Sayat Nova

Plantilla:Infotaula personaSayat Nova

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(hy) Սայաթ-Նովա
(ka) საიათ-ნოვა
(az) Sayat Nova
(fa) سایات‌نووا Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(hy) Արութին Սայադյան Modifica el valor a Wikidata
14 juny 1712 Modifica el valor a Wikidata
Tbilisi (Geòrgia) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 novembre 1795 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Hakhpat (Armènia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortpena de mort Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSaint George's Church (en) Tradueix 41° 45′ 18″ N, 44° 45′ 30″ E / 41.754922°N,44.7583°E / 41.754922; 44.7583 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, cantant, compositor, ashik (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata

Lloc websayat-nova.am Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0636774 TMDB.org: 95067
Musicbrainz: 2f9bace8-8d4e-47ae-9925-b1250b0caaa4 Discogs: 1039901 IMSLP: Category:Sayat-Nova Find a Grave: 10126337 Modifica el valor a Wikidata

Sayat Nova (armeni: Սայաթ-Նովա) (Tbilisi, 14 de juny de 1712 - Hakhpat, 22 de novembre de 1795) va ser un poeta, músic i ashik armeni[1] que va fer composicions en moltes llengües. El seu nom adoptat Sayat Nová significa «Mestre dels Cantars» en persa.

Biografia

[modifica]

La mare de Sayat-Nová, Sara, va néixer a Tbilissi, i el seu pare, Karapet, ja sigui a Alep o Adana. Ell mateix va néixer a Tbilisi. Sayat Nová era expert a escriure poesia, cantar i tocar la Kamancheh, Chonguri, Tambur. Es va realitzar durant el regnat de d'Irakli II de Geòrgia, on també va treballar com a diplomàtic i, pel que sembla, va ajudar a forjar una aliança entre Geòrgia, Armènia i Shirvan contra l'Imperi Persa. Va perdre el seu lloc a la cort reial quan es va enamorar de la germana del rei, i va passar la resta de la seva vida com un bard itinerant. El 1759 va ser ordenat com a sacerdot a l'Església Apostòlica Armènia. La seva dona, Marmar, va morir el 1768, deixant darrere seu quatre fills. Va servir en diverses localitzacions incloent Tbilisi i el monestir de Haghpat. El 1795 va ser assassinat al monestir per l'exèrcit invasor de Agha Muhàmmad Khan Qajar, el Xa d'Iran, per negar-se a renunciar al cristianisme i convertir-se a l'islam. Està enterrat a la Catedral de Sant Jordi, de Tbilissi.

Llegat

[modifica]

Prop de 220 cançons s'han atribuït a Sayat-Nová, tot i que hi pot haver escrit milers de cançons més. Les seves composicions adopten la forma de cançons tradicionals armènies. Va escriure majoria de les seves obres a Azerbaitjan,[2] però també va escriure en armeni, georgià i persa. Va escriure tots els seus poemes coneguts utilitzant l'alfabet georgià. Algunes de les seves cançons es canten actualment. A Armènia, Sayat Nová es considera un gran poeta que va fer una contribució considerable a la poesia armènia del seu segle. Encara que va viure tota la vida en una societat profundament religiosa, els seus poemes són majoritàriament secular i completa de l'expressionisme romàntic.

[modifica]

Sayat-Nová és considerat per molts com el més gran ashik (cantautor) que ha viscut al Caucas.

  • El compositor Alexander Arutjunyan va escriure una òpera anomenada Sayat Nová.
  • La pel·lícula armènia de 1968 Sayat Nová dirigida per Serguei Paradjànov segueix la trajectòria del poeta des de la seva infància passant pel seu paper com a cortesà i, finalment, la seva vida com a monjo. Va ser llançat als Estats Units sota el títol El color de la magrana. No és tant una biografia de Sayat Nová, però una sèrie de tableaux vivants dels rituals d'Armènia vestit, brodat i religioses intercalades amb escenes de la vida i els versos del poeta.
  • Un llibre sobre la seva vida i obra de Charles Dowsett es va publicar el 1997 titulat Sayat'-nova: un trobador del segle xviii: un estudi biogràfic i literari.
  • Les primeres traduccions de les odes armènies de Sayat Nova a les llengües europees es trobava a França per Elisabeth Mouradian i el poeta francès Serge Venturini el 2006, el llibre va ser dedicat a Sergei Paradjanov.
  • Hi ha un carrer i una escola de música que porta el seu nom a Erevan, Armènia, així com un grup de dansa armènia-americana als Estats Units, un estany situat a Mont Orford, Quebec, Canadà.
  • Hi ha un restaurant a Chicago, freqüentat per Brett «Bizzy B» Ze'monster, anomenat Sayat-Nova.
  • El vídeo God is God del disc Bible of Dreams de Juno Reactor inclou escenes de la pel·lícula Sayatt Novà o El color de les magranes.

Referències

[modifica]
  1. Sayat-Nova. Gran Enciclopedia Soviética
  2. «Britannica - Sayat Nova» (en ingles). Britannica.

Bibliografia

[modifica]
  • Charles Dowsett, (1997), Sayatʻ-Nova: an 18th-century troubadour: a biographical and literary study, ISBN 90-6831-795-4