Samuel Hartlib

Plantilla:Infotaula personaSamuel Hartlib
Biografia
Naixement1600 Modifica el valor a Wikidata
Elbląg (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 març 1662 Modifica el valor a Wikidata (61/62 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
SepulturaDutch Church, Austin Friars (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ReligióJudaisme i calvinisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Cambridge
Universitat de Königsberg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Londres Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióagrònom, polímata, escriptor, educador, pedagog, llibreter Modifica el valor a Wikidata

Project Gutenberg: 48257

Samuel Hartli(e)b (ca. 1600 – 10 de març de 1662)[1] fou un polímata germano-britànic. Un promotor actiu i escriptor expert en diversos camps, s'interessà per la ciència, la medicina, l'agricultura, la política i l'educació. Passà la seva vida a Anglaterra, on s'hi casà i hi morí. Fou contemporani de Robert Boyle amb qui mantingué una relació estreta, i fou veí de Samuel Pepys, d'Axe Yard.

Sovint es descriu Hartlib com un "acumulador d'informació", fins al punt de ser anomenat "el més gran acumulador d'informació i intel·ligència d'Europa".[2] El seu objectiu principal de la seva vida fou avançar en la creació de coneixement i, per tant, es mantenia en contacte amb un gran grup de persones, des de filòsofs fins a grangers. Intercanviava moltes cartes i correspondència, la qual n'ha sobreviscut molta fins als nostres dies;[3] es troba guardada en la col·lecció Hartlib de la Universitat de Sheffield a Anglaterra. Fou una de les figures intel·lectuals amb més interconnexions de l'era de la Commonwealth, té diverses patents, disseminant informació i promovent l'aprenentatge. Feu circular dissenys de màquines de calcular, instruments per a l'escriptura doble, màquines de sembra i de collita. Les seves cartes escrites en alemany i anglès, han sigut objecte d'estudis en època recent.

Hartlib s'havia fixat l'objectiu de "registrar tot el coneixement humà i fer-ho universalment disponible per a l'educació de tota la humanitat".[4] La seva obra s'ha comparat amb la dels motors de cerca d'internet.[5]

Referències

[modifica]
  1. The Galileo Project
  2. Arved Hübler, Peter Linde, John W. T. Smith. Electronic Publishing '01: 2001 in the Digital Publishing Odyssey. IOS Press. 2001. ISBN 1-58603-191-0
  3. Hugh Trevor-Roper, From Counter-Reformation to Glorious Revolution (1992), p. 227.
  4. «The Hartlib Papers Project - University of Sheffield». Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 26 agost 2015].
  5. Eine Vorgeschichte der Internet-Suchmaschine

Bibliografia

[modifica]
  • H. M. Knox. “William Petty's Advice to Samuel Hartlib,” British Journal of Educational Studies, Vol. 1, No. 2 (May, 1953), pp. 131–142.

Enllaços externs

[modifica]
  • Samuel Hartlib at The Garden, the Ark, the Tower, and the Temple: Biblical metaphors of knowledge in early modern Europe. Published by the Museum of the History of Science at the University of Oxford.