Robert Gottschalk

Plantilla:Infotaula personaRobert Gottschalk
Biografia
Naixement12 març 1918 Modifica el valor a Wikidata
Chicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 juny 1982 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de morthomicidi, ferida d'arma blanca Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Westwood Village Memorial Park Modifica el valor a Wikidata
FormacióCarleton College - divers Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióinventor Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius


Find a Grave: 7292705 Modifica el valor a Wikidata

Robert Gottschalk (12 de març de 1918 – 3 de juny de 1982) fou un tècnic de càmera americà i el fundador de Panavision.

Primers anys

[modifica]

El seu pare, Gustav, era un arquitecte que va construir uns quants hotels a Chicago, Illinois, on va viure amb la seva muller, Anna. L'èxit de Gustav va enriquir a la família i va influir en l'interès de Gottschalk per les pel·lícules. Després de graduar-se en teatre i arts a la Universitat de Carleton, a Minnesota, Gottschalk es va traslladar a Califòrnia per esdevenir cineasta.

Trajectòria

[modifica]

En aquella època, les restriccions de l'equipament dificultaven la gravació en gran angular i Gottschalk va començar a experimentar amb equipaments de lents anamòrfiques patentats per Henri Chrétien. L'any 1953, el procés de CinemaScope, basat en les patents de Chrétien, va ser comprat i anomenat per la 20th Century Fox. Mentre les lents per a càmeres ja estaven en venda, el procés requeria també lents de projecció. Gottschalk va formar equip amb uns quants companys i va començar a oferir lents de projecció sota el nom de Panavision, les quals utilitzaven òptiques prismàtiques en comptes de cilíndriques.[1]

Gottschalk va guanyar dos Oscars. El primer fou un Special Technical Oscar, rebut l'any 1960 pel desenvolupament del sistema fotogràfic panoràmic MGM Camera 65. Va compartir l'Oscar amb l'executiu de MGM Douglas Shearer i amb el co-fundador de Panavision John R. Moore.[2] També va rebre un Oscar Honorífic l'any 1978 per desenvolupar la càmera Panaflex.[3]

Mort

[modifica]

Gottschalk va ser trobat apunyalat a casa seva a Los Angeles l'any 1982. El seu amant, Laos Chuman, va ser acusat del seu assassinat i va ser condemnat al juliol de 1983 a 26 anys de presó.[4] Gottschalk va ser enterrat al Westwood Village Memorial Park Cemetery a Los Angeles.

Referències

[modifica]
  1. Bijl, Adriaan. The Importance of Panavision: "The Invention Phase". Reprinted by permission in The 70mm Newsletter. March 2002. URL:http://www.in70mm.com/newsletter/2002/67/panavision/pages/invention.htm Arxivat 2011-09-27 a Wayback Machine.. Accessed: 2011-10-02. (Archived by WebCite® at )
  2. Finler, Joel W. The Hollywood Story. New York: Wallflower, 2003, p. 151.
  3. Kaplan, Mike. Variety Who's Who in Show Business. New York: Garland, 1983, p. 127.
  4. "Slain Inventor's Lover Sentenced". Los Angeles Times. Jul 19, 1983. p. A1.