Rosenmontag

Plantilla:Infotaula esdevenimentRosenmontag
Imatge
Tipusfira
dia festiu Modifica el valor a Wikidata
Epònimdilluns i Laetare Modifica el valor a Wikidata
Part decarnaval Modifica el valor a Wikidata
Dia48 dies abans de Pasqua Modifica el valor a Wikidata
EstatAlemanya, Suïssa i Àustria Modifica el valor a Wikidata
Mitjà de comunicació
Famílies i nens disfressats durant el Rosenmontag, a Aquisgrà.

El Rosenmontag (en català: dilluns de les roses) és el moment destacat del carnaval alemany, especialment a Renània, i té lloc abans del dimecres de cendra, que és el dia que comença la quaresma.[1] El Rosenmontag se celebra a països que parlen alemany com Alemanya, Àustria i Suïssa, però especialment en els Hochburgen (els baluards de carnaval) de Renània, especialment a Colònia,[2] Bonn, Düsseldorf,[3] Aquisgrà i Magúncia.[4] En contrast amb Alemanya, a Àustria el moment destacat del carnaval no és el Rosenmontag, sinó el Faschingsdienstag (el dimarts de carnaval).

La temporada de carnaval comença a les onze hores i onze minuts de l'onze de novembre, però el carnaval als carrers comença el dijous abans del Rosenmontag, que és conegut com el Weiberfastnacht (carnaval de les dones), conegut com a dijous gras o dijous llarder en l'àmbit català. El carnaval se celebra a les àrees de tradició Catòlica Romana i és una continuació de les tradicions romanes antigues en què esclaus i criats eren mestres per un dia. Carnaval deriva del llatí carnem levare ("abandonar la carn") i es marca el principi de la quaresma.5

El carnaval no és un dia festiu a Alemanya, però en moltes regions no hi ha classes durant el Rosenmontag i el dimarts següent. Moltes escoles i empreses donen lliure també el dijous anterior al carnaval i solen tenir celebracions en el Weiberfastnacht. Però, aquesta és una tradició que moltes empreses tracten d'eliminar. Les celebracions normalment inclouen disfresses elegants, danses, desfilades, carrosses i ingesta pública de begudes. A cada ciutat s'organitza una desfilada de carrosses en què es fa referència als temes d'actualitat.[5] Normalment es reparteixen llaminadures (Kamelle) i tulipes a la gent que omple els carrers i es fan crits amb les paraules Helau o Alaaf segons la regió.[6] Les celebracions són més calmades el dimarts i culminen en el Aschermittwoch (dimecres de cendra).

Referències

[modifica]
  1. «Shrove Monday in Germany». timeanddate.com. [Consulta: 10 desembre 2013].
  2. "Karneval revellers brave chilly rain for Rosenmontag parade" Arxivat 2009-02-25 a Wayback Machine., AFP/thelocal.de 23 de febrer de 2009. Accés el 24 de febrer de 2009
  3. Riedemann, Margaret. «Rose Monday Parade - Carnival Monday in Duesseldorf». Arxivat de l'original el 2013-02-16. [Consulta: 10 febrer 2013].
  4. Abrams, Michael. «Mainz: Colorful Rosenmontag parade is the highlight of Fastnacht». Stars and Stripes, 31-01-2013. Arxivat de l'original el 2013-05-13. [Consulta: 10 febrer 2013].
  5. Kilb, Benjamin. «Rosenmontag». e-photoreview. Arxivat de l'original el 2013-04-08. [Consulta: 10 febrer 2013].
  6. «Word of the Week: Alaaf / Helau.». Arxivat de l'original el 2016-04-09. [Consulta: 7 febrer 2016].