RS-485 (de l'anglès Recommended Standard 485) també conegut com a ANSI/TIA/EIA-485, TIA/EIA-485 o EIA-485 és un protocol de comunicacions en bus de la capa fisica del Model OSI.
Està definit com un sistema en bus de transmissió multipunt diferencial, és ideal per transmetre a altes velocitats sobre llargues distàncies (35 Mbit/s fins a 10 metres i 100 kbit/s en 1200 metres) i a través de canals sorollosos, ja que redueix els sorolls que apareixen en els voltatges produïts en la línia de transmissió. El medi físic de transmissió és un parell entrellaçat que admet fins a 32 estacions en 1 sol fil, amb una longitud màxima de 1200 metres operant entre 300 i 19.200 bit/si la comunicació half-duplex (semidúplex). Suporta 32 transmissions i 32 receptors. La transmissió diferencial permet múltiples drivers donant la possibilitat d'una configuració multipunt. Es tracta d'un estàndard bastant obert permet moltes i molt diferents configuracions i utilitzacions.[1]
SCSI-2 i SCSI-3 usen aquesta especificació per executar la capa física.
RS-485 s'usa amb freqüència en les UARTs per a comunicacions de dades de poca velocitat en les cabines dels avions. Per exemple, algunes unitats de control del passatger l'utilitzen, equips de monitoratge de sistemes fotovoltaics. Requereix el cablejat mínim, i pot compartir el cablejat entre diversos seients. Per tant redueix el pes del sistema.
RS-485 s'utilitza en sistemes grans de so, com els concerts de música i les produccions de teatre, s'usa programari especial per controlar remotament l'equip de so d'un ordinador, és utilitzat més generalment per als micròfons.
RS-485 també s'utilitza en l'automatització dels edificis, ja que el cablejat simple del bus i la longitud de cable és llarga pel que són ideals per acoblar els dispositius que es troben allunyats.
RS-485 Té la major part de la seva aplicació en les plantes de producció automatitzades.