Tots els drets invertits (All rights reversed)

El símbol de copyleft. A diferència del símbol de copyright, no té cap significat legal.

Tots els drets invertits (all rights reversed en anglès) és una frase que indica una alliberació de drets d'autor o un estat de llicència copyleft. Es tracta d'un joc de paraules sobre l'exempció de responsabilitat comuna sobre drets d'autor " Tots els drets reservats (all rights reserved en anglès)", una formalitat de drets d'autor requerida originalment per la Convenció de Buenos Aires de 1910.[1] "All Rights Reversed" (de vegades escrits ritus) va ser utilitzat per l'autor Gregory Hill per autoritzar la reimpressió gratuïta dels seus Principia Discordia a finals de la dècada de 1960. L'exempció de responsabilitat de Hill anava acompanyada del símbol kosher "Ⓚ" (per a kallisti), una broma en referència a la ©, el símbol dels drets d'autor.[2]

El 1984-1985, el programador Don Hopkins va enviar a Richard Stallman una carta amb l'etiqueta "Copyleft: tots els drets invertits". Stallman va triar la frase per identificar el seu mètode de distribució de programari lliure.[3] Sovint s'acompanya d'una versió invertida del símbol de copyright (vegeu il·lustració).[4] Dit això, aquest ús es considera legalment arriscat per la Free Software Foundation.[5]

"Tots els drets invertits", el seu homòfon, "Tots els ritus invertits" i/o el símbol "Copyleft", s'utilitzen ocasionalment entre els qui publiquen o produeixen mitjans (o qualsevol altre material que normalment podria tenir drets d'autor) com a mitjà intel·ligent dient "Això no té drets d'autor. Si us plau, fes-hi el que vulguis." i fomentant la duplicació i l'ús del material "copy-left" del mateix.

Referències

[modifica]
  1. Engelfriet, Arnoud. «The phrase "All rights reserved"». Ius mentis. Arxivat de l'original el 1 January 2008. [Consulta: 27 desembre 2007].
  2. Hill, Gregory. Principia Discordia, 1965. 
  3. Stallman, Richard. Open Sources: Voices from the Open Source Revolution. O'Reilly Media, 1999, p. 59. ISBN 1-56592-582-3. 
  4. Muffatto, Moreno. Open Source: A Multidisciplinary Approach. Imperial College Press, 2006, p. 40. ISBN 1-86094-665-8. 
  5. «What is Copyleft?». Free Software Foundation. Arxivat de l'original el October 6, 2015. [Consulta: 6 maig 2017].