Premi Ignaz L. Lieben

El premi Ignaz L. Lieben, també conegut simplement com a premi Lieben, l'atorga anualment l'Acadèmia de les Ciències Austríaca a científics de fins a 40 anys que treballin permanentment a Àustria, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Eslovàquia, Eslovènia, la República Txeca o Hongria en els camps de la biologia molecular, la física o la química.

Història

[modifica]

El premi fou fundat el 1863 per l'Acadèmia de les Ciències Austríaca després de rebre 6.000 florins d'Adolf Lieben, seguint el testament del seu pare, el banquer Ignatz Lieben, segons el qual s'havia de destinar aquesta quantitat al "bé comú".[1] El premi s'atorgava cada tres anys al millor treball d'un científic austríac en física o química, alternativament. En aquell temps estava dotat en 900 florins, que representava aproximadament el 40 per cent del salari anual d'un professor universitari. El 1900 el premi passà a ser concedit anualment, afegint a més el camp de la fisiologia com a possible destinatari. Entre el 1912 i el 1921, i també el 1928, s'atorgà a més cada tres el premi Richard Lieben en el camp de les matemàtiques.[2]

Quan la dotació perdé el seu valor a causa de la inflació que seguí la Primera Guerra Mundial, la família passà a transferir anualment les quantitats necessàries a l'Acadèmia de les Ciències Austríaca. El premi fou suspès el 1937 arran de la persecució que patí la família per part dels nazis.

El premi es establí el 2004 gràcies al suport d'Isabel Bader i Alfred Bader (que pogué escapar d'Àustria a la Gran Bretanya el 1938 a l'edat de catorze anys). Ara el premi consisteix en 36.000 dòlars dels Estats Units i s'atorga a joves científics dels països que formaren part de l'Imperi Austrohongarès.[1]

Guardonats

[modifica]

Premi Richard Lieben

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Ignaz L. Lieben Preis» (en alemany). Arxivat de l'original el 24 de juliol 2013. [Consulta: 11 octubre 2013].
  2. «Ignaz-L.-Lieben-Preis, Richard-Lieben-Preis» (PDF).