Năsăud

Plantilla:Infotaula geografia políticaNăsăud
Imatge
Tipuspoble de Romania Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 47° 17′ 00″ N, 24° 24′ 24″ E / 47.2833°N,24.4067°E / 47.2833; 24.4067
EstatRomania
JudețProvíncia de Bistrița-Năsăud Modifica el valor a Wikidata
CapitalNăsăud (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població10.215 (2021) Modifica el valor a Wikidata (236,18 hab./km²)
Geografia
Superfície43,25 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud330 m Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Mayor of Năsăud (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataDorin-Nicolae Vlașin (en) Tradueix (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal425200 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb
Kavadarci
Mława (2009–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webprimarianasaud.ro Modifica el valor a Wikidata


Năsăud (pronunciat en romanès: [nəsəˈud]; en alemany: Nassod, Nußdorf; en hongarès: Naszód) és una ciutat del comtat de Bistrița-Năsăud a Romania situada a la regió històrica de Transsilvània. La ciutat administra dos pobles, Liviu Rebreanu (fins al 1958 Prislop; Priszlop) i Lușca (Szamospart).

Segons el cens del 2011, el 93,6% dels habitants eren romanesos, el 5,5% gitanos i el 0,6% hongaresos. Segons estimació 2012 comptava amb una població d'11.323 habitants.[1]

Història

[modifica]

El nom de Năsăud deriva possiblement de l'eslau nas voda, que significa "prop de l'aigua". Una altra etimologia prové de Nußdorf (Nussdorf, "poble de les nogueres"), el nom saxó transsilvani de la ciutat durant l'edat mitjana. Tanmateix, va derivar d'un nom de persona, documentat el 1269 com a Naswod (actual Nesvady).

Antiga ciutat fronterera dels Habsburg coneguda pels seus regiments fronterers amb escarna i bones escoles, Năsăud va veure l'expansió industrial durant l'era comunista i el col·lapse industrial després del 1989. L'activitat econòmica local gira al voltant de l'economia de les remeses generada per la migració massiva a Espanya i Itàlia durant els primers anys de la dècada de 2000, tot i que els membres més importants de la indústria tèxtil i química han estat rejovenits per l'adhesió a la UE.

A Năsăud encara queden alguns edificis de finals del segle xviii i principis del XIX. El més destacable en aquest sentit és l'església greco-catòlica local romanesa i l'antiga seu militar del regiment militar de l'era dels Habsburg, ara museu. Tot i que l'ajuntament es troba al bell mig, el centre del segle xix de la ciutat ha quedat en decadència. Des del 2012 el municipi ha començat a restaurar els edificis del nucli antic de la ciutat. L'ajuntament va veure una restauració i ampliació completa el 2013.

El repunt econòmic de mitjans de la dècada de 2000 s'ha traduït en una millor vida de la ciutat i millores en la infraestructura. En aquest sentit, cal destacar la reforma de l'antiga seu militar (ara museu), millora de les carreteres i més opcions de bar / restaurant. Dos restaurants nous (Geea i La Borsanu) són populars a la ciutat.

Fills il·lustres

[modifica]

Galeria de fotos

[modifica]

Referències

[modifica]