Digital Command Control (DCC) er en system til digitalt at styre en modeljernbanes lokomotiver, signaler og sporskifter. Lokomotiverne styres uafhængigt af hinanden, selv om de kører på samme elektriske kreds i sporet.
Hvert lokomotiv er udstyret med en DCC decoder Arkiveret 28. april 2024 hos Wayback Machine, som modtager datasignaler via sporet fra en central Command station Arkiveret 28. april 2024 hos Wayback Machine. Den enkelte DCC dekoder har en unik adresse, som indeholdes i datapakker beregnet til dekoderen, genereret af Command Station og forstærket i boosteren Arkiveret 28. april 2024 hos Wayback Machine. Boosterens opgave er at sende datasignaler til dekoderne og føde dem med elektricitet.
Personerne som kører tog på modeljernbanen styrer så de enkelte tog via hver deres "kontrolpind"/tastaturkode og når lokomotivets DCC dekoder modtager signal via datapakker, ændrer den f.eks. togets hastighed og køreretning ved at styre elektromotoren. Togets lys, lyd og andet kan også styres via DCC.
En DCC dekoder kan f.eks. også styre sporskifter, signaler og andet, som det er nyttigt at kunne styre.
Resultatet af DCC systemet er, at en masse ledninger kan undværes eller gøres meget korte.
Der er mange som har lavet egne DCC dekodere, command station og boostere. [1] [2] [3] [4]
De sidste tilføjelser til DCC systemets protokoller, giver også mulighed for, at de enkelte DCC dekodere (f.eks. lokomotiverne) kan sende beskeder tilbage til Command stationen. Lenz kalder dette RailComm. Det er dokumenteret i S-9.3.2. [5]
Lenz har også lavet DCC dekodere med USP, der kan styre lokomotiverne sikkert, selvom sporene er snavsede og dermed giver løse forbindelser. [6] Formentlig er der "blot" tale om en mikro-UPS-funktion til selve dekoderen.
Der er mange andre systemer som f.eks. Selectrix – og det proprietære Märklin-Motorola system, som kun anvendes i tog produceret af Märklin. DCC er det mest udbredte system, grunden er at det er accepteret som system af firmaer i både Nordamerika og Europa. DCC blev oprindelig udviklet af det tyske firma Lenz Elektronik (kort Lenz), som besluttede af gøre deres system til en åben standard. Som et resultat af det, blev DCC adopteret som standard af National Model Railroad Association og i NEM standard.