Propulsió

La propulsió és el principi que permet a un cos de moure's en l'espai que l'envolta.

La propulsió significa avançar o conduir un objecte cap endavant.[1][2] El terme es deriva de dues paraules llatines: "pro", que significa abans o cap endavant; i "pellere", que significa conduir.[3] Un sistema de propulsió consisteix en una font d'energia mecànica i un propulsor (mitjà de convertir aquest poder en força propulsora).

Un sistema tecnològic utilitza un motor com a font d'energia i rodes i eixos, hèlixs o un filtre propulsor per generar força. Es poden necessitar components com ara embragatges o caixes de canvis per connectar el motor a eixos, rodes o hèlixs.

Els sistemes de propulsió biològica utilitzen els músculs d'un animal com a font d'energia, i les extremitats com ales, aletes o cames com a propulsors.

Un sistema tecnològic/biològic pot utilitzar força muscular humana, o d'animals entrenats, per alimentar un dispositiu mecànic.

Mètodes de propulsió vehicular

[modifica]

Els principals modes de propulsió són:

Mètodes de propulsió segons la font d'energia

[modifica]

Poden utilitzar com a font d'energia la:

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. A Dictionary of Aviation, David W. Wragg. ISBN 0850451639 / ISBN 9780850451634, 1st Edition Published by Osprey, 1973 / Published by Frederick Fell, Inc., NY, 1974 (1st American Edition.), Page 216.
  2. «Beginner's Guide to Propulsion». [Consulta: 25 octubre 2017].
  3. «Beginner's Guide to Propulsion NASA». Arxivat de l'original el 2011-02-21. [Consulta: 6 desembre 2018].

Enllaços externs

[modifica]
  • Pickering, Steve. «Eficiència de la propulsió». Sixty Symbols. Brady Haran de la University of Nottingham, 2009. (anglès)