Resolució 1680 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1680 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Líban (verd) i Síria (vermell) Modifica el valor a Wikidata
Identificador de llei o regulacióS/RES/1680 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Data1680 Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5440)
 13Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 2Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació17 maig 2006 Modifica el valor a Wikidata
1679 Modifica el valor a Wikidata
1681 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Orient Mitjà
Llengua originalxinès Modifica el valor a Wikidata

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1680 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada el 17 de maig de 2006. Després de recordar les resolucions anteriors sobre el Líban, incloses les resolucions 425 (1978), 426 (1978), 520 (1982), 1559 (2004) i 1655 (2005), el Consell va encoratjar durament Síria a respondre positivament a la petició del Líban de delinear fronteres i establir relacions diplomàtiques entre el Líban i Síria, amb la finalitat d'afirmar la sobirania del Líban, la seva integritat territorial i la seva independència política.[1]

La resolució, copatrocinada per França, el Regne Unit i els Estats Units, va ser aprovada per 13 vots a favor, cap en contra i dues abstencions de la Xina i Rússia; tots dos països creien que la resolució constituïa una ingerència en les relacions diplomàtiques entre el Líban i Síria.[2]

Antecedents

[modifica]

El 18 d'abril de 2006, el secretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan, va transmetre el seu tercer informe semestral sobre l'aplicació de la resolució 1559, adoptada el 2 de setembre de 2004. La resolució 1559 va demanar "la retirada de totes les forces estrangeres restants del Líban, el desmantellament i el desarmament de totes les milícies libaneses i no libaneses, l'extensió del control del govern libanès sobre tot el territori libanès i respecte estricte de la sobirania, la integritat territorial, la unitat i la independència política del Líban sota l'autoritat única i exclusiva del govern libanès arreu del Líban".

L'informe del secretari general va declarar moltes de les disposicions que figuraven en la Resolució 1559, l'Acord Taif de 1989 i la manca d'estabilitat política, i que el Líban encara estava en un estat fràgil i vulnerable.[3] Això va conduir a l'adopció de la resolució de suport, 1680.

Resolució

[modifica]

Observacions

[modifica]

El Consell de Seguretat va començar reiterant el seu suport a la integritat territorial, la sobirania i la independència política del Líban dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes. A més, va assenyalar els progressos positius realitzats a través del diàleg nacional, tot i que lamentaven que algunes disposicions de la Resolució 1559 encara no s'haguessin aplicat plenament, és a dir, la dissolució i el desarmament de les milícies libaneses i no libaneses, l'extensió del control del govern del Líban del govern libanès sobre tot el seu territori, l'estricte respecte de la sobirania, la integritat territorial, la unitat i la independència política del Líban, i les eleccions presidencials lliures i jures realitzades segons a les normes constitucionals libaneses, sense interferències estrangeres.

El text de la resolució expressava la seva preocupació perquè el secretari general informés un moviment d'armes en territori libanès per a les milícies durant els últims sis mesos. Va expressar el seu ple suport al diàleg nacional i va encomiar a totes les parts libaneses per la seva conducta.

Actes

[modifica]

El Consell de Seguretat va demanar la plena aplicació de la resolució 1559, que exigia a tots els estats i parts que cooperessin plenament amb el govern libanès, el Consell de Seguretat i el secretari general. Va encoratjar el Govern del Síria a respondre positivament a la petició formulada pel Líban de delinear la seva frontera comuna (particularment en les zones controvertides), tot observant que aquestes mesures constituirien un pas cap a la millora de les relacions entre els dos països així com afirmar la independència del Líban, que al seu torn contribuiria positivament a l'estabilitat de la regió.[4]

La resolució va elogiar al Líban per emprendre mesures contra els moviments d'armes i milícies en territori libanès i va demanar a Síria que adoptés mesures similars.[5] Finalment, va acollir amb beneplàcit la decisió del diàleg nacional libanès de desarmar milícies palestines fora dels camps de refugiats en un termini de sis mesos.

Referències

[modifica]
  1. «Security Council strongly encourages Syria to respond to Lebanon's request to delineate border, establish diplomatic relations». United Nations, 17-05-2006.
  2. «UN presses for Syria-Lebanon ties». BBC News, 17-05-2006.
  3. Annan, Kofi. «Third semi-annual report of the Secretary-General to the Security Council on the implementation of Security Council resolution 1559 (2004)». United Nations, 19-04-2006.
  4. Korany, Bahgat; Dessouki, Ali E. Hillal. The Foreign Policies of Arab States: The Challenge of Globalization. American University in Cairo Press, 2010, p. 289. ISBN 978-977-416-360-9. 
  5. Hatoum, Leila «Security Council warns Damascus to make up with Beirut». The Daily Star (Lebanon), 18-05-2006.[Enllaç no actiu]

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  •  PDF Text de la Resolució a UN.org