Pararèptils

Infotaula d'ésser viuPararèptils
Parareptilia Modifica el valor a Wikidata

Esquelet d'un pararèptil (Bradysaurus baini)
Període
Permià - Triàsic
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
SubregneBilateria
FílumChordata
SubfílumVertebrata
SuperclasseTetrapoda
SubclasseParareptilia Modifica el valor a Wikidata
Olson, 1947
Ordre

Els pararèptils (Parareptilia, 'al costat dels rèptils') són un clade o una subclasse de rèptils que ha estat definida variablement com un grup extint d'anàpsids primitius. Si el terme és vàlid depèn de la posició filogenètica de les tortugues, les relacions amb altres grups de rèptils segueixen sent incertes.

El nom Parareptilia va ser encunyat per Olson el 1947 per referir-se a un grup extint de rèptils del Paleozoic, en oposició a la resta dels rèptils o Eureptilia ('rèptils veritables').

El nom va caure en desús fins que va ser reviscut pels estudis cladístics, per referir-se als anàpsids que es pensaven que no estaven relacionats amb les tortugues. Gauthier et al. 1988 va proveir les primeres definicions filogenètiques per a molts nom de tàxons d'amniotes, incloent el sauropsida com el clade pare de Reptilia, i es va afirmar cladísticament que els captorínids i les tortugues eren grups germans, constituint el clade anàpsida (en un context molt més limitat que la definició donada per Romer en 1967). Es necessitava un nom també per a diversos rèptils del Permià i el Triàsic que ja no eren inclosos en els anàpsids, i es va escollir «pararèptils». No obstant això, no se sentien molt segurs sobre erigir Parareptilia com un tàxon formal. El seu cladograma és com el que segueix:

Amniota

Synapsida


Sauropsida
Parareptilia

Mesosauridae




Procolophonidae




Millerettidae




Pareiasauria






Reptilia
 Anapsida 

Captorhinidae



Testudines



Romeriida

Protorothyrididae



Diapsida






Referències

[modifica]
  • Gauthier, J.; A. G. Kluge, & T. Rowe. «The early evolution of the Amniota». A: M. J. Benton (ed.). The phylogeny and classification of the tetrapods, Volume 1: amphibians, reptiles, birds. Oxford: Clarendon Press, 1988. 
  • Katsu, Y.; Guillette; Braun, E. L.; Guillette, L. J. Jr.; Iguchi, T. «From reptilian phylogenomics to reptilian genomes: analyses of c-Jun and DJ-1 proto-oncogenes». Cytogenetic and Genome Research, 127, 2–4, 17-03-2010, pàg. 79–93. DOI: 10.1159/000297715. PMID: 20234127.
  • Olson, E. C. «The family Diadectidae and its bearing on the classification of reptiles». Fieldiana Geology, 11, 1947, pàg. 1–53. ISSN: 0096-2651.
  • Rieppel, O. «Osteology of Simosaurus gaillardoti and the relationships of stem-group sauropterygia». Fieldiana Geology, 1462, 1994, pàg. 1–85. ISSN: 0096-2651.
  • Rieppel, O. «Studies on skeleton formation in reptiles: implications for turtle relationships». Zoology-Analysis of Complex Systems, 98, 1995, pàg. 298–308.

Enllaços externs

[modifica]
  • Parareptilia Arxivat 2012-02-04 a Wayback Machine. (japonès)