Paràmetre de Tisserand

En mecànica celeste, el paràmetre de Tisserand (o invariant de Tisserand) és un valor utilitzat en el problema dels tres cossos. El seu nom es deu a l'astrònom francès François Félix Tisserand.

Com a conseqüència del criteri de Tisserand està sota la hipòtesi que el segon cos estigui recorrent una òrbita circular i que el tercer cos tingui una massa infinitesimal respecte als altres dos cossos; el paràmetre es manté costant en el cas de pertorbacions en l'òrbita del tercer cos induïdes pel segon cos.

Definició

[modifica]

S'expressa amb la fórmula:

on és el semieix major de l'òrbita del segon cos (la massa pertorbadora) i , , són, respectivament, el semieix major, l'excentricitat i la inclinació de l'òrbita del tercer cos.

La quasi-conservació del paràmetre de Tisserand és una conseqüència de la relació de Tisserand. A la pràctica, quan el paràmetre no es manté constant està subjecte a variacions molt limitades[1] en el cas que sigui aplicat a les pertorbacions induïdes sobre les òrbites d'asteroides, estels o satèl·lits artificials que orbiten planetes.

Aplicacions pràctiques

[modifica]
  • Sovint s'indica amb TJ el paràmetre de Tisserand calculat considerant Júpiter com a segon cos i és així utilitzat per distingir els asteroides dels cometes quan els primers tenen generalment TJ major a 3 la segona TJ compresa entre 2 i 3.[2]
  • Aquest paràmetre pot ser utilitzat per avaluar si dos diverses observacions poden referir al mateix cos.
  • El respecte del paràmetre limita les òrbites sobre les quals es pot introduir utilitzant l'assistència gravitatòria
  • TN (el paràmetre de Tisserand calculat considerant Neptú com a segon cos) ha estat proposat per a distingir els objectes transneptunians del disc dispers i del disc dispers mateix.

Referències

[modifica]
  1. En més del 92% dels casos la variació és inferior a '1% de segon. 26P...68...71C/0000092.000.html estudi de Carusi, Kresák, Valsecchi[Enllaç no actiu] (Earth, Moon, and Planets, Vol 68, N. 1-3, p. 71-94)
  2. Fernández, Julio. «[https://arxiv.org/pdf/1405.1448.pdf Assessing the physical nature of near-Earth asteroids through their dynamical histories]» (en anglès). ICARUS, 2004. [Consulta: 19 gener 2017].

Vegeu també

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Murray, Dermot Solar System Dynamics , Cambridge University Press, ISBN 0-521-57597-4
  • J. L. Elliot, S. D. Kern, K. B. Clancy, A. A. S. Gulbis, R. L. Millis, M. W. Buie, L. H. Wasserman, E. I. Chiang, A. B. Jordan, D. E. Trilling, and K. J. Meech The Deep Ecliptic Survey: A Search for Kuiper Belt Objects and Centaurs. II. Dynamical Classification, the Kuiper Belt Plane, and the Core Population. The Astronomical Journal, 129 (2006). preprint[Enllaç no actiu]

Enllaços externs

[modifica]