El punt de l'infinit, punt a l'infinit o punt impropi és una entitat topològica i geomètrica que s'introdueix a manera de tancament o frontera infinita del conjunt dels nombres reals. Quan s'afegeix a la recta real, genera una corba tancada (vegeu fig. 1) coneguda com a recta projectiva real, , que no és equivalent a la recta real ampliada, que té dos punts diferents en l'infinit:
Perquè el punt de l'infinit representi efectivament l'infinit real es defineix en la topologia formada per tots els conjunts:
Els conjunts A són els oberts de que no contenen el , mentre que els conjunts B són els que sí el contenen.
Sigui una successió de nombres reals tals que . Dins del conjunt dels nombres reals, això vol dir únicament que:
Però aquesta mateixa condició implica en que:
És a dir, que en s'escriu també . No obstant això, només en es pot dir que la successió convergeix, ja que .
Fig. cp1: projecció estereogràfica del pla complex estès sobre l'esfera de Riemann | |
Fig. cp2: l'esfera de Riemann pot ser visualitzada com el pla complex embolicat al voltant d'una esfera |
El punt de l'infinit també pot afegir-se al pla complex, , de manera que es transformi en una superfície tancada (vegeu fig. cp1 i fig. cp2), la recta projectiva complexa , també anomenada esfera de Riemann, una esfera sobre el pla complex i des del pol superior del qual es projecta la resta de punts de l'esfera sobre el pla complex D'aquesta manera, s'estableix una bijectivitat en la qual a cada punt de l'esfera en correspon un del pla complex. L'homòleg del punt des del qual projectem estereogràficament es converteix en el punt de l'infinit.
Igual que dues rectes assecants comparteixen un punt, dues rectes paral·leles comparteixen una direcció, per la qual cosa aquestes direccions també són conegudes com a punts impropis d'aquestes rectes en les quals es troben. Per exemple, en no és possible determinar amb exactitud la posició del punt de l'infinit mitjançant unes coordenades absolutes . Per aconseguir-ho, s'acudeix a les coordenades homogènies , en què i representen la direcció del vector director de la recta. Les anteriors coordenades absolutes venen donades per:
El punt podria representar-se, per exemple, com o com . La representació del punt de l'infinit s'obté igualant , així:
El punt de l'infinit de l'eix OX seria el , el , etc.