Dujiangyan

UNESCO Verdensarvsområde
Danxiashan
Kunstvandingssystemet ved Du Jiang Yan afleder vand fra Minjiang floden, sådan at Chengdu bliver forsynet med ferskvand. Desuden gør systemet, at man undgår oversvømmelse af Chengdusletten. Afledningsslusen Baopingkou i forgrunden til venstre sender vand fra den indre flod ned via en akvædukt til Chengdu og tillader overskydende vand at fortsætte ned ad Minjiang floden. Overløbet Feishayan er til venstre for Baopingkou og ses ikke på billedet.
LandKina
Typekultur
StedGuangdong
Kriterium(ii)(iv)(vi)
Reference1001
RegionAsien-Australasien
Indskrevet2000
Del afDe kejserlige paladser fra Ming og Qing dynastierne
Oversigtskort
Danxiashan ligger i China
Danxiashan
Danxiashan
Danxiashans beliggenhed i Kina 31°0′6.1″N 103°36′19.01″Ø / 31.001694°N 103.6052806°Ø / 31.001694; 103.6052806

Dujiangyan kunstvandingssystemet (kinesisk = Dū Jiāng Yàn) er et historisk system til kunstvanding og forhindring af oversvømmelse, som blev skabt ca. 250 f.Kr. af statholderen for Shustaten, Li Bing, og hans søn. Anlægget ligger 56 km vest for nutidens Chengdu, som stadigvæk bliver forsynet med vand derfra. Systemet afleder en del af Minjiangflodens vand og fører det ind i en akvædukt, som er forbundet med Chengdu. For at kunne gennemføre dette kunstvandingsprojekt var det nødvendigt at skære et nyt flodløb gennem et bjerg ved siden af Minjiang. Dette blev gennemført i en tid før krudtet var opfundet, ved at man gentagne gange opvarmede og afkølede klippen, så den revnede og kunne slås i stykker. Systemet omfatter også et dige midt i floden, sådan at man kan nedsætte mængden af silt, der flyder ind i akvædukten. Endelig er der et overløb, som lader overskydende vand fortsætte ned ad Minjiang, sådan at man undgår oversvømmelser på Chengdusletten.

Diget Yuzui, hvoaf man ser en del på billedet her, deler Minjiang i den indre flod til venstre og den ydre flod til højre.
Kort der viser Dujiangyanprojektet

De tre store vandbygningsprojekter i fortidens Kina er:

Overrislingssystemet i Dujiangyan blev sammen med Qingchengbjerget i 2000 optaget på UNESCOs liste over Verdensarven

Kilder og henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]