La Neuropsicologia és la disciplina de la psicologia que estudia la relació entre la funció cerebral i la conducta o comportament.[1]
Aquesta estudia els efectes que una lesió, dany o funcionament anòmal en les estructures del sistema nerviós central causa sobre els processos cognitius, psicològics, emocionals i del comportament individual.[2] Els efectes o dèficits poden ser provocats per traumatismes craneoencefàlics (TCE), accidents vasculars cerebrals o ictus (AVC), tumors cerebrals, malalties neurodegeneratives (com per exemple: Alzheimer, esclerosi múltiple, Parkinson, etc.) o malalties del desenvolupament (epilèpsia, paràlisi cerebral, trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat (TDAH), etc.).
La hipòtesi del cervell, es recula als segles V i IV aC amb la rivalitat entre els filòsofs Alcmón de Crotona que defensava la localització dels processos mentals en el cervell, i Emèdocles defensor de la hipòtesi cardíaca. La polèmica pràcticament ha durat 2000 anys fins que de forma gradual les evidències científiques han imposat la hipòtesi d'Alcmon. Una vegada acceptada, però, va sorgir la polèmica sobre la localització del cervell, o sigui, si determinats comportaments són controlats per determinades àrees del cervell. Els principals avaladors d'aquesta teoria foren Franz Josef Gall (1758-1828) i Johan Casper Spurxheim (1776-1832) amb el naixement de la teoria frenològica[1] que relacionava les protuberàncies i depressions amb aspectes importants del comportament. Spurzheim va anomenar frenologia a l'estudi de la relació entre les característiques de la superfície del crani i les facultats de la persona.
En aquest sentit el desenvolupament més important, a partir de les crítiques a la frenologia, foren les aportacions de Paul Pierre Broca (1824-1880)[3] i Karl Wernicke (1848-1904).[4] Broca va establir dos punts fonamentals per a la localització:[1]
Per altre cantó Wernicke va aportar els següents criteris:[1]
Finalment cal destacar, que la tècnica d'estimulació elèctrica va permetre confirmar la hipòtesi de Broca i wernicke: el comportament es localitza al neocòrtex.
Aquesta hipòtesi expressa que el sistema nerviós està format per cèl·lules o unitats concretes i autònomes que poden interaccionar però que no estan connectades físicament.[5]
La base anatòmica de la parla i del llenguatge implica les estructures següents:[1]
Val a dir, que els mecanismes neurals que controlen els elements prosòdics de la parla estan localitzats en l'hemisferi dret.
La memòria és un procés que produeix un canvi relativament permanent del comportament, mai no s'observa, sempre es dedueix. No podem identificar memòries en el cervell, però el producte de l'experiència ens obliga a pensar que hi ha d'haver uns processos que expliquen aquest canvi. Per tant, entenem la memòria com un procés de connectivitat nerviosa. La situaríem als:[1]
El gest proposicional posa en marxa tot el cervell malgrat que el lòbul parietal fa possible la integració de les dades perceptives somestèssiques i visuals així com l'assimilació de les experiències sensoriomotroes anteriors.
El còrtex associatiu i lòbul frontal (en la identificació), intervé de forma especial per reconèixer el mateix cos i l'espai extracorporal. Per una altra banda, les activitats intel·lectuals necessiten la integritat del neocòrtex i de les estructures profundes.
Seguint la Teoria de James-Lange les emocions es produeixen abans de les respostes. L'emoció és la sensació que apareix en percebre un fet excitant, quan succeeixen canvis corporals. Sembla que les principals estructures implicades en les emocions serien l'escorça frontal orbital, el sistema límbic i, de forma especial, l'amígdala i l'escorça temporal anterior, que estan íntimament relacionades anatòmicament formant un sistema amb entrades importants cap a l'hipotàlem. Per altra banda, podem parlar de la lateralització on l'hemisferi dret estaria més implicat en reaccions negatives i l'hemisferi esquerre en emocions positives o d'indiferència afectiva. L'expressió i comunicació de les emocions impliquen més l'hemisferi dret que l'esquerre.
Dins les funcions del lòbul parietal podem distingir dues funcions principals:
El lòbul temporal, que no té una funció unitària, té quatre funcions bàsiques:
Podem distingir tres nivells jeràrquics en la funcionalitat del lòbul frontal: