Outline Processor Markup Language

Infotaula de format de fitxerOutline Processor Markup Language
Tipusformat de fitxer i aplicació XML Modifica el valor a Wikidata
Extensióopml Modifica el valor a Wikidata
MIMEapplication/xml, text/xml, text/x-opml i text/x-opml+xml Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial2000 Modifica el valor a Wikidata
Extensió deExtensible Markup Language Modifica el valor a Wikidata
Més informació
PRONOMfmt/1883 Modifica el valor a Wikidata
Lloc webopml.org Modifica el valor a Wikidata
Icona proposada per a identificar el format OPML

OPML (Outline Processor Markup Language) és un format XML que permet identificar, compilar i intercanviar títols (outlines) de textos o imatges de molt diversa procedència (blogs, mitjans de comunicació, etc.) a partir de les seues respectives sindicacions XML/RSS. Inicialment, l'OPML fou desenvolupat per Radio UserLand amb un format de fitxer que permetia la interacció de diferents bases de dades en les seues aplicacions mitjançant aquests títols o outlines. Posteriorment, l'OPML ha estat adaptat per a uns altres usos i, avui, el més comú és l'intercanvi de llistes de sindicació de canals en els agregadors web tant de notícies com d'entrades dels blocs.

La norma OPML defineix un «outline» d'una manera jeràrquica amb una llista d'atributs ordenats. El codi és obert, la qual cosa significa que és totalment accessible, modificable i utilitzable en nombroses aplicacions. L'esquema XML és el següent: el node original o arrel, opml, head i body per a indicar la capçalera i el cos del document, i l'outline per a cadascuna de les línies de l'esquema.

L'èxit actual de l'OPML està en el fet que permet compartir els canals web als quals un usuari es troba subscrit. Diferents agregadors populars com ara Bloglines o Netvibes permeten la possibilitat d'importar i exportar la informació dels canals. És ideal per a mantenir una còpia de seguretat de les subscripcions de l'usuari i poder així exportar-les a un altre agregador sense que calgui tornar a fer la feina subscriure-s'hi de nou. També és útil per a, d'un cop d'ull, comprovar a quins canals està subscrit algú.

Enllaços externs

[modifica]