El pastís o pastisset de lluna (en xinès tradicional: 月餅, en xinès simplificat: 月饼) és un dolç xinès que es fa pel Festival de la Lluna -o de la Mitja Tardor-, un dels més importants de la Xina. En aquesta festa s'adora i s'observa la Lluna, i aquests pastissets són imprescindibles en la tradició.
Els pastissets de lluna típics són rodons o rectangulars, d'uns 10 cm de diàmetre i uns 4–5 cm de gruixor. El farciment normalment de pasta de llavors de lotus està envoltat per una corfa prima (d'uns 2-3mm) i pot tenir rovells d'ous d'ànec en salaó. Es mengen amb te xinès.
La majoria de pastissets de lluna consisteixen en una corfa prima i tova que embolcallen un farciment dolç i dens. Poden contenir rovells sencers d'ous en salaó per simbolitzar la lluna plena. També es poden servir al vapor o fregits.
Tenen un relleu a la part superior format pels caràcters xinesos de "longevitat" i "harmonia", a més del nom del forn i del farciment. Dibuixos de la Lluna, la dona Chang'e sobre la Lluna, flors, vinyes i un conill (símbol de la Lluna) poden envoltar els caràcters com a decoració addicional.
Llur producció exigeix molta mà d'obra i avui dia poca gent els fa a casa, sinó que es poden comprar a supermercats, forns i fleques.
Aquest festival està relacionat amb la llegenda de Chang'e, la mítica deessa lunar de la immortalitat. Segons Li-Ji, un antic llibre xinès que recull costums i cerimònies, l'emperador xinès oferia sacrificis al Sol en primavera i a la Lluna a la tardor. El 15è dia del 8è mes lunar és l'anomenada "Mitja Tardor", i la seva nit s'anomena "Nit de la Lluna". Sota la dinastia Song (420) el dia fou oficialment declarat Festival de la Mitja Tardor.
Gràcies al seu paper crucial al Festival de la Lluna els pastissets de lluna han romàs populars fins a l'actualitat. Per a molta gent són tan importants que de vegades s'anomena la festa "Festival del pastís de lluna".
Hi ha una llegenda popular que narra que l'esfondrament del govern mongol fou facilitat per missatges camuflats en pastissets de lluna.
Aquests dolços foren usats pels revolucionaris Ming per a l'espionatge, distribuint secretament cartes per derrocar els governadors mongols de la Xina en la dinastia Yuan. Hom diu que la idea fou concebuda per Zhu Yuanzhang (朱元璋) i el seu conseller Liu Bowen (劉伯溫), qui feren circular el rumor que una plaga mortal s'estava estenent i l'única forma de combatre-la era menjar pastissets de lluna especials. Això provocà una ràpida distribució dels dolços, que es van aprofitar per amagar un missatge secret coordinant la revolta han el 15è dia del 8è mes lunar.
Una altra forma d'amagar el missatge era imprimir-lo en la superfície dels pastissets de lluna com un puzzle o mosaic. Per llegir-lo s'havia de retallar en quatre parts cadascun dels quatre pastissos que anaven junts. Els 16 trossos havien de posar-se aleshores plegats de forma que es pogués llegir el missatge secret.
Poden trobar-se molts tipus de farciments per a pastissets de lluna tradicionals, i poden variar segons la cultura i tradicions típiques de cada regió:
El pastís de lluna tradicional varia d'una regió a una altra. Tot i que la majoria produeixen variants tradicionals amb diversos farciments, solen fer-los només amb un tipus de corfa. Hi ha tres tipus de corfes de pastís de lluna en la cuina xinesa:
Hi ha moltes variants regionals de pastís de lluna:
Els pastissos de lluna moderns s'assemblen als tradicionals però tenen algunes modificacions, en part pel fet que la gent és més conscient de la importància d'una dieta saludable: els pastissets de lluna tradicionals es fan amb mantega i molt de sucre. Una altra raó per la qual el pastís de lluna tradicional s'ha diversificat és la seva popularitat, tan popular és que molts homes de negoci l'agafen per convèncer llurs clients. Els pastissets moderns difereixen principalment en el farciment. Per exemple, últimament s'han fet força populars els pastissos amb farciments de taro o pinya. A més a més, s'han fet servir farciments de cafè, xocolata, fruits secs (nous, atmetlles, avellanes...), fruites (prunes, pinya, meló...), verdures i àdhuc pernil per a donar un sabor més modern.
Per a adaptar-se a les preferències més saludables actuals molts forns ofereixen pastissos de lluna petitons i sense greixos. Alguns es fan amb iogurt, melmelada o gelat desnatat. Fins i tot han aparegut versions amb molta fibra i amb poc de sucre. Els clients trien els pastissets de lluna per la mida i el farciment segons els gustos i la dieta. Per tenir cura de la higiene cada unitat s'embolcalla al buit amb plàstic amb un petit paquet antihumitat. Els pastissets de lluna moderns tenen bona acceptació entre la població xinesa.