Safranina

Infotaula de compost químicSafranina
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular350,13 Da Modifica el valor a Wikidata
Rolantineoplàstic Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₂₀H₁₉ClN₄ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CC1=CC2=C(C=C1N)[N+](=C3C=C(C(=CC3=N2)C)N)C4=CC=CC=C4.[Cl-] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata

La safranina (també anomenada Safranina O o vermell bàsic 2) és un colorant biològic emprat en citologia i histologia. La safranina s'utilitza com a colorant de contrast en la Tinció de Gram per a proporcionar un color violeta més intens als bacteris Gram+ i tenyir de rosa els bacteris Gram-. També s'utilitza per a la detecció de cartílag,[1] mucina i grànuls de mastòcits.

La safranina té típicament l'estructura química mostrada a la dreta (de vegades anomenada dimetil safranina). També existeix la trimetil safranina, que té un grup metil extra a la posició orto- de l'anell inferior. Ambdós components tenen essencialment les mateixes aplicacions en tincions biològiques, i molts fabricants no els distingeixen. Les preparacions comercials solen tenir una mescla dels dos tipus

La safranina també s'utilitza com a indicador redox en la química analítica.

Referències

[modifica]

 Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba en domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911) (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911. 

  1. Rosenberg L «Chemical Basis for the Histological Use of Safranin O in the Study of Articular Cartilage» (abstract). J Bone Joint Surg Am., 53, 1, 1971, pàg. 69–82. Arxivat de l'original el 2008-04-17. PMID: 4250366 [Consulta: 26 febrer 2012]. Arxivat 2008-04-17 a Wayback Machine.(anglès)