Tuchulcha

Infotaula personatgeTuchulcha

Tuchulcha i Tese a la Tomba d'Orcus II, Tarquinia Modifica el valor a Wikidata
Tipusdéu etrusc
dimoni Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia etrusca Modifica el valor a Wikidata

A la mitologia etrusca, Tuchulcha era un daimon ctónic amb orelles punxegudes (potser de ruc), i el cabell fet de serps i un bec (com el d'un voltor). Tulchulcha vivia al inframón conegut com a Aita.

Molts estudiosos es refereixen a aquesta deïtat com masculina a causa d'algunes característiques com el pèl facial animalístic similar a una barba.[1] Tanmateix, segons Nancy de Grummond, "Sovint es fa referència a aquest monstre com un mascle però de fet és molt probablement femella (o sense gènere), ja que porta un vestit de dona, té pell rosada pàl·lid (comparada amb el vermell-maó estàndard de la pell amb la que representaven els mascles), i fins i tot sembla tenir pits."[2] També identifica les marques en forma de diamant de les serps de Tuchulcha com a escurçons (Vipera berus berus). Emeline Turó Richardson, Graeme Barker i Tom Rasmussen també constaten que Tuchulcha és femella. Tanmateix, és conegut pels historiadors clàssics que el vestit de Tuchulcha, conegut com a Quitó, el portàven tant homes com dones.

L'única imatge de Tuchulcha està identificada a una pintura de paret a la Tomba d'Orcus II, a Tarquinia, Itàlia. Allà la deïtat apareix en un representació de la història de Tese (el grec Teseu) visitant l'inframón. Tese i el seu amic Peirithous (de qui només es veu el cap a la porció de la imatge conservada) estan jugant a un joc de taula, amb Tuchulcha observant-los.[3]

A la pel·lícula, L'etrusco uccide ancora (1972, dirigida per Armando Crispino), un fresc que mostra Tuchulcha és la inspiració per un assassí en sèrie que es cometen a algun lloc entre Spoleto i Cerveteri.

Referències

[modifica]
  1. Larissa Bonfante i Judith Swaddling.
  2. p.230
  3. Etruscan Mite, Llegenda i Història Sagrada.