Procés RP

El procés RP (captura ràpida de protons) consisteix en una sèrie de captures de protons per uns nuclis inicials que donen lloc a elements més pesants. És una forma de nucleosíntesi, al costat dels processos R i S, i és responsable de la formació d'una gran majoria dels elements pesants (per sobre del 56Fe) presents a l'Univers. El punt final del procés RP no es coneix amb precisió (és a dir, l'element més pesant que pot obtenir-se mitjançant aquestes reaccions), però es creu que en les estrelles de neutrons no poden obtenir-se elements més enllà del tel·luri.[1] El procés RP s'inhibeix amb la desintegració alfa, la qual posa un límit superior al punt final en el 105Te, El més lleuger del núclids de desintegració alfa observats,[2] No obstant això, es pensa que isòtops més lleugers del tel·luri poden ser estables i amb desintegració alfa.

Condicions

[modifica]

El procés RP es dona en condicions de molt alta temperatura, de manera que els protons puguin vèncer la barrera de potencial que és necessària perquè s'introdueixin en el nucli. A més és necessari un entorn ric en hidrogen (protons lliures) perquè l'elevat flux protònic necessari sigui possible. Els nuclis "llavor" necessaris es formen a partir de reaccions de ruptura durant el cicle CNO.

Aquest procés es creu que es dona en sistemes binaris formats per nanes blanques o estrelles de neutrons i gegants vermelles. En aquest escenari, la gegant vermella li injecta gran quantitat d'hidrogen a la seva companya massiva, augmentant la temperatura d'aquesta i creant les condicions necessàries perquè es doni aquest procés.

Referències

[modifica]
  1. Schatz, H.; A. Aprahamian, V. Barnard, L. Bildsten, A. Cumming, M. Ouellette, T. Rauscher, F.-K. Thielemann, and M. Wiescher «End Point of the rp Process on Accreting Neutron Stars» (subscription required). Physical Review Letters, 86, 16, abril 2001, pàg. 3471–3474. DOI: 10.1103/PhysRevLett.86.3471 [Consulta: 24 agost 2006].
  2. Tuli, Jagdish K. Nuclear Wallet Cards. 7th Ed.. National Nuclear Data Center, 2005 [Consulta: 16 agost 2007].