Bartholomäus Ziegenbalg

Bartholomäus Ziegenbalg
Bartholomäus Ziegenbalg - billede fra arkivet i Franckesche Stiftungen, Halle.
Personlig information
Født10. juli 1682 Rediger på Wikidata
Pulsnitz, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død23. februar 1719 (36 år) Rediger på Wikidata
Tarangambadi, Tamil Nadu, Indien Rediger på Wikidata
GravstedTrankebar Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseMissionær, bibeloversætter, oversætter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Monument over Bartholomäus Ziegenbalg i Trankebar

Bartholomäus Ziegenbalg (10. juli 1682 Pulsnitz, Tyskland23. februar 1719 Trankebar, Indien) var en tysk missionær, der blev sendt til Indien af den danske kong Frederik 4.

Missionsarbejder

[redigér | rediger kildetekst]

Til den danske koloni Trankebar i Indien udsendte kongen (Frederik 4.) i 1705 tyskeren Ziegenbalg som missionær. Til varetagelse af dette initiativ, som var den første organiserede mission fra en luthersk kirke, dannedes i 1714 Missionskollegiet, Collegium de cursu evangelii promovendo.

Ziegenbalg måtte arbejde under stor modstand fra Det Ostindiske Kompagni, der som de øvrige handelskompagnier i de forskellige europæiske landes kolonier mente, at det var bedst for profitten at undlade at blande sig i den lokale kultur og religion. Ziegenbalg forsøgte at skabe en kristendom i indisk dragt. Men han måtte for overhovedet at få arbejdsmuligheder lade sig presse til at klæde sig europæisk (og bruge paryk!). Der blev bygget kirke i en indisk præget arkitektur. I 1733 blev den første inder ordineret til præst.

  • (de) Werner Raupp: ZIEGENBALG, Bartholomäus. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL), Vol. 14, Herzberg: Bautz 1998 (ISBN 3-88309-073-5), col. 452–461 (med kompakt introduktion og detaljeret bibliografi).
  • Den danske Halle-mission, hvorfra udsendelse af missionærer foregik
  • SPCK, det anglikanske selskab Society for Promoting Christian Knowledge der fra 1710 finansielt og logistisk deltog i dette missionsarbejde.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]