Redwashing

El vermell ha estat històricament un color associat amb els diferents corrents d'esquerra política.

Redwashing (de l'anglès red, vermell, i whitewash, blanquejar o encobrir), rentat vermell o rentat d'imatge vermell és una forma de propaganda en la qual s'utilitzen discursos d'esquerra de manera enganyosa per promoure la percepció que una organització, empresa o persona està compromesa amb la igualtat social.[1][2][3][4]

Es tracta d'una pràctica comuna entre partits polítics de dreta, de centre o liberals durant actes públics, especialment durant el període electoral. En els seus discursos afirmen donar suport a la igualtat, per exemple, donant suport a la lluita contra la pobresa o defensant les mateixes oportunitats per a tota la ciutadania. No obstant això, un cop assolit el govern promouen contràriament una major desigualtat social.

A vegades el terme redwashing també s'utilitza per a denominar la pràctica de desprestigiar a una determinada organització o partit polític que realment defensa la igualtat social. En aquests casos, es busca deslegitimar l'argumentari d'aquests col·lectius a presentar-los com extremista u obsolet, buscant donar la impressió que es tracta d'una ideologia d'esquerres perillosa per al conjunt social i en contraposició a un altre ideari que s'evidencia com més raonable.[5]

Referències

[modifica]
  1. March, Luke. Radical Left Parties in Europe (en anglès). Routledge, 2012. ISBN 978-0-415-42560-5. 
  2. Lakatos, Zsófia. Corporate Social Performance in Emerging Markets: Sustainable Leadership in an Interdependent World (en anglès). Routledge, 2013. ISBN 978-1-4094-3265-4. 
  3. ‘Redwashing’: discursos de ‘esquerda’ para limpar os crimes do Estado de Israel. Desacato. 29 gener 2017. (portuguès)
  4. A esquerda e direita do Brasil se unem no crime e na manipulação. Arxivat 2017-08-05 a Wayback Machine. Pensa Brasil. 20 febrer 2017. (portuguès)
  5. Whitewashing Hillary—By “Redwashing” Progressive Critics. Counter Punch. 18 desembre 2015. (anglès)

Vegeu també

[modifica]