Ramen

Infotaula menjarRamen
Característiques
Epònimlamian (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
GastronomiaJapanese Chinese cuisine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipussopa de fideus Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsfideus xinesos i brou Modifica el valor a Wikidata

El ramen (en japonès: 拉麺 o ラーメン; pronunciat aproximadament [ɺaːmeɴ] [ɺaːmeɴ] (pàg.)) és una sopa de fideus japonesa. Es creu que és la versió japonesa de la sopa de fideus xinesa la mian (xinès tradicional: 拉麵, xinès simplificat: 拉面, pinyin: lāmiàn).

Bàsicament, són fideus bullits en aigua, servits en un brou, per ser coberts amb alguna varietat de gu (具). Molt diferent era el plat original xinès, la mian, que se semblava una mica més a l'espagueti i se servia sol amb salsa. El ramen s'ha integrat amb tanta força dins la gastronomia japonesa que a Taiwan es considera un producte netament japonès.

S'acostuma a menjar en establiments de menjar ràpid, en parades ambulants i també a casa. És un dels aliments més assequibles.

Ingredients

[modifica]

Els ingredients més importants del ramen són: men (麺) (fideu), sopa i gu (cobertura).

Fideu

[modifica]

El fideu es fa bàsicament amb farina de blat, aigua, sal i kansui. El kansui és aigua que conté altes concentracions de carbonat de potassi, carbonat de sodi i una lleugera quantitat d'àcid fosfòric. Fa que el ramen agafi un color groguenc. Alguns cops s'utilitza ou en comptes de kansui.

Sopa

[modifica]

Encara que molts consideren que el més important del ramen és el tipus de fideu, la manera més fàcil de destriar les variants és pel brou en què es posa la pasta. Les més característiques es descriuen aquí:

  • Shōyu (醤油) (lit: salsa de soja): Considerada la més japonesa. Es compon de pollastre, on s'afegeix un parell de cullerades d'espessa salsa de soja un cop servida. Tradicionalment s'afegeix després rayu (ラー油) (bitxo amb oli de sèsam).
  • Tonkotsu (豚骨) (lit: ossos de porc): La sopa està principalment basada en porc, té força cos i contingut en greix. El brou generalment és de color blanc. Originari del nord Kyushu.
  • Miso (味噌): Creat a Sapporo el 1955. Es cuina generalment a base de pollastre, i es barreja amb alguna varietat de miso quan se serveix. A Kanto és comú d'afegir-hi una cullerada de mantega.
  • Shio (塩) (lit: sal) : La més simple de totes les varietats, i en què es veu de manera més clara la influència xinesa. Es considera molt popular a Hokkaido. La sopa és transparent i el sabor és més directe.

Són les conegudes; generalment la sola diferència és el que s'empra com a cobertura.

Gu (具)

[modifica]

En realitat gairebé qualsevol cosa es pot servir com a cobertura, i una bona part de les vegades es deixa a la discreció del client.

Les tries més comunes són ous bullits, menma o shinachiku (支那竹) (adobament de tronc de bambú molt jove), nori, wakame, rodanxes de porc rostit chashū (叉焼 o 焼豚), negi (ceballot), naruto kamabuko i darrerament kimuchi i verdures bullides.

Enllaços externs

[modifica]