Viquipèdia:Redirecció

Per a una informació general i els criteris de coordinació per a tots els projectes de Wikimedia, vegeu Ajuda:Redirecció.
Benvinguda
AJUDA
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Consultar
Editar
Manteniment i organització
Establir contacte
Modifica

Les redireccions són pàgines que redirigeixen una pàgina sol·licitada per l'usuari directament cap a una pàgina diferent. Si us plau, no feu mai pàgines que continguin només "vegeu article tal" o "El terme X és sinònim de Y". Feu servir les redireccions.

Com fer redireccions

[modifica]
Editor visual

Per crear una redirecció utilitzant l'editor visual:

  1. Obriu el menú "Opcions de la pàgina" (icona amb tres barres horitzontals paral·leles) a la part superior dreta de l'editor.
  2. Seleccionau "Configuració de la pàgina"
  3. Marcau la casella marcada "Redirigeix aquesta pàgina a".
  4. Introduïu el nom de la pàgina de destinació al quadre de text que hi ha davall la casella de selecció.
  5. Feis clic al botó blau "Aplica els canvis".
  6. Desau la pàgina. Podeu introduir un resum d'edició o se'n generarà un automàtic.


Editor de codi

Per fer una redirecció, heu de fer servir el codi següent:

#REDIRECT [[nom de la segona pàgina]]

Per exemple, la pàgina Barça conté aquest codi:

#REDIRECT [[Futbol Club Barcelona]]

Això fa que, quan seguiu un enllaç cap a Barça, o hi aneu des de la casella de cerca, el programari us redirigirà automàticament cap a Futbol Club Barcelona. Fixeu-vos que, normalment a dalt a l'esquerra, hi haurà un enllaç cap a la pàgina d'origen (Barça). Clicant allà, es pot editar la pàgina que conté la redirecció (per exemple, per corregir la redirecció, o crear-hi un article diferent).

En els articles objecte de redirecció, cal mencionar, sempre que sigui raonable, tots els noms des dels quals es pot haver arribat a l'article. Això es fa per ajudar a situar el lector, que pot estar sorprès d'anar a parar a una pàgina diferent de l'esperada.

Quan fer redireccions

[modifica]

Quan creeu un article nou, intenteu sempre de triar el nom més correcte, o el més utilitzat, però penseu també de fer totes les redireccions que cregueu raonables. Això facilita la cerca i enllaçat dels articles i, sobretot, evita la duplicació innecessària d'articles (vegeu Viquipèdia:Pàgines òrfenes i Viquipèdia:Fusió)). A més penseu que una redirecció, algun dia, pot acabar essent una pàgina de desambiguació.

En general, cal crear redireccions sempre que hi hagi més d'un nom possible per un mateix concepte; totes aquelles que puguin ser útils. Només cal evitar les que siguin incorrectes, que creïn confusió, o que puguin ser ofensives o partidistes. En general penseu que la paraula sigui un sinònim estricte de l'article (eviteu redireccions de l'estil Danone cap a iogurt, o roureda cap a roure) en que la part fa referència a un tot.

Els exemples més típics són:

Tipus de redirecció Criteris d'ús - exemples
Traduccions En general, quan el nom original és diferent al nom català:
  • Nom oficial dels topònims.
  • Títols originals d'obres (pel·lícules, llibres, etc) traduïdes al català
Noms de persona Generalment, el títol de la pàgina usa el registre formal: Nom Cognom [i] [Segon cognom]. Redireccions:
Acrònims i sigles
ONU Organització de les Nacions Unides, en general són acceptables
Variacions dialectals i sinònims
Tomata Tomàquet, a més d'explicar-ho en l'article.
Plurals Els plurals simples es poden enllaçar directament (p.ex. [[arxipèlag]]s). Els plurals que no es puguin enllaçar d'aquesta forma, i s'usin sovint, és millor redigirir-los que amagar l'enllaç:
Illes Illa, millor que [[Illes|illa]]
Variacions de majúscules o tipogràfiques
Llicència de Documentació Lliure de GNU Llicència de documentació lliure de GNU
Castella-la Manxa Castella - la Manxa
Noms científics
Ciconia Cigonya
Subtema explicat en el mateix article
Costum pi'i Tabú dels noms
Caràcters no llatins Cal facilitar la navegació dels lectors.
Illes Aland Illes Åland
Dreceres Per més informació vegeu VP:D
A:R Ajuda:Redirecció
Microesborranys fusionats en l'article més genèric
El Molí de Ger Ger

Esborrar redireccions

[modifica]

Quan reanomeneu un article, fixeu-vos que, per defecte, es crea una redirecció des de l'article vell. En molts casos, és millor mantenir aquesta redirecció, per evitar de trencar enllaços. Ara bé, en el cas de que el nom original fos incorrecte, o que la redirecció no sigui correcta per qualsevol causa, demaneu d'esborrar l'article original. En aquest cas, comproveu abans que no hi hagi encara enllaços cap a l'article vell, i corregiu-los si cal.

No són entrades

[modifica]

Les redireccions no són entrades. Les paraules sinònimes per a un mateix concepte acceptades per l'IEC i l'AVL es ressalten en negreta a l'inici dels articles.

Les redireccions New York o chat no indiquen que siguin paraules correctes en un text en català. Senzillament són redireccions que ajudaran als usuaris a trobar la informació amb més facilitat, encara que no l'entrin degudament al cercador, a més d'evitar que es perpetrin duplicacions dels mateixos articles.

Casos especials

[modifica]

Redireccions dobles

[modifica]

Una redirecció doble, a una altra redirecció, no funciona. Vigileu que no deixeu redireccions dobles després de fer un reanomenament. Una de les tasques de manteniment és revisar aquestes pàgines que fallen i que es troben a Especial:Redireccions dobles.

Redireccions circulars

[modifica]

Eviteu que les redireccions provoquin enllaços circulars (sobre la mateixa pàgina). Un enllaç d'una pàgina no hauria de tornar a portar a la mateixa pàgina.

També s'hauria d'evitar que a la mateixa pàgina hi hagi dos enllaços diferents que redirigeixin al mateix lloc. Això pot confondre al lector fent-lo carregar dos cops la mateixa pàgina quan n'esperava una diferent.

Redireccions a seccions

[modifica]

És possible fer una redirecció a una secció d'una pàgina, encara que no funciona en tots els entorns. Per exemple:

#REDIRECT [[València Club de Futbol#Història]]

Quan es mostra la pàgina destinació, en lloc de veure el principi de la pàgina es veurà directament la secció. Sigueu prudents amb aquests tipus de redireccions ja que poden causar confusió al lector. Per una banda, no es veurà l'avís sota el títol que diu

(S'ha redirigit des de ...)

Per altra banda, el lector veurà al principi de pàgina el títol de la secció. En aquest cas procureu que el títol de la secció coincideixi amb el nom de la redirecció.

Els títols de les seccions es poden editar i canviar fàcilment sense saber què hi enllaça. Deixeu una nota als futurs editors avisant d'aquests enllaços. Per exemple

==Microfòssils==<!-- Aquesta secció està enllaçada des de [[Microfòssil]] -->

Una redirecció a una secció que no es trobi (p.ex. si s'ha modificat o no existeix) simplement dirigeix al principi de la pàgina.

Redireccions de plantilles

[modifica]

Una plantilla P2 pot redirigir a una altra plantilla P1 afegint el següent codi al principi de la pàgina de P2:

#REDIRECT [[Plantilla:P1]]

La plantilla es podrà usar amb un nom o l'altre: {{P1}} o {{P2}}. Pot ser útil en alguns casos, per exemple per usar-lo com a drecera, per evitar duplicitats o per facilitar la localització d'una plantilla original en anglès, però també pot causar confusió i fer més complicada una migració de plantilles.

ATENCIÓ! Aneu amb compte de redireccionar plantilles que contenen paràmetres, especialment amb les infotaules. Si aquests paràmetres no coincideixen provocareu canvis no desitjats en les pàgines que contenen la plantilla que redireccioneu. Si ho voleu fer hauríeu d'editar totes les pàgines que contenen la plantilla per tal d'adaptar-la als usos previstos a la plantilla final. En tot cas es recomana contactar amb els usuaris que les van crear o editar per a consultar aquesta redirecció.

Redireccions de categories

[modifica]

És possible redireccionar una pàgina de categoria a una altra categoria de la forma habitual. No obstant els articles continguts a la categoria redireccionada no apareixeran a la categoria de destinació, degut al propi programari de MediaWiki. Fins que no es canvii ES DESACONSELLA LA REDIRECCIÓ DE CATEGORIES CAP A ALTRES PÀGINES.

Si detecteu que dues categories tenen el mateix "significat" i que s'estan duplicant i fraccionant els continguts podeu proposar la seva "fusió" afegint {{moure}} a la categoria corresponent. Es recomana que sol·liciteu la participació en la discussió d'altres usuaris a la Taverna.

Redireccions entre diferents espais de noms

[modifica]

Està desaconsellat fer redireccions des de l'espai principal d'articles (contingut enciclopèdic) als altres espais de noms (contingut no enciclopèdic). Si és necessari, useu els format de les dreceres.

Les redireccions a les pàgines especials (l'espai «Especial») no funcionen.

Redireccions entre pàgines d'usuari

[modifica]

Una redirecció d'una pàgina d'usuari, o de la pàgina de discussió d'usuari, pot causar confusió al no haver concordància entre l'enllaç de l'historial d'edicions i el nom d'usuari mostrat. Si heu usat dos comptes d'usuari, expliqueu la redirecció a la vostra pàgina d'usuari.

Una redirecció de la pàgina d'usuari no canviarà el vostre compte d'usuari. Si és això el que voleu, cal fer un reanomenament de les contribucions i un trasllat de la configuració. Feu una petició a Viquipèdia:Canvi de nom d'usuari. Amb aquest canvi es crearà una redirecció, però no existiran contribucions amb el nom vell.

Categorització de redireccions

[modifica]

El programari permet categoritzar les redireccions, però la pràctica a la Viquipèdia en català és no fer-ho.

Quan hem d'eliminar una redirecció?

[modifica]

Per eliminar una redirecció sense substituir-la per un article nou, feis la proposta d'esborrat. Vegeu la política d'esborrat per més detalls sobre com proposar pàgines per esborrar.

La proposta no serà necessària si només voleu substituir una redirecció per un article, o canviar on apunta: vegeu aquestes instruccions per obtenir ajuda per fer-ho. Si voleu intercanviar una redirecció i un article, però no podeu moure l'article a la ubicació de la redirecció, utilitzeu Viquipèdia:Petició als administradors per sol·licitar ajuda a un administradors en fer-ho.

Les principals raons per les quals la supressió de redireccions és perjudicial són:

  • Una redirecció pot contenir un historial d'edició no trivial;
  • Si una redirecció és raonablement antiga (o és el resultat de moure una pàgina que hi ha estat durant força temps), és possible que la seva supressió trenqui els enllaços entrants (aquests enllaços procedents de revisions anteriors de pàgines de Viquipèdia, de resums d'edició). , d'altres projectes de Wikimedia o d'altres llocs d'Internet, que no apareixen a "Què enllaça aquí").
  • Si la redirecció prové d'un reanomenament i no conté un error inintencionat (com una falta d'ortografia o un error tipogràfic) és òbvi que hi ha hagut usuaris que han buscat l'article amb aquell nom, encara que no segueixi les convencions de Viquipèdia:Anomenar pàgines o no sigui el millor nom possible per a aquell article. Mantenir la redirecció ajuda a aquests mateixos usuaris a trobar l'article i evita que es torni a crear amb aquest nom.

Per tant, considereu la supressió només de les redireccions perjudicials o de les recents.

Motius per esborrar

[modifica]

És possible que vulgueu suprimir una redirecció si es compleix una o més de les condicions següents ( però tingueu en compte també les excepcions que s'enumeren a continuació d'aquesta llista ):

  1. La pàgina de redirecció fa que sigui molt difícil per als usuaris localitzar articles amb nom semblant a través del motor de cerca. Per exemple, si l'usuari cerca "Articles nous" i és redirigit a una pàgina de desambiguació per a "Articles", trigaria molt més a arribar als articles recentment afegits a la Viquipèdia.
  2. La redirecció pot provocar confusió. Per exemple, si "Adam B. Smith" es va redirigir a "Andrew B. Smith", perquè l'Andrew es va dir accidentalment Adam en una font, això podria provocar confusió amb l'article sobre Adam Smith, de manera que la redirecció s'hauria d'eliminar.
  3. La redirecció és ofensiva o abusiva, com ara redirigir "Joe Bloggs és un perdedor" a "Joe Bloggs" (tret que "Joe Bloggs és un perdedor" es parli legítimament a l'article), o "Joe Bloggs" a "Perdedor". (Poden aplicar-se els G10 i G3).
  4. La redirecció constitueix autopromoció o correu brossa. (És possible que s'apliqui G11).
  5. La redirecció no té sentit, com ara redirigir "Poma" a "Taronja". (És possible que s'apliqui G1)
  6. És una redirecció d'espais de noms creuats fora de l'espai d'articles, com una que apunta a l'espai de noms Usuari o Viquipèdia. La principal excepció a aquesta regla són les redireccions de drecera de pseudoespais de noms, que tècnicament es troben a l'espai de l'article principal. Algunes redireccions entre espais de noms de llarga data també es conserven a causa de la seva llarga història i la seva utilitat potencial. Les redireccions " MOS: ", per exemple, són una excepció a aquesta regla. (Tingueu en compte també l'existència d' àlies d'espai de noms com ara WP: . Es pot aplicar el R2 si l'espai de noms de destinació és una altra cosa que Categoria:, Plantilla:, Viquipèdia:, Ajuda: o Portal: . )
  7. Si la redirecció es trenca, és a dir, redirigeix a un article que no existeix, es pot suprimir immediatament amb el criteri d'eliminació ràpida G8 . Heu de comprovar que no hi ha cap lloc alternatiu al qual es pugui redirigir adequadament primer o que s'ha trencat per actes vandàlics.
  8. Si la redirecció és un sinònim nou o molt obscur per a un nom d'article que no s'esmenta a l'objectiu, és poc probable que sigui útil. En particular, no s'han de crear, en general, redireccions en un idioma que no sigui el català a una pàgina el tema de la qual no està relacionat amb aquest idioma (o una cultura que parla aquest idioma). (Els errors ortogràfics o els noms incorrectes són candidats al criteri d'eliminació ràpida R3, si s'han creat recentment. )
  9. Si l'article de destinació s'ha de moure al títol de la redirecció, però la redirecció s'ha editat abans i té un historial propi, cal alliberar el títol per donar pas al reanomenament. Si el reanomenament no és controvertit, etiqueteu la redirecció per a la G6 o demaneu el reanomenament a Viquipèdia:Petició als administradors. Amb el dret d'usuari suppressredirect, disponible per a administradors, es pot realitzar un moviment round-robin.
  10. Si la redirecció es podria ampliar de manera plausible a un article, i l'article de destinació pràcticament no conté informació sobre el tema.

Motius per no esborrar

[modifica]

Tanmateix, eviteu suprimir aquestes redireccions si:

  1. Tenen un historial de pàgines potencialment útil o un historial d'edició que s'hauria de conservar per complir amb els requisits de llicència per a una fusió (vegeu Viquipèdia:Combinar i eliminar ). D'altra banda, si la redirecció es va crear canviant el nom d'una pàgina amb aquest nom, i l'historial de la pàgina només esmenta el canvi de nom i, per un dels motius anteriors, voleu suprimir la pàgina, copieu l'historial de la pàgina a la pàgina de discussió de l'article al qual redirigeix. L'acte de canviar el nom és útil per a l'historial de la pàgina, i encara més si hi ha hagut una discussió sobre el nom de la pàgina.
  2. Ajuden a enllaçar accidentalment i fer que la creació d' articles duplicats sigui menys probable, ja sigui redirigint un plural a singular, redirigint una falta ortogràfica freqüent a una ortografia correcta, redirigint un nom errònia a un terme correcte, redireccionant a un sinònim, etc. En altres paraules, les redireccions sense enllaços entrants no són candidates a suprimir-se per aquests motius perquè beneficien l'usuari de navegació. Caldrà una mica de vigilància addicional per part dels editors per minimitzar l'ocurrència d'aquestes faltes d'ortografia freqüents en els textos de l'article perquè les faltes d'ortografia enllaçades no apareixeran com a enllaços trencats; Penseu en categoritzar-la a Categoria:Redireccions de noms incorrectes.
  3. Ajuden a les cerques en determinats termes. Per exemple, els usuaris que podrien veure l'" Estat Keystone " esmentat en algun lloc però que no saben a què es refereix, podran esbrinar-ho a l'article de Pennsilvània (objectiu).
  4. La supressió de redireccions corre el risc de trencar els enllaços entrants o interns. Per exemple, les redireccions resultants dels moviments de pàgina normalment no s'han de suprimir sense una bona raó. Enllaços que han existit durant un període de temps important, inclosos els enllaços CamelCase (p. ex, WolVes) i els enllaços de subpàgines antigues, s'han de deixar sols en cas que hi hagi enllaços existents a pàgines externes que apunten a ells.
  5. Algú els troba útils. Pista: si algú diu que troba útil una redirecció, probablement ho sigui. És possible que no us sigui útil; això no és perquè l'altra persona no sigui la veritat, sinó perquè navegueu per la Viquipèdia de diferents maneres. L'evidència d'ús es pot mesurar utilitzant l'eina wikishark o pàgines vistes a la redirecció per veure el nombre de visualitzacions que obté.
  6. La redirecció és a una forma de paraula estretament relacionada, com ara una forma plural a una forma singular .

Neutralitat de les redireccions

[modifica]

De la mateixa manera que els títols d'articles que utilitzen un llenguatge no neutral estan permesos en algunes circumstàncies, també ho són aquestes redireccions. Com que les redireccions són menys visibles per als lectors, es permet més latitud en els seus noms, per tant, la falta de neutralitat percebuda en els noms de redireccions no és un motiu suficient per suprimir-los. En la majoria dels casos, les redireccions no neutrals però verificables haurien d'apuntar a articles amb títols neutrals sobre el tema del terme.

Les redireccions no neutrals es creen habitualment per tres motius:

  1. Els articles que es creen amb títols no neutrals es mouen habitualment a un nou títol neutre, que deixa enrere el títol no neutral antic com a redirecció de treball (p. ex. ClimategateClimatic Research Unit email controversy).
  2. Els articles creats com a bifurcacions de POV es poden suprimir i substituir per una redirecció que apunti cap a l'article del qual es va originar la bifurcació (p. ex. Barack Obama Muslim rumor → esborrat i ara redirigit a les teories de la conspiració religiosa de Barack Obama).
  3. El tema dels articles pot estar representat per algunes fonts fora de la Viquipèdia en termes no neutrals. Aquests termes s'eviten generalment als títols dels articles de la Viquipèdia, segons les paraules per evitar les directrius i la política general del punt de vista neutral . Per exemple, l'expressió no neutral " Attorneygate " s'utilitza per redirigir a la controvèrsia sobre l'acomiadament d'advocats dels EUA titulada neutralment. L'article en qüestió no ha utilitzat mai aquest títol, però la redirecció s'ha creat per oferir un mitjà alternatiu d'arribar-hi perquè diversos informes de premsa utilitzen el terme.

Vegeu també

[modifica]