Pelargonium odoratissimum

Infotaula d'ésser viuPelargonium odoratissimum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGeraniales
FamíliaGeraniaceae
GènerePelargonium
EspèciePelargonium odoratissimum Modifica el valor a Wikidata
L'Hér.
Nomenclatura
BasiònimGeranium odoratissimum Modifica el valor a Wikidata
Fulles
Fulles

Pelargonium odoratissimum és una espècie de planta fanerògama de la família de les geraniàcies, endèmica de Sud-àfrica.

Descripció

[modifica]

L'espècie creix com un petit arbust amb arrels suculentes i mesura 30 cm d'alçada. Posseeix fulles simples disposades en rosetes de color verd poma amb forma de cor o circular amb osques per sobre de lòbuls poc profunds. Desprenen una olor dolça de poma-menta al tocar-les. La inflorescència és ramificada amb 4-10 flors. Els 5 pètals són de color blanc a rosa clar. Els dos primers són espatulats i estan molt junts. Tenen una marca porpra primaveral i es dobleguen cap enrere i cap a la punta 90 graus.

Usos

[modifica]

A més de ser una magnífica planta d'interior o perenne a l'aire lliure segons el clima, Pelargonium odoratissimum té un altre ús: s'utilitza pels seus efectes astringents, tònics i antisèptics. S'utilitza internament per a la debilitat, gastroenteritis i hemorràgia; i externament per a les afeccions de la pell, lesions i infeccions de neuralgia i gola. És una de les espècies de les que s'extreu l'oli de gerani. L'oli essencial s'utilitza en aromateràpia i té un saborós aroma de poma. També s'utilitza per equilibrar el sistema hormonal, el flux menstrual i netejar el cos de toxines.

Taxonomia

[modifica]

Pelargonium odoratissimum va ser descrita per (L.) L'Hér. i publicada a Hortus Kewensis; or, a catalogue. .. 2: 419. 1789.[1]

  • Pelargonium: nom genèric que deriva del grec Pelargos (cigonya), fent al·lusió a la fruita amb la forma de bec de l'au.[2]
  • odoratissimum: epítet llatí que significa "molt aromàtic".[3]
  • Geraniospermum odoratissimum (L.) Kuntze
  • Geranium odoratissimum L.[4]

Referències

[modifica]
  1. «Pelargonium odoratissimum». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 1r octubre 2014].
  2. Pelargonium a Noms Botànics
  3. odoratissimum a Epítetos Botánicos
  4. «Pelargonium odoratissimum a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 18 juliol 2018].

Bibliografia

[modifica]
  1. AFPD. 2008. African Flowering Plants Database - Base de Donnees des Plantes a Fleurs D'Afrique.
  2. Gibbs Russell, G. E., W. G. M. Welman, E. Retief, K. L. Immelman, G. Germishuizen, B. J. Pienaar, M. Van Wyk & A. Nicholas. 1987. List of species of southern African plants. Mem. Bot. Surv. S. Africa 2(1–2): 1–152(pt. 1), 1–270(pt. 2).
  3. Idárraga-Piedrahita, A., R. D. C. Ortiz, R. Callejas Posada & M. Merello. (editors) 2011. Fl. Antioquia: Cat. 2: 9–939. Universidad de Antioquia, Medellín.
  4. Jørgensen, P. M. & S. León-Yánez. (editors) 1999. Cat. Vasc. Pl. Ecuador. Monogr. Syst. Bot. Missouri Bot. Gard. 75: i–viii, 1–1181.