Bliesgau

Kort over Bliesgau

Bliesgau er en region i delstaten Saarland i det sydvestlige Tyskland og grænser op til Frankrig. Den er opkaldt efter floden Blies, som er en biflod til Saar.

Blieskastel er den vigtigste by i distriktet. Andre byer i området omfatter Gersheim, Mandelbachtal og Wolfersheim . Regionen udgør en del af den større geologiske zone Muschelkalk.

Historisk set er distriktet første gang registreret i det syvende århundrede, da det udgjorde en del af bisperådet i Metz, sammen med nabolandet Sankt Ingbert. Det blev regeret af grever af Bliesgau.

Bliesgau biosfærereservat

[redigér | rediger kildetekst]
Biosfærereservat Bliesgaus beliggenhed i det sydvestlige Tyskland

Distriktet Einöd er en del af biosfærereservatet Bliesgau, Arkiveret 2. oktober 2023 hos Wayback Machine hvor Pfänderbachtal[1] i Einöd danner en kernezone på 45 hektar. Regionen er et fristed for mange sjældne dyre- og plantearter såsom den kirkeugle, bæver, rød glente, firbenorkidé (el. øgleorkidé?) og liden skjaller. Næsten halvdelen af alle typer orkideer, der forekommer i Tyskland, kan findes her, på de store, halvtørre græsarealer, der dækker formationer af kalksten. I årenes løb er området blevet yngleplads for storke og reder[2] med unge fugle kan observeres.[3] I visse perioder kan dusinvis af storke observeres i luften eller på jorden.

Storkerede i Einöd (Saar), Biosfærereservatet Bliesgau,

Bliesgau ligger i det sydøstlige hjørne af Saarland, der grænser op til Frankrig og Rheinland-Pfalz. Det er et område med enestående naturskønhed og kulturel rigdom. Området er præget af brede engplantager, bøgelunde og Blies-flodens imponerende englandskab. På grund af dets maleriske landskab omtales det ofte som "Toscana i Saarland". [4] Den 26. maj 2009 blev Bliesgau anerkendt af UNESCO som et tysk biosfærereservat.[5][6]

Naturreservater

[redigér | rediger kildetekst]

For naturområdet Bliesgau er der udpeget flere naturreservater. Blandt de særligt beskyttelsesværdige biotoptyper kan nævnes: Kalkholdigt halvtørt græsland, varmeelskende buske, enge og orkidé-bøgeskov.

  1. ^ "Pfänderbachtal".
  2. ^ "Storchenpaar im Europäischen Kulturpark eingezogen". Arkiveret fra originalen 28. september 2023. Hentet 24. september 2023.
  3. ^ "Die Störche sind zurück im Bliestal".
  4. ^ Kerstin Joost-Schäfe: Durch die „Toskana des Saarlandes“ In: Saarbrücker Zeitung vom 18. Mai 2010, Seite B3, aufgerufen am 28. Februar 2011
  5. ^ "Biosphere Reserve Information".
  6. ^ "Biosphere Bliesgau". Arkiveret fra originalen 1. oktober 2023. Hentet 24. september 2023.
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.