Vesdre

Plantilla:Infotaula indretVesdre
Imatge
Tipusriu Modifica el valor a Wikidata
Inici
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaRin del Nord - Westfàlia (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióKonzen (Monschau)
Final
LocalitzacióOurthe a Chênée
DesembocaduraOurthe Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 50° 35′ 24″ N, 6° 13′ 00″ E / 50.59°N,6.2167°E / 50.59; 6.2167
50° 36′ 42″ N, 5° 36′ 49″ E / 50.6117°N,5.6136°E / 50.6117; 5.6136
Afluents
Hill (en) Tradueix, Gileppe (en) Tradueix, Ghete (en) Tradueix, Magne (en) Tradueix, Ry de Vaux (en) Tradueix, Mosbeux (en) Tradueix, Ruisseau de Baelen (en) Tradueix, Ruisseau de Ruyff (en) Tradueix, Mangombroux (en) Tradueix, Hoëgne (en) Tradueix, Ry Ponet (en) Tradueix, Ruisseau de Geloury (en) Tradueix, Havegnée (en) Tradueix, Ruisseau du Fond des Trois Bois (en) Tradueix, Ruisseau de Dison (en) Tradueix, Ruisseau de Villers (en) Tradueix, Bach (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conca hidrogràficaconca de l'Ourthe Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Dimensió71 (longitud) km
TravessaProvíncia de Lieja
Alemanya
Superfície de conca hidrogràfica710 km² Modifica el valor a Wikidata

El Vesdre (en alemany Weser, en neerlandès Vesder) és un riu que neix a Konzen, prop de Monschau a l'Eifel (Alemanya) i que desemboca a l'Ourthe a Chênée prop de Lieja (Bèlgica). El nom Vesdre o Weser en alemany prové de dos arrels cèltics: "viz" que significaria segons certes teories vall i "ara" que significa aigua, riu. Hom troba aquests elements també als noms d'altres rius: l'Isar, l'IJzer, l'Isère i molt transformat en Oise. Rep els següents afluents:

Geografia

[modifica]
El Vesdre entre Vaux i Hauster

El riu d'una llargada de 60 km rega Eupen, Dolhain, Limburg, Verviers, Pepinster, Sprimont, Olne, Prayon, Chaudfontaine, Vaux-sous-Chèvremont i Chênée. A Eupen s'ha construït una presa per a crear una reserva d'aigua potable.

L'aigua del Vesdre és força dolça i així molt idònia per a rentar la llana. Així la indústria tèxtil s'ha desenvolupat als seus marges. Antany, la ciutat de Verviers era considerada com a la «capital de la llana». Les tècniques modernes van tornar aquest recurs inútil, el que va contribuir a l'ocàs d'aquesta indústria. El riu va emportar la semença que es trobava a la llana importada d'Austràlia i així hom troba als seus marges vegetacions exòtiques que no es troben enlloc a Bèlgica.

El cabal mitjà, mesurat a Chênée entre 1995 i 2004 és de 11,4m³ per segon, amb un màxim de 14,7m³ el 2002 i un mínim de 6,3m³ als 1996.[1]

Galeria

[modifica]

Referències

[modifica]
Afluents del Mosa
en orde davall->damunt

Dieze - Niers - Swalm - Roer - Geleenbeek- Geul - Jeker - Voer - Berwijn - Julienne - Llègia - Ourthe - Hoyoux - Mehaigne - Samson -Sambre - Bocq - Burnot - Molignée - Lesse - Viroin - Semois - Bar - Kuer (Chiers)

Vegeu també :MosaFrançaBèlgicaPaïsos Baixos