Seiryū

Infotaula personatgeSeiryū
青龍, 青龙, Thanh Long, 청룡 i 青竜 Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat aquàtica
constel·lacions xineses
animal mític Modifica el valor a Wikidata
Xuanwu Modifica el valor a Wikidata
Suzaku Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deByakko Modifica el valor a Wikidata
Colorblau Modifica el valor a Wikidata
Una representació del drac blau xinès

Seiryū és el nom japonès amb què s'anomena un drac de color blau, en la mitologia japonesa, que forma part dels quatre monstres divins. Representa un dels punts cardinals, l'est. Simbolitza, també, l'element de l'aigua.[1][2][3]

Origen

[modifica]

El seu origen prové d'un dels quatre símbols de les constel·lacions xineses. Els xinesos deien a Seiryū, el drac atzur o el drac atzur de l'est. A més de representar l'est, els xinesos també el relacionaven amb l'estació de la primavera. No se l'ha de confondre amb el drac groc que està associat a l'emperador de la Xina.

Història

[modifica]

Al Japó, el drac blau és un dels quatre esperits guardians de les ciutats i es diu que protegeix la ciutat de Kioto sobre l'est. L'oest és protegit per Byakko, el nord per Genbu i el sud per Suzaku. A Kioto hi ha temples dedicats a cada un dels quatre esperits guardians. El temple de Kiyomizu representa el drac blau. Abans d'entrar al temple hi ha una estàtua del drac, la qual es diu que cal beure a mitjanit des de la font que hi ha a dins del complex temple. Llavors es reuneix en la cerimònia per adorar al drac de l'est. En 1983, la tomba de Kitora va ser trobada al poble d'Asuka. Els quatre guardians van ser pintats a les parets a les seves corresponents direccions junts a un sistema de constel·lacions al sostre. Aquest és un dels únics gravats dels quatre guardians.

Altres criatures divines

[modifica]

Els tres altres animals que representen els altres tres elements, estacions de l'any i punts cardinals restants, cadascun d'un color característic, són:

Referències

[modifica]
  1. Debianlu. «Dragón Japonés: El Dragón Azul Seiryū» (en castellà), 27-02-2023. [Consulta: 24 juny 2024].
  2. «Seiryū: A Guide to the Mythical Dragon of the East – Mythical Encyclopedia» (en anglès americà). [Consulta: 21 agost 2024].
  3. «Seiryū Gongen | Japan | Nanbokuchō period (1336–92)» (en anglès). [Consulta: 21 agost 2024].