S'ha proposat fusionar aquesta pàgina amb «Namera». (vegeu la discussió, pendent de concretar). Data: 2021 |
El Namer[1] (lleopard en hebreu i al mateix temps una contracció formada per "NAgmash" i "MER de Merkava") és un vehicle de combat d'infanteria pesat israelià basat en el tanc Merkava Mk. I i Mk. II. Est va ser desenvolupat i construït pel Departament de Pertrechos Israelià. Va entrar en servei durant un breu període amb les Forces de Defensa d'Israel (FDI) fins a l'estiu de 2008, on posteriorment passaria a ser retirat del servei actiu, en favor del més sofisticat Namera, que està concebut sobre la base del xassís del carro de combat Merkava Mk. IV.[2]
Al principi, a Israel sempre li ha afanyat la cerca de la protecció del seu personal militar, que enfront de l'es els seus veïns i rivals és molt reduït; i ha volgut optimitzar els recursos de les seves tropes en aprofitar els cascos dels seus carros en desús.
Amb la reeixida experiència de transformar els cascos de tancs T-55, Merkava Mk. I i Centurion en transports blindats de personal (Nagmachon) i vehicles d'enginyers (Puma, Nakpadon); seguida per la valuosa i molt encertada solució de la conversió de diversos tancs en vehicles de combat d'infanteria per als cascos en desús del Merkava Mk. I i II en transports blindats de personal/vehicles de combat d'infanteria, ja que es faria ús del gruixut blindatge amb el qual aquests venen dotats per a protegir els seus combatents. La idea era molt prometedora, perquè 250 tancs Merkava Mk.I estaven sent gradualment retirats de servei, i no es va poder concretar de manera definitiva la idea de convertir-los en obusos autopropulsats, i ja estava demostrat que l'espai massa ajustat per al canó de 105 mm dels Merkava Mk. II no els deixava ser reemplaçats pels més moderns canons de la IMI de 120 mm.
El desenvolupament no va avançar molt en la dècada de 1990 a causa de la falta de fons, però després del Conflicte de la Franja de Gaza de 2004, que va posar en evidència la vulnerabilitat dels transports blindats nord-americans en ús davant les bombes artesanals i els llançacoets antitanc RPG-7, les FDI van reiniciar el desenvolupament del vehicle. Llavors es va preferir desenvolupar i produir localment el Namer, i posteriorment s'avançaria cap al Namera de millor qualitat i de producció local, a comprar el transport blindat de personal Stryker, ofert pels Estats Units i de molt baixa protecció, malgrat ser un vehicle ja provat.
Eventualment, el Departament d'Artilleria Israelià va desenvolupar alguns prototips de vehicles de combat d'infanteria basats en el xassís del Merkava Mk. I (denominats Nemer), així com un grapat de vehicles de combat d'infanteria basats en el xassís del Merkava Mk IV (denominats Namera) El vehicle inicialment anava a ser anomenat Nemmer lleopard, però aquest prototip inicial encara que batejat com Nemera va ser reemplaçat per un anomenat més tard com Namer. Aquest va ser el nom amb què es va conèixer el prototip inicial i així com el projecte en general, fins al seu reemplaçament.
Les plantes de producció, tant a Israel com als Estats Units consideraven que els lliuraments es finalitzés l'any 2015, i que un segon lot es podia lliurar fins a l'any 2019, però aquests plans van ser truncats per l'adopció del Namera.[3]
El 15 de febrer de 2005, el diari Maariv informava que un prototip del Namera (el Namer), basat en el Merkava Mk. I estava sent emprat per la Brigada Givati per a proves i avaluació. Estava equipat amb una torreta de control remot Rafael, operada i alimentada des de l'interior del vehicle. Aquesta mateixa unitat va ser exposada en la fira d'armament Eurosatory 2005, atraient l'interès de potencials clients estrangers.
Les lliçons apreses en les batalles de la Guerra del Líban de 2006 també van confirmar la validesa d'aquest programa. En conseqüència, es va reportar en 2007 que els quinze primers Namer per a proves serien subministrats en 2008 i que més d'un centenar finalment equiparien a dues brigades de combat. No obstant això, es van abandonar els plans de conversió en favor de l'ocupació de xassís dels més sofisticats Merkava Mark IV, als quals es batejaria Namera, sent aquest finalment el vehicle acceptat en servei actualment.
Igual que el Merkava Mark II, el Namer ha estat dissenyat per oferir un alt nivell de supervivència als seus tripulants en el camp de batalla amb ajuda del seu blindatge espaiat i la seva construcció emfatitzada en la sobrevivencia de la seva tripulació (amb el motor i transmissió al capdavant del casc), a diferència del Namera que ja usa blindatge modular; i el seu blindatge ventral és del tipus en V reforçat i protecció ABQ. També pot ser equipat amb un sistema de protecció activa (contramesures electròniques, blindatge reactiu).
El "Namer" estava armat amb un únic muntatge tant amb un muntatge Kathlanit OWS, compost d'una metralladora M2 i d'un llançagranades automàtic Mk-19 muntats en una torreta a control remot similar a la del sistema RCWS Samson, la metralladora FN MAG calibri 7,62 mm i el morter de 60 mm. equipats en el Namera de sèrie amb prou feines hi estaven inclosos.[4] No porta els llançagranades com si ho fa el "Namera", però té un injector de dièsel adossat sobre l'hoste, cosa que li permet crear pantalles de fum per evadir-se de l'enemic. A més es va arribar a considerar el muntatge d'un canó automàtic de 30 mm accionat a control remot, solució que finalment es va incorporar al "Namera".[3] L'adopció d'armament més pesat com els míssils anti-blindats Spike i d'una altra classe d'armament addicional es va finalitzar davant l'aparició de la seva evolució, el Namera; en el qual s'aprofitaria gran part de les solucions tecnològiques sortides de la seva accionar en els conflictes del 2006.
El Namer és capaç de maniobrar sobre terreny difícil, propulsat pel motor dièsel refredat per aire de la Teledyne Continental, el model seleccionat va ser el mateix que equipa als Merkava Mk.3 el 'AVDS-1790-9AR' de 12 cilindres en V de 1200 CV (895 kW). Pot transportar fins a 12 soldats (la tripulació i 9 soldats completament equipats) i una llitera, o dues lliteres i equip mèdic en el Namerbulance (la versió d'evacuació mèdica). L'entrada posterior original del Merkava Mk. II va ser redissenyada per ser una combinació de rampa i de porta més ampla amb una tronera per a franctirador. Aquesta solució es mostraria com a definitiva en el Namera. A diferència de l'anterior, aquest no té les dues escotilles en el sostre, i el seu sostre no és més alt que el sostre del xassís del Merkava, un altre error de disseny posteriorment corregit en el Namera. A més empra el mateix sistema de control digital que el Merkava Mark IV.
No ha de confondre's en denominar-ho Namera; ja que el Namer va ser com la base d'experimentació sobre la qual es va dissenyar i sobre la qual es van reutilitzar elements pràctics reaprofitables dels cascos retirats dels Merkava Mk. I i MK.II, i la seva versió final és el Namera, basat en el casc d'un Merkava Mk.4.[5][2]