Pentywyn

Plantilla:Infotaula geografia políticaPentywyn
Imatge
Tipuspoble i comunitat Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 51° 44′ 50″ N, 4° 33′ 50″ O / 51.7472°N,4.5639°O / 51.7472; -4.5639
EstatRegne Unit
PaísGal·les
Àrea principalSir Gaerfyrddin Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població279 (2021) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postalSA33
Fus horari
Prefix telefònic01994

Pentywyn (etimològicament, fi de les dunes, en anglès Pendine) és un poble del comtat gal·lès de Sir Gaerfyrddin, en la badia de Caerfyrddin.

Història

[modifica]

La població està formada per dues parts diferenciades: el nucli antic, situat dalt d'un turó i agrupat al vontant de l'església parroquial, i el petit barri marítim del port, a la costa. Al llarg del segle xx, aquest darrer passà a dedicar-se al turisme de platja. La platja de Pentywyn guanyà fama quan Malcolm Campbell i J.G. Parry-Thomas hi bateren el rècord de velocitat terrestre cinc vegades entre els anys 1924 i 1927. Parry-Thomas es matà en un darrer intent a aquesta mateixa platja el 1927.

La parròquia està situada a uns pocs quilòmetres al sud del Landsker, la frontera del domini lingüístic gal·lès, i és predenominantment anglo-parlant.

Platja

[modifica]

Durant la Segona Guerra Mundial, la platja fou emprada com a camp de tir i, més recentment, l'empresa militar "QuinetiQ" també hi ha fet proves de la mateixa mena.

El Club de Land Sailing de Carmarthenshire té la concessió per a practicar-hi esports de tracció per vent, com el Land sailing (amb carretons a vela), Kite buggying (amb carretons arrossegats per estels de tracció) i Kite landboarding (monopatins arrossegats per estels).

Llocs d'interès

[modifica]
Babs

Pentywyn acull el Museu de la Velocitat, amb el restaurat Babs, el cotxe de Parry-Thomas. El museu té un horari de visita reduït (Informació Arxivat 2008-05-18 a Wayback Machine.).

L'església (Eglwys Cymyn) conserva la "Pedra d'Avitoria", del segle v, amb una inscripció en Ongham, un antic alfabet irlandès.

Enllaços externs

[modifica]