Woodsia glabella

Infotaula d'ésser viuWoodsia glabella Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneArchaeplastida
ClassePolypodiopsida
OrdrePolypodiales
FamíliaWoodsiaceae
GènereWoodsia
EspècieWoodsia glabella Modifica el valor a Wikidata
R.Br., 1823

Woodsia glabella és una espècie de falguera de la família de les woodsiàcies. De distribució holàrtica[1] que viu en ambients boreals i que es refugia en indrets d'alta muntanya a latituds més baixes. Viu en fissures de roques, preferentment calcàries.

Descripció

[modifica]

Woodsia glabella és una falguera petita, l'espècie més menuda del seu gènere, amb fulles d'1 a 1,5 cm d'ample i fins a 10 cm de llarg. L’aspecte dels folíols és semblant a l’altre espècie del gènere Woodsia present a Catalunya (Woodsia alpina) però sense tants pèls ni esquames (només algunes esquames a la base del pecíol i alguns pèls blancs) i tota ella més petita i delicada. És una falguera homospòrica i leptoesporangiada[2].

El nom de l'espècie "glabella" és un diminutiu de la paraula llatina "glaber", que significa sense pèl, i fa referència aquesta característica de la planta[3], encara que si que pot tenir alguns pèls i algunes esquames.

Distribució i hàbitat

[modifica]

Aquesta éspècie de falguera es troba a Europa, Àsia i Amèrica del Nord, i segons el criteri de Global Biodiversity Information Facility[4] o de la Base de Dades de Biodiversitat de Catalunya, no viu als Països Catalans[5].

Viu en escletxes humides, tarteres, sobre pedra calcària, en llocs amb estius frescos. Pot suportar, a l'hivern, temperatures de fins a -40 °C [3].

Woodsia glabella en una escletxa de roca

Taxonomia

[modifica]

Woodsia glabella R.Br. és una espècie de falguera àmpliament distribuïda per l’hemisferi Nord que no arriba a la península Ibèrica. Alguns autors havien considerat que totes aquestes petites falgueres d'escletxes de roca eren variacions de la mateixa espècie:

  • Woodsia alpina (Bolton) Gray var. glabella (R. Brown ex Richardson) D. C. Eaton

Es va trobar una planta molt semblant a la paret N. del Pedraforca, que semblaria correspondre a una subespècie de Woodsia glabella i que s'anomenaria Woodsia glabella R. Br. subsp. pulchella (Bertol.) O. Bolòs et J. Vigo, segons els criteri de les flores de referència del nostre país[6][2].

En canvi, Global Biodiversity Information Facility o la Base de Dades de Biodiversitat de Catalunya reconeixen per aquest tàxon, la categoria d'espècie separada de W.glabella:

  • Woodsia pulchella (Bertol.) A. Löve & D. Löve[7]
Infotaula d'ésser viuWoodsia glabella
Woodsia pulchella Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN83644565 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneArchaeplastida
ClassePolypodiopsida
OrdrePolypodiales
FamíliaWoodsiaceae
GènereWoodsia
EspècieWoodsia pulchella Modifica el valor a Wikidata
Bertol., 1858

La primera descripció de Woodsia pulchella va ser feta l'any 1858 per Antonio Bertoloni a Flora Italica Cryptogama Volum 1, p. 111. És sinònim de Woodsia glabella subsp. pulchella (Bertol.) Á.Löve & D.Löve.

En tot cas, aquest tàxon que correspon a W.pulchella o a una susbespècie de W.glabella té una distribució més reduïda que inclou sobretot diverses poblacions a Rússia, més algunes poblacions als Alps, Apenins, Mongòlia i Pirineus (on només es coneix d'una única localitat), i es troba a la llista vermella de la UICN amb categoria NT (Gairebé amenaçada).

"pulchellus" és un adjectiu llatí que significa "bonic".[8]

Referències

[modifica]
  1. Derzhavina, N. M. «Peculiarity of Anatomical and Morphological Structure of the Homosporous Fern Woodsia glabella r. Br. (Woodsiaceae) Associated with Its Petrophytic Lifestyle» (en anglès). Contemporary Problems of Ecology, vol. 15, 6, 12-2022, pàg. 612–619. DOI: 10.1134/S1995425522060063. ISSN: 1995-4255.
  2. 2,0 2,1 Oriol de Bolòs i Josep Vigo. Flora dels Països Catalans. Barcelona: Ed. Barcino, 1995, p. Vol.I, pàg.167. ISBN 84-7226-592-7 (Vol. I). 
  3. 3,0 3,1 «Woodsia glabella R. Brown ex Richardson» (en anglès). Hardy Fern Library. [Consulta: 13 febrer 2025].
  4. «Woodsia glabella R.Br.». GBIF. [Consulta: 13 febrer 2025].
  5. «cerca: Woodsia glabella». DBDC. [Consulta: 13 febrer 2025].
  6. «Woodsia» (en castellà). Flora ibérica. [Consulta: 13 febrer 2025].
  7. «Woodsia pulchella Bertol.». GBIF. [Consulta: 13 febrer 2025].
  8. «Dictionary of Botanical Epithets» (en anglès).

Enllaços externs

[modifica]