Trypanosoma cruzi és un protist de la classe Kinetoplastea, família Trypanosomatidae, caracteritzat per la presència d'un sol flagel i un sol mitocondri, dins de la qual el seu genoma es troba ordenat en una complexa i compacta xarxa anomenada cinetoplast. És un paràsit intracel·lular amb un cicle de vida que involucra vertebrats i invertebrats. És l'agent etiològic de la malaltia de Chagas.
Amastigots: Esfèric o ovalat, és la forma reproductiva a l'interior de les cèl·lules dels mamífers.
Epimastigots: Allargat i amb el cinetoplast localitzat anteriorment al nucli, és la forma reproductiva en el tracte digestiu dels invertebrats i en medis de cultiu.
Tripomastigots: També allargat, però amb el cinetoplast localitzat posteriorment al nucli. Es troba a la sang dels mamífers i és la forma infectant d'ells. Aquesta forma no es divideix.[1]
En l'ésser humà: El cicle s'inicia quan un insecte hematòfag infectat pica a un ésser humà i defeca. Els tripomastigots metacíclis es transmeten en els excrements (1). Entren en l'hoste a través de la ferida o per l'encreuament de les membranes mucoses. Quan entren en una cèl·lula humana, es converteixen en amastigots (2). Aquesta és una etapa reproductiva a través de la mitosi. Després de la reproducció, una gran quantitat d'amastigots es troben en la cèl·lula infectada, formant-se seudoquists (3). Els amastigots es converteix de nou en tripomastigots i la cèl·lula es trenca. El tripomastigotes torna a infectar una altra cèl·lula repetint el cicle de multiplicació (4).
En l'insecte: Quan l'insecte pica a un hoste infectat, alguns tripomastigots passen a ell a través de la sang (5). En l'intestí de l'insecte, es transformen en epimastigots (6), els quals constitueixen una segona etapa reproductiva (7). Després de la reproducció a través de la mitosi, els epimastigots passen al recte. Allà es converteixen en tripomastigots metacíclics (8) i s'evacuen a través dels excrements. Les excrements poden infectar a un nou hoste (1), repetint el cicle.
Produeix l'anomenada malaltia de Chagas a Amèrica. La disseminació del T. cruzi es dona pel contacte amb els excrements d'insectes del tipus hemípters (xip) entrant els paràsits per la ferida causada per la seva picada; arriben al del torrent sanguini (forma tripomastigota metacíclics) viatja cap als diferents òrgans i teixits, replicant principalment en teixits musculars i nerviós (forma amastigota). Poden produir cardiopatia chagàsica danys irreparables en els plexes mientèric del tracte gastrointestinal, fent que la persona present megaesòfag, megacòlon i que eventualment mori, a més de tot això la persona pot no presentar símptomes el que beneficia el paràsit, ja que a través del temps sigui més patogen.
Observació al microscòpic de la sang del pacient dues setmanes després de la picadura, realitzant un frotis sanguini amb tinció de Giemsa.
Com un xenodiagnòstic on el pacient és intencionalment picat per l'insecte transmissor no contaminat i, quatre setmanes després, el seu intestí és examinat a la recerca de paràsits o per la inoculació de la sang del malalt en animals de laboratori.
Zingales, B., Souto, R.P., Mangia, R.H., Lisboa, C.V., Campbell, D.A., Coura, J.R., Jansen, A., Fernandes, O., 1998. Molecular epidemiology of American trypanosomiasis in Brazil based on dimorphisms of rRNA and mini-exon gene sequences. Int. J. Parasitol. 28, 105–112.
Momen, H., 1999. Taxonomy of Trypanosoma cruzi: a commentary on characterization and nomenclature.Mem. Inst. Oswaldo Cruz 94, 181–184.
Di Noia, J.M., Buscaglia, C.A., De Marchi, C.R., Almeida, I.C., Frasch, A.C., 2002. A Trypanosoma cruzi small surface molecule provides the first immunological evidence that Chagas' disease is due to a single parasite lineage. J. Exp. Med. 185, 401–413.
Burgos, J.M., Begher, S., Freitas, J.M., Bisio, M., Duffy, T., Altcheh, J.,Teijeiro, R., Lopez Alcoba, H., Deccarlini, F., Freilij, H., Levin, M.J.,Levalle, J., Macedo, A.M., Schijman, A.G., 2005. Molecular diagnosis and typing of Trypanosoma cruzi populations and lineages in cerebral Chagas disease in a patient with AIDS. Am. J. Trop. Med. Hyg. 73, 1016–1018.
Freitas, J.M., Augusto-Pinto, L., Pimenta, J.R., Bastos-Rodrigues, L., Goncalves, V.F., Teixeira, S.M., Chiari, E., Junqueira, A.C., Fernandes, O., Macedo, A.M., Machado, C.R., Pena, S.D., 2006. Ancestral genomes, Sex and the Population Structure of Trypanosoma cruzi. PLoS Pathogens 2, 226–235.