Universitat de Curtin [5] per part de Peter Taylor. Aquesta versió inicial es va alliberar l'agost del 2002 i els usuaris van començar a col·laborar per contribuir amb nous temes i traduir la plataforma a diferents llengües. A partir d'allà cada sis mesos apareix una nova versió estable i no ha deixat de créixer.
Actualment té una nova iniciativa que es diu Moodle.net (en proves a inicis de 2019). Significat de MOODLE: Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, tot i que els primers anys es deia que la “M” era en honor del seu creador Martin Dougiamas.
El disseny i desenvolupament de Moodle es basen en la idea de la pedagogia constructivista social. Aquesta filosofia radica en la cooperació en grup i en la idea que el coneixement es pot crear o construir.[6]
Com a curiositat, cal fer menció que Moodle és la primera comunitat Open Source no formada íntegrament per informàtics, sinó que també hi participen pedagogs i altra gent relacionada amb l'ensenyament.
La idea que Moodle dona seguint la visió de constructivisme social, és que tots podem ser professors o alumnes potencials. Altres atributs pels que es pot defensar aquesta teoria són:
La Portada és la pàgina principal a la que s'entra mitjançant un navegador d'Internet i on es realitza l'autentificació. Un cop dintre l'estructura bàsica de Moodle està organitzada al voltant de cursos i aquests s'organitzen en categories.
A la part central de la pàgina d'un curs trobem diferents seccions on es poden afegir recursos i activitats.
Els recursos apareixen amb un enllaç i s'identifiquen amb una icona diferent per a cada tipus:
Existeixen diferents tipus d'activitats que es poden crear al activar el mode edició i seleccionar l'enllaç “triar un recurs o activitat”. Aquestes son alguns exemples:
Addicionalment poden afegir-se altres activitats i recursos mitjançant plugins.
Les eines de comunicació disponibles a moodle són: correu electrònic (l'enviament es realitza de manera externa a la plataforma), missatgeria interna i xat.
Els fòrums també es converteixen en espais per a la comunicació, si es creen de manera oferta permeten l'alumnat debatre en fils de discussió i els tancats el professor dona informació al grup sense opció a resposta.
L'administració dels cursos a Moodle està vinculada als rols de les persones que accedeixen i que tenen uns permisos associats:
També es pot seguir l'evolució de l'estudiant de les següents formes:[7]
Els professors poden fer comentaris [8] o anotacions directament als documents que els alumnes pugen a la plataforma amb format .docx, .odt o .pdf (cal que prèviament amb el rol d'administrador tinguin instal·lat Ghostscript i unoconv o Google Drive converter)
També es podran fer comentaris directament a les presentacions online, si està activat el “comment inline”.
El Moodle té un plugin amb 8 jocs que es poden instal·lar on hi trobem:
L'objectiu de Moodle és ser totalment accessible i usable per a tots els usuaris, independentment de la seva capacitat.[9]
Els desenvolupadors bàsics de Moodle passen molt de temps assegurant-se que els nous desenvolupaments siguin accessibles. Una part del procés a l'hora de crear un nou codi a Moodle és seguir les bones pràctiques establertes i una part del procés per acceptar el codi nou al nucli consisteix a provar pàgines acuradament i obtenir comentaris d'experts.
La plataforma Moodle és un sistema complex amb moltes parts. El seu codi està sempre evolucionant. Es poden activar i desactivar els mòduls. La interfície es pot personalitzar àmpliament mitjançant temes i milers de paràmetres. El professor o qualsevol alumne poden produir contingut real. Per tant, és impossible dir amb una certesa del 100% si Moodle o qualsevol lloc basat en Moodle és absolutament accessible o no. L'accessibilitat no és un estat, sinó que és un procés de millora contínua en resposta als nostres usuaris i a l'entorn tècnic més ampli.
A l'hora de decidir com Moodle ha de presentar el seu contingut per a una millor accessibilitat web, se segueixen les directrius de Web Content Accessibility Guidelines.[10] Algunes de les directrius a tenir en compte són les següents:
Com que Moodle és un lloc per construir contingut (a més de consumir contingut), també ens referim a les directrius ATAG 2.0.[11] A Moodle 2.7 es va afegir un nou editor Atto que no només ajuda a millorar el funcionament de tots els usuaris, sinó que també contribueix a millorar l'accessibilitat del contingut produït amb ell.
Com que moltes parts de la interfície d'usuari de Moodle són dinàmiques i interactives, seguim les recomanacions d'ARIA[12] per informar sobre tecnologies d'assistència, com ara lectors de pantalla.
Com que Moodle s'utilitza per les agències del govern nord-americà, l'esmena de la Secció 508[13] dels Estats Units pot ser rellevant per a Moodle.
Com que Moodle és utilitzat per agències governamentals i universitats de la Unió Europea, també és rellevant la Llei Europea sobre Accessibilitat.[14]
El caràcter obert de Moodle ha facilitat que apareguessin diverses comunitats d'educadors i usuaris que han impulsat espais on compartir recursos educatius oberts. Per aquesta raó, i gràcies a la facilitat de personalització, la xarxa d'usuaris de Moodle ha compartit i desenvolupat activament diversos plugins o recursos que han permès al propi Moodle evolucionar.
L'any 2010, amb el llançament de la versió de Moodle 2.0, s'implementà el primer projecte Community Hub,[15] que va oferir al col·lectiu de professionals un nexe de connexió on compartir de forma eficient els continguts creats.
El Hub de Moodle facilita l'intercanvi de material i, com a conseqüència neix la iniciativa moodle.net,[16] la qual fomenta un aprenentatge col·laboratiu que permet redefinir constantment els cursos emmagatzemats. Per aconseguir-ho, els propis educadors poden accedir a recursos ja creats per altres usuaris amb un rol d'administrador, o similar. Un cop han accedit, poden descarregar el curs gratuïtament, modificar o afegir allò que s'adapti a les seves necessitats i compartir aquest nou material a la pròpia Hub de moodle.net.
Aquesta iniciativa té com a objectiu millorar la qualitat del recursos educatius, apoderant al professorat, i aprofitar el debat que es genera per desenvolupar nous recursos de llicència oberta. A més, moodle.net supervisa el contingut, el valida en quaranta-vuit hores i el categoritza per a la seva nova difusió.
L'èxit i creixement de la comunitat Moodle, hi ha més de cent setanta-cinc milions de membres registrats, va donar lloc a una refundació de moodle.net a l'estiu de 2019, quan es va crear MoodleNET.[17] Definida, pel Responsable del Projecte Doug Belshaw, com una "nova plataforma oberta de medis socials per a educadors, enfocats en el desenvolupament professional i el contingut obert".[18]
No s'ha de confondre com una transformació en una xarxa social com Twitter o Facebook, centralitzada i globalitzada. La nova xarxa es crea com un sistema de comunitats “federades” i independents, però amb intercomunicació entre les diverses microcomunitats.[19]
La meta d'aquesta descentralització es promoure una major:
La iniciativa de MoodleNet té com a objectiu enriquir als diferents actors del sector educatiu:[20]
Versió | Data | Notes de versió |
1.0 | Agost de 2002 | Notes de la versió |
1.1 | Agost de 2003 | Notes de la versió |
1.2 | Març de 2004 | Notes de la versió |
1.3 | Maig de 2004 | Notes de la versió |
1.4 | Agost de 2004 | Notes de la versió |
1.5 | Juny de 2005 | Notes de la versió |
1.6 | Juny de 2006 | Notes de la versió |
1.7 | Novembre de 2006 | Notes de la versió |
1.8 | Març de 2007 | Notes de la versió |
1.9 | Març de 2008 | Notes de la versió |
2.0 | Novembre de 2010 | Notes de la versió |
2.1 | Juliol de 2011 | Notes de la versió |
2.2 | Desembre de 2011 | Notes de la versió |
2.3 | Juny de 2012 | Notes de la versió |
2.4 | Desembre del 2012 | Notes de la versió |
2.5 | Maig de 2013 | Notes de la versió |
2.6 | Novembre de 2013 | Notes de la versió |
2.7 | Maig de 2014 | Notes de la versió |
2.8 | Novembre de 2014 | Notes de la versió |
2.9 | Maig de 2015 | Notes de la versió |
3.0 | Novembre de 2015 | Notes de la versió |
3.1 | Maig de 2016 | Notes de la versió |
3.2 | Desembre de 2016 | Notes de la versió |
3.3 | Maig de 2017 | Notes de la versió |
3.4 | Novembre de 2017 | Notes de la versió |
3.5 | Maig de 2018 | Notes de la versió |
3.6 | Desembre de 2018 | Notes de la versió |
3.7 | Maig de 2019 | Notes de la versió |
3.7.1 | Juliol de 2019 | Notes de la versió |
3.7.2 | Setembre de 2019 | Notes de la versió |
3.8 | Novembre de 2019 | Notes de la versió |
3.8.1 | Gener de 2020 | Notes de la versió |
3.8.2 | Març de 2020 | Notes de la versió |