Primula elatior

Infotaula d'ésser viuPrimula elatior Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deflor de primula i arrel de primula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreEricales
FamíliaPrimulaceae
GènerePrimula
EspèciePrimula elatior Modifica el valor a Wikidata
Hill

Primula elatior o prímula gran és un herba perenne de fulles basals, força grans, ovades o el·líptiques, rugoses i irregularment dentades. Presenta diverses flors sobre un escapus de entre vuit i vint-i-cinc centímetres. Totes elles surten d’un únic pedicel i s’obren en forma de paraigües (umbel·la) que venç tot ell cap a un mateix cantó. Les flors tenen cinc pètals d’un groc pàl·lid menys en el seu centre que és d’un groc més intens i fins i tot ataronjat amb cinc estries ben marcades.  

Detall del pedicel amb la corona floral en forma d’umbel·la. Detall de la flor i el calze i exemple de la tendència de la corona floral a vèncer cap a un cantó. Fotogràfies fetes a les valls d’Espinavell al 2021.

Hàbitat i floració

[modifica]

Floreix a la primavera entre març i juny i acostuma a ser força primerenca (prímula en llatí vol dir 'primera', en referència a la seva floració i elatior més alta). Es pot trobar en prats i boscos poc densos en zones una mica ombrívoles de l'estatge montà i subalpí amb terres preferentment calcàries.

Bibliografia

[modifica]
  • Plantes de muntanya de Josep M. Panareda Clopés de BRAU edicions, plana 217. ISBN 978-84-96905-56-6
  • Flors dels Pirineus d’Àngel Manuel Hernández Cardona i Joan Altimira Noguero de la col·lecció Llibres de Muntanya, 41 de l'editorial Farell, plana 75. ISBN 978-84-92811-72-4
Detall de les fulles de la roseta basal amb l'escapus i la corona floral. Diferents moments de la floració i detall de la coloració típica de la flor. Fotografies fetes a les valls d’Espinavell al 2021.