Sarazm

Plantilla:Infotaula indretSarazm
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Tipusjaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaProvíncia de Sughd (Tadjikistan) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 31′ 00″ N, 67° 34′ 00″ E / 39.5167°N,67.5667°E / 39.5167; 67.5667
Característiques
SuperfíciePatrimoni de la Humanitat: 15,93 ha
zona tampó: 141,9 ha Modifica el valor a Wikidata
Patrimoni de la Humanitat  
TipusPatrimoni cultural  → Àsia-Oceania insular
Data2010 (34a Sessió), Criteris PH: (ii) i (iii) Modifica el valor a Wikidata
Identificador1141

Sarazm és una antiga ciutat i jamoat del nord-oest de Tadjikistan. Es troba en el districte de Panjakent, a la província de Sughd, prop de la frontera amb Uzbekistan.

Detall de l'àrea
Vista del jaciment
Estris trobats al jaciment

Sarazm significa "el començament de la terra" i és un jaciment arqueològic que testifica la presència d'assentaments humans sedentaris en l'Àsia Central, des del quart mil·lenni fins a finals del tercer mil·lenni abans de l'era cristiana. Els seus vestigis mostren l'existència d'un protourbanisme primerenc a la regió. Aquest nucli d'assentaments, que és un dels més antics de tot l'Àsia Central, està situat entre una zona muntanyosa apta per a la cria de bestiar per part de pastors nòmades i un gran vall propici per al desenvolupament de l'agricultura i el regadiu per part de les primeres poblacions sedentàries de la regió. El jaciment de Sarazm és també un exponent de l'existència d'intercanvis materials i culturals, així com de nexes mercantils, entre les estepes de l'Àsia Central, el Turkmenistan, l'altiplà de l'Iran, la Vall de l'Indo i el litoral de l'oceà Índic.[1]

Història

[modifica]

Aquest jaciment arqueològic a la vall del Zeravshan testifica la presència humana a la regió fa uns 5.000 anys, havent estat considerat com "el major centre metal·lúrgic de l'Àsia central, dedicat a l'exportació". El lloc va ser abandonat després de l'arribada dels indo-iranis, al voltant de l'any 2.000 aC.

Es creu que la ciutat va ser reactivada com un centre miner per a l'extracció de turqueses[2] a la rodalia. La ciutat també va ser un important centre regional agrícola i productor de coure.[2]

Es van trobar al jaciment llavors de [[[blat]] i d'ordi. L'ordi que es va trobar a Sarazm és similar a la morfologia de l'ordi que es troba en els jaciments al Pakistan de Mehrgarh i Nausharo, i també similar a l'ordi que es troba en els primers jaciments (més antics) de la Xina, on es va trobar primer l'ordi.[3]

El jaciment va ser descobert per un granger local anomenat Ashurali Tailonov l'any 1976, qui va trobar una daga de coure que sobresortia d'una construcció propera.[4] Les excavacions van començar l'any següent (1977) a càrrec d'Abdullo Isakov i arqueòlegs francesos.

Patrimoni de la Humanitat

[modifica]

El jaciment protourbà de Sarazm[1] va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 2010, sent així el primer bé de Tadjikistan declarat com a tal.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 jaciment protourbà de Sarazm, perfil de la UNESCO
  2. 2,0 2,1 Anthony, D.W. (2008) p 419
  3. Spengler, Robert N. «Archaeobotanical results from Sarazm, Tajikistan, an Early Bronze Age Settlement on the edge: Agriculture and exchange». Journal of Environmental Archaeology, 18, 3, 2013. DOI: 10.1179/1749631413Y.0000000008.
  4. Central Asian river | PRI's The World (en anglès)

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • Portal de turisme del Tadjikistan (anglès)
  • El jaciment de Sarazm a worldheritagesite.org (anglès)