Partit de les Regions

Infotaula d'organitzacióPartit de les Regions
(uk) Партія регіонів Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtPR Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologiaregionalisme
euroescepticisme
liberalisme econòmic
russofília Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticacentrisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació26 octubre 1997
FundadorVolodýmyr Rybak (oc) Tradueix, Mykola Azarov, Iukhim Zvyahilsky, Valentyn Landyk (en) Tradueix, Leonid Chernovetskyi (en) Tradueix, Víktor Ianukòvitx i Petrò Poroixenko Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició21 febrer 2023 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membres450.000 (2015) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
PresidènciaMykola Azarov
Oleksandr Yefremov (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpartyofregions.ua Modifica el valor a Wikidata

Youtube: UCQrw269Sfste20BLhs_NAuQ Youtube: partyofregions Modifica el valor a Wikidata

El Partit de les Regions (ucraïnès Партія регіонів Partija Rehioniv, PR, rus Партия регионов) és un partit polític d'Ucraïna creat el març de 2001 de la unió de cinc partits. El partit ideològicament defensa els drets dels russos ètnics i parlants de rus a Ucraïna.

En un principi va donar suport al president Leonid Kutxma i es va unir a l'aliança progovernamental Ucraïna Unida a les eleccions al Parlament d'Ucraïna de 2002. El líder del partit és l'ex Primer Ministre d'Ucraïna Víktor Ianukòvitx. Les àrees on el Partit de les Regions obté la majoria són part de la històrica Nova Rússia. La seva base electoral i financera es troba principalment a l'est i el sud-est d'Ucraïna, on gaudeix d'ampli suport popular. A l'óblast de Donetsk afirma tenir més de 700.000 membres.

Origen

[modifica]

El 18 de juliol de 2000, els líders de cinc partits polítics, inspirats per Petrò Poroixenko, president de Solidaritat, va anunciar la seva disposició a unir els seus partits en una sola entitat. El 18 de novembre de 2000, cinc entitats polítiques: el Partit del Renaixement Regional d'Ucraïna, Solidaritat, el Partit del Treball, el Partit per la Bella Ucraïna i el Partit Nacional de Pensionistes, es van fusionar en la nova estructura i nomenà tres co-presidents: Volodímir Ribak del Partit de Renaixement Regional d'Ucraïna, Petrò Poroixenko i Valentín Landik, president del Partit del Treball.

Se'ls van unir, entre altres Leonid Txernovetski (futur alcalde de Kíiv) i Mikola Azàrov, un antic aliat de l'aleshores president Leonid Kutxma, que va ser elegit líder del partit el març del 2001, però va renunciar al càrrec al desembre del mateix any. El seu successor va ser el viceprimer ministre Volodímir Seminojenko. El desembre del 2001 el membre del Partit de les Regions Igor Iúsxko va ser nomenat Ministre de Finances d'Ucraïna.

Els crítics van al·legar que els diputats van ser "atrets" d'altres faccions de la pressió i els analistes afirmen que la majoria d'ells no tenia res a veure amb el nou partit. Nou dels disset membres de la facció tenia les seves arrels polítiques i empresarials de l'óblast de Donetsk. El 20 de març 2001 de Solidaritat va anunciar que "eren com un sol bloc".

El període 2002-2004

[modifica]

A les eleccions al Parlament d'Ucraïna del 2002 es presentà en el bloc electoral Per Ucraïna Unida, liderat per Volodymyr Semynozhenko. Del 2002 al 2004 Víktor Ianukòvitx fou Primer Ministre d'Ucraïna.

El partit va canviar la seva ideologia política a l'esquerra i va arribar a ser molt més de naturalesa populista abans de les eleccions presidencials ucraïneses del 2004 i, en conseqüència, Ianukòvitx va guanyar una gran part de l'electorat del Partit Comunista a Ucraïna Oriental. El partit va anunciar el suport per fer del rus el segon idioma oficial Ucraïna, una política exterior prorussa, i l'augment de la despesa social. Advoca també per la ideologia regionalista, i molts membres donen suport fer d'Ucraïna una federació.

La revolució taronja

[modifica]

El Partit de les Regions anà a l'oposició després que el seu candidat, Víktor Ianukòvitx, va perdre les eleccions presidencial del 2004. El líder del partit va proclamar al principi la victòria electoral, però les fortes denúncies de frau electoral van provocar una sèrie d'esdeveniments comunament coneguda com la "Revolució Taronja". En la repetició de les eleccions presidencials ordenades per la Cort Suprema del país, Víktor Ianukòvitx va perdre les eleccions davant Víktor Iúsxenko.

El partit afirmà ser víctima d'una campanya de persecució política organitzada pel nou govern. També perquè Borys Kolesnykov, el cap del partit al Consell Regional de Donetsk, va ser detingut l'abril del 2005 i acusat d'extorsió criminal. El Partit de les Regions sostenia que era un acte de repressió política, mentre que les autoritats creien que Kolesnykov tenia vincles amb la delinqüència organitzada i la seva detenció era una qüestió purament penal. Posteriorment ha estat absolt dels càrrecs i alliberats de la presó preventiva.

Les eleccions de 2006 i 2007

[modifica]

A les eleccions al Parlament d'Ucraïna de 2006 el partit va obtenir el 32,12% dels vots i 186 (de 450) escons a la Rada Suprema (Parlament ucraïnès), que formaren el grup parlamentari més gran. El 6 de juliol de 2006 el Partit Socialista d'Ucraïna va abandonar la "coalició taronja" entre La Nostra Ucraïna i el Bloc Iúlia Timoixenko, després del fracàs de cada bloc per arribar a un acord sobre la formació d'un govern de coalició.

El 10 de juliol de 2006 es formà una nova majoria parlamentària anomenada "coalició anti-crisi", liderada pel Partit de les Regions amb el Partit Socialista d'Ucraïna i el Partit Comunista d'Ucraïna, i nominaren Víktor Ianukòvitx primer ministre. La coalició es va mantenir en funcions fins a les eleccions anticipades de setembre de 2007.

Resultats de les eleccions:
Resultats del PR per regions a les eleccions de 2006
Resultats del PR per regions a les eleccions de 2006
Resultats del PR per regions a les eleccions de 2006
Resultats del PR per regions a les eleccions de 2006

En les eleccions al Parlament d'Ucraïna del 2007 el partit va obtenir 175 escons (perdent 11 escons) dels 450, amb un 34,37% de la votació nacional total. El partit va rebre el major nombre de vots amb una oscil·lació de 2,23% en comparació amb la votació del 2006. Poc abans el Partit Republicà d'Ucraïna i Treball d'Ucraïna es van unir al Partit de les Regions.

Després de la formació d'un govern de coalició entre el Bloc la Nostra Ucraïna-Autodefensa Popular i el Bloc Iúlia Timoixenko i l'elecció de Iúlia Timoixenko com a primer ministre el 18 de desembre de 2007 el Partit de les Regions va passar a l'oposició parlamentària.

A la primera volta de les eleccions presidencials ucraïneses del 2010 està en joc la presidència d'Ucraïna entre el líder del Partit de les Regions Víktor Ianukòvitx pro-rus i la pro-europeista Iúlia Timoixenko

Enllaços externs

[modifica]
  • (ucraïnès) (rus) (anglès) Web oficial del partit Arxivat 2008-07-09 a Wayback Machine.
  • (rus) Web oficial de la secció juvenil Arxivat 2008-04-12 a Wayback Machine.