Estat de conservació | |
---|---|
Vulnerable | |
UICN | 30317 |
Taxonomia | |
Superregne | Eukaryota |
Regne | Plantae |
Ordre | Malpighiales |
Família | Salicaceae |
Gènere | Salix |
Espècie | Salix tarraconensis L. |
Nomenclatura | |
Sinònims |
|
El salze de cingle, salenca tortosina (Salix tarraconensis) és una petita mata o arbust, dioic, de la família de les salicàcies és endèmic dels Països Catalans, concretament de Catalunya i del País Valencià. Localitzat al Mont Caro (Ports de Tortosa Beseit) l'any 1915.
Pius Font i Quer (1888-1964) (15) volia conèixer "les muntanyes que banda allà de l'Ebre, ens separen de València i Aragó",[1] i quan a darrers de maig de 1915 el seu admirat amic Carlos Pau (1857-1937) (40) li recomana anar "cap als límits aragonesos i valencians on descobriria qualque espècie nova per en Cadevall"[1] (I) no ho va dubtar: al juny d'aquell mateix any va anar-hi, i trobà, el 15/06/1915, als penyals calcaris de la Tossa de Caro, a 1400 m d'altitud, un petit salze femella que li resultà desconegut i l'envià a Pau, que el va batejar com a Salix tarraconensis, i apareixerà descrit i litografiat al treball que publicarà Font, amb el resultat de l'expedició que ha fet.[1]
Salix tarraconensis es va descobrir a Caro (1915), a 1.400 m d'altitud. Posteriorment, Font (1942) el retrobà a Cardó[2] i (1946) a la Roca Blanca a Fredes;[3] Antoni de Bolòs (1953) el va trobar a la Serra de Prades.[4]
Posteriorment s'ha citat a les muntanyes de Vandellòs,[5] al Pouet de Fèlix,[6] a les serres de Santa Àgueda-Turmell i de L'Esquetxe,[7] a Xert,[8] i a altres punts de Fredes,[9][10] a Cabrafeixet, les Moles, i la Tossa de Tivissa.[11][12]
En total, actualment (2016) es coneixen vint-i-quatre quadrícules UTM de 10 x 10 km, que van des de la Conca de Barberà a les muntanyes de Prades, a tocar dels boscos de Poblet, pel nord, fins a la serra del Turmell, als Ports i el Baix Maestrat, on apareix el Salix tarraconensis,
Tot i que s'ha citat de la província de València, segurament és un error;[9] a la comarca del Matarranya, a l'Aragó, es considera probable que s'hi pugui trobar, però fins ara no s'ha aconseguit.[9]
En conjunt es pot afirmar que es troba principalment per tota la província de Tarragona i a la zona meridional de Castelló.
Salix tarraconensis viu als penyals calcaris orientats cap al nord i en menor mesura cap a l'oest, també ho fa als roquers, especialment en exposicions on gairebé no toca el sol, i a fons de barrancs pedregosos i obacs on pot fer tapissos, especialment per al pasturatge de les cabres salvatges (Capra pyrenaica hispanica), que el deixen arranat al sòl, entre les pedres, on no poden accedir.[13] També ho fa a peus de cingles i vessants rocosos.
Fitosociològicament, forma una comunitat integrada a l'ordre Potentilletalia caulescentis i a l'aliança Saxifragion mediae. J. Braun-Blanquet i O. de Bolòs; l'any 1950 es va descriure una associació vegetal per a aquest petit salze: Hieracio-Salicetum tarraconensis[11] que va de Prades als Ports de Morella, entre 700 i 1400 m, però que pot baixar, excepcionalment, fins als 150 m sobre el nivell de la mar.
Les plantes característiques d'aquesta associació vegetal són, a més del Salix tarraconensis: Hieracium laniferum, Saxifraga longifolia subsp. longifolia i Valeriana montana subsp. tarraconensis.
Dins de l'associació s'han identificat tres subassociacions amb presència de Salix tarraconensis:[11]
Totes aquestes comunitats vegetals han estat estudiades en diversos treballs fitosociològics.[14][15][16][17] L'hàbitat CORINE del Salix tarraconensis correspon al 62.151 de les roques calcàries, amb Potentilla caulescens, Saxifraga longifolia, Asplenium fontanum...; a l'Hàbitat d'Interès Comunitari 8210: costers rocosos calcaris amb vegetació rupícola, i, dins dels hàbitats de Catalunya, correspon al 62b: cingles i penyals calcaris de muntanya (40).
La fenologia, pel que respecta a la floració i en funció de la bibliografia, es considera que va dels mesos de març a maig,[18][19][20](excepcionalment juny)[21][20][22] Però hem trobat exemplars mascles començant a florir el dia 1/02/2003 a Cabrafeixet i al barranc de les Nines; i a la Tossa de Tivissa les flors masculines ho feien el 21/02/2011. Font i Quer[3] ja apuntava que els exemplars de finals de primavera no conserven cap flor masculina i per això, quan el va trobar el 15 de juny de 1915 només va trobar flors femenines, igual que durant la seva segona visita als Ports a finals de juny de 1917.[23] Les flors mascles, a les zones més baixes, poden aparèixer a partir de febrer i coexisteixen amb les flors femelles durant bona part de la primavera, però a partir de finals de maig només solen quedar les flors femenines.
A partir de mitjan novembre les fulles van engroguint i al desembre desapareixen, fins a la primavera en què rebrota novament, primer les flors i després van reapareixent les fulles.
Salix tarraconensis, com tots els salzes, s'adapta bé a la reproducció vegetativa i les seves llavors tenen un bon índex de fecunditat; això ha permès a la Generalitat Valenciana reforçar algunes poblacions ja existents: és el cas de la població del Pouet de Fèlix (Baix Maestrat), on es van recollir llavors poc madures, i tot i això se'n va obtenir una germinació del 78%; la posterior recollida de llavors madures va descobrir el problema que les larves d'un insecte se les mengen pràcticament totes (4, 16).
Font i Quer[3] ja havia observat la viabilitat de les seves llavors quan va veure al coll del Murter, a la serra de Cardó, un exemplar femení de dos metres arrelat a un badall d'una roca vertical per on regalimava aigua, que formava una petita zona humida, al peu del cingle, on s'originen -si ha plogut prou- al mes de maig, milers de petites plàntules del salze, que s'assequen en desaparèixer la humitat. Aquest fenomen, i el propi exemplar de salze que cita Font, encara es pot observar actualment.
La zona altitudinal on viu depèn del indret on es troba i va en un interval dels 1430 m, al cim de Caro (Baix Ebre), fins als 370 m del barranc de les Nines (Baix Ebre).[5]
Possiblement el perill més gran per a la supervivència del Salix tarraconensis sigui el canvi climàtic, a causa del constant augment de la temperatura, igual que passa amb les plantes més nòrdiques situades als seus límits meridionals.
Els incendis forestals sovint resulten fatals per a les poblacions situades a les cingleres, o a la seva base, per l'efecte tèrmic de xemeneia que aquestes provoquen. Però hi ha molts altres factors que poden incidir negativament en la supervivència d'aquest endemisme: les instal·lacions de les antenes al Mont Caro, fetes en èpoques d'ignorància i irresponsabilitat mediambiental van afectar no només a aquesta espècie sinó a les de Jasione crispa subsp. crispa, Aster alpinus i altres espècies excepcionals dels Ports. Actualment hi ha més coneixement i sensibilitat sobre aquest fet, i tot i que la pressió sobre el medi natural no ha minvat (construcció de noves pistes, instal·lació de parcs eòlics o altres infraestructures), és d'esperar que el progrés en coneixement i una major responsabilitat a escala social i governamental puguin garantir, almenys pel que respecta a les actuacions humanes, la supervivència de tresors biològics com el Salix tarraconensis.
Hi ha molts factors que poden provocar la desaparició de poblacions tan petites i vulnerables: marxes per alguns dels indrets on viu, col·leccionisme... En alguns punts, on hi ha més vulnerabilitat, s'hi han posat cartells indicant que no es passi o s'hi han pres mesures de protecció.
Hi ha un factor sorprenent: als EUA aquesta espècie es pot trobar en molts vivers i és prou coneguda i utilitzada, per la seva rusticitat i elegància, per a la jardineria de rocalles. Fins i tot a Europa hi ha vivers de plantes alpines on es poden adquirir per 2,50 €/unitat . I és que Salix tarraconensis s'ha difós i plantat a bona part del món.[24]
Al Llibre Vermell de les Plantes Vasculars Endèmiques i Amenaçades de Catalunya[25] s'ha anotat la necessitat de millorar el coneixement d'aquesta espècie per determinar la situació de les poblacions existents i el seu estat, fent-la-hi constar com a vulnerable, i s'hi exposen una sèrie de factors de risc i mesures de conservació.
A Catalunya les poblacions de Salix tarraconensis es troben dins dels Espais d'Interès Natural (PEIN), i algunes poblacions són al Parc Natural dels Ports, on es realitzen diversos treballs i seguiments. L'espècie està catalogada com a vulnerable en el Catàleg de flora amenaçada de Catalunya. La població estimada està entre els 2500 i 3000 exemplars.[21]
Al País Valencià les àrees on es troba el Salix tarraconensis estan en bona part dins del Parc Natural de la Tinença de Benifassà (Província de Castelló), i les poblacions formen part de micro-reserves de flora, com les del Portell de l'Infern o del Pouet de Fèlix. A l'apartat d'ecologia s'han exposat algunes de les actuacions que es realitzen per part de la Generalitat Valenciana (cultiu in vitro, reforçament de poblacions, protecció de les zones més fràgils...).
A la revisió del llistat de flora valenciana protegida (2013) aquesta espècie es considera espècie de flora protegida no catalogada. S'estima que la població valenciana és d'uns 500 exemplars.
A nivell estatal és considerada una espècie vulnerable,[26] tant pel fet que cap població supera els 1000 individus (2a(i)), com pel fet d'ocupar una superfície inferior als 20 km².
Quasi totes les poblacions estan a la Xarxa Natura 2000, de manera que tenen una protecció a nivell de la Unió Europea.
Segons els criteris de la UICN aquest tàxon es considera vulnerable (D2) per fet de tenir una àrea d'ocupació inferior als 20 km², amb petites poblacions molt disperses i sovint fràgils davant de problemàtiques existents a curt, mitjà i llarg termini.
I) Joan Cadevall i Diars (1846-1921) estava preparant la Flora de Catalunya (1913-1937) i Pius Font i Quer hi col·laborava; Cadevall assumí la cura dels darrers volums d'aquesta obra.[27]
II) Plantes amb gemes persistents que poden estar a més de 5 dm d'alçada, i ho estan a menys de 2 m.
III) Rudolf Görz (1879-1935) va signar amb aquest nom el seu estudi dels salzes catalans, que va publicar en francès, però és més freqüent trobar-lo, a la bibliografia, amb el nom de Rudolf Goerz o de Rudolph Goerz.
IV) Prèviament a l'estudi dels salzes catalans, Görz havia publicat una petita aportació per al coneixement d'algunes formes híbrides de salzes espanyols, especialment a través de la consulta de material d'herbaris, que li havia proporcionat una base per conèixer i opinar sobre el tema.[28]
V) Per internet es poden trobar experiments d'hibridació entre S. tarraconensis i S. capraea, entre altres.
VI) com. pers. de J.M. Camarasa, sobre la correspondència de Pius Font amb Carl Faust, que ha estudiat.