Termoregulació

La termoregulació és la capacitat d'un organisme de mantenir la seva temperatura corporal dins uns límits, fins i tot quan la temperatura ambiental és molt diferent. Aquest procés és un aspecte de l'homeòstasi: un estat dinàmic d'estabilitat entre l'ambient intern d'un animal i el seu ambient extern (l'estudi d'aquests processos en zoologia ha rebut el nom d'ecofisiologia o ecologia fisiològica). Si el cos és incapaç de mantenir una temperatura normal i aquesta s'incrementa, es dona una condició coneguda com a xoc de calor. La condició oposada, quan la temperatura del cos decreix per sota d'uns nivells normals és la hipotèrmia.

Les característiques afectives i sensorials de la termoregulació, detectades gràcies a la interocepció, poden motivar determinades respostes comportamentals depenent de l'estat del cos.[1]

Referències

[modifica]
  1. (Bud) Craig, A. D. «How do you feel — now? The anterior insula and human awareness» (en anglès). Nature Reviews Neuroscience, 10, 1, 1-2009, pàg. 59–70. DOI: 10.1038/nrn2555. ISSN: 1471-0048.