Quercus griffithii

Infotaula d'ésser viuQuercus griffithii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN194135 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
GènereQuercus
EspècieQuercus griffithii Modifica el valor a Wikidata
Miq., 1863
Nomenclatura
ExautorHook.f. i Thomson Modifica el valor a Wikidata

Quercus griffithii és una espècie de roure que pertany a la família de les fagàcies i està dins de la secció dels roures blancs, que són els roures blancs d'Europa, Àsia i Amèrica del Nord.

Descripció

[modifica]

Quercus griffithii és un arbre caducifoli que pot arribar a fer 25 m d'alçada. Les branquetes són de color gris groguenc, són piloses o pubescents i glabrescents. El pecíol fa entre 0,5 a 1 cm, amb pèls grocs i grisosos. El limbe foliar és obovada a obovada-el·líptica, de 10-20 (-30) × 4-10 cm, la part inferior de la fulla és densa amb pèls estellats grisencs, de vegades glabres, la base és arrodonida a estretament cuneada i el marge de la fulla és serrat. L'àpex és poc acuminat a acuminat, el nervi mitjà de la part inferior de la fulla té pèls llargs simples, tenen entre 12 a 18 nervis secundaris a cada costat del nervi mitjà i els nervis terciaris de la part inferior de la fulla són conspicus. Les inflorescències femenines són axil·lars en brots joves i en cúpules solitàries o en fascicles de 2 o 3. La cúpula és cupular i fa entre 1,2 a 1,5 cm de diàmetre, que tanca entre 1/3 i la meitat de la gla i les seves bràctees són estretament ovades-triangulars. Les glans són elipsoides a ovoides-el·lipsoides, 1,5-2 × 0,8-1,2 cm i cada gla té una cicatriu d'uns 6 mm de diàmetre, lleugerament aixecat; l'estilopodi[1] fa 1 mm de diàmetre. Les glans fructifiquen entre els mesos de setembre i octubre.[2]

Distribució i hàbitat

[modifica]

Quercus griffithii creix a l'est de l'Himàlaia, el Tibet, el centre-sud i el sud-est de la Xina, Assam, Myanmar, Tailàndia, Laos i Vietnam,[3] en boscos mesofítics mixtos entre els 700 i 2800 m.[2]

Algunes autoritats consideren que podria ser un sinònim de Quercus aliena var. "acutiserrata".[2]

És una espècie d'importància local de llenya i farratge.[4]

Taxonomia

[modifica]

Quercus griffithii va ser descrita per Joseph Dalton Hooker i Thomas Thomson ex-Friedrich Anton Wilhelm Miquel i publicat a Annales Musei Botanici Lugduno-Batavi 1: 104, a l'any 1863.[5]

Etimologia

Quercus: Nom genèric del llatí que designava igualment al roure i a l'alzina.

griffithii: epítet atorgat en honor del botànic anglès William Griffith qui va treballar a l'Índia i països adjacents recol·lectant plantes.

Sinonímia
  • Quercus aliena subsp. 00griffithii (Hook. f. & Thomson ex Miq.) Phengklai
  • Quercus aliena var. griffithii (Hook. f. & Thomson ex Miq.) Schottky

Referències

[modifica]
  1. «estilopodi». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. 2,0 2,1 2,2 Cheng Yi, Wu; De-yuan, Hong. «Quercus griffithii» (en anglès). Flora of China Editorial Committee. 1999. Flora of China (Cycadaceae through Fagaceae). 4: 1–453 p. 373. Pequín & St. Louis: Science Press i Missouri Botanical Garden. [Consulta: 19 novembre 2020].
  3. «Quercus griffithii Hook.f. & Thomson ex Miq.» (en anglès). Plants of the World Online. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew, 2017. [Consulta: 19 novembre 2020].
  4. Singh, Ranjay K.; Singh, Anshuman; Garnett, Stephen T.; Zander, Kerstin K.; Lobsang; Tsering, Darge «Paisang (Quercus griffithii): A Keystone Tree Species in Sustainable Agroecosystem Management and Livelihoods in Arunachal Pradesh, India» (en anglès). Environmental Management, 55, 2015, pàg. 187–204. DOI: 10.1007/s00267-014-0383-y. PMID: 25343981.
  5. «Quercus griffithii». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 19 novembre 2020].