Fiat Punto (type 199)

Fiat Punto (type 199)
Fiat Grande Punto tredørs (2005−2009)
Produktion
ProducentFiat Automobiles
KoncernFiat
ModelPunto
Andre navneFiat Grande Punto
Fiat Punto Evo
Produktionsår20052018(Europa), 2005-2017(Sydamerika), 2005-(India).
Karrosseri og platform
TypeMinibil
Karrosseriformer3- og 5-dørs hatchback
TeknikTværliggende frontmotor,
forhjulstræk
Resultat i Euro NCAP-
kollisionstest
(2005)[1]
BeslægtedeAlfa Romeo MiTo
Citroën Nemo
Fiat C-Medium
Fiat Linea
Fiat Qubo
Fiat Fiorino
Fiat Doblò
Opel Corsa D
Opel Meriva B
Opel Combo
Peugeot Bipper
Drivlinje
MotorerBenzin:
0,9−1,4 liter (48−132 kW)
Diesel:
1,3−1,9 liter (55−96 kW)
Dimensioner og vægt
Akselafstand2510 mm
Længde4030−4065 mm
Bredde1687 mm
Højde1490 mm
Egenvægt1040−1280 kg
Kronologi
ForgængerFiat Punto (type 188)

Fiat Punto er en minibil produceret af Fiat Automobiles. Denne artikel omhandler den tredje modelgeneration, som har den interne betegnelse 199, og kom på markedet i 2005.

Grande Punto (2005−2009)

[redigér | rediger kildetekst]

I sensommeren 2005 kom Grande Punto på markedet, i første omgang med tre døre. Femdørsudgaven fulgte i marts 2006.

Den tredje modelgeneration er ca. 20 cm længere og ca. 2 cm bredere end forgængeren (derfor tilnavnet "Grande"). Også forarbejdningskvaliteten havde taget et stort fremskridt. Med fem stjerner i Euro NCAP's kollisionstest er bilen blandt de sikreste i sin klasse.

Grande Punto var i første kvartal af 2006 den mest solgte bil i Vesteuropa, et mål som i ca. 10 år aldrig var opnået af en italiensk bil. Grande Puntos succes var vigtig for Fiat-koncernens finansielle udvikling.

En søstermodel til Grande Punto kom på det kinesiske marked i 2012 under navnet Fiat C-Medium og fremstilles af GAC Fiat Automobiles Co., Ltd. i Changsha.

Udstyrsvarianter

[redigér | rediger kildetekst]

Bilen findes i syv udstyrsvariater: Go, Active, Dynamic, Linea Sportiva Speed, Linea Sportive Racing, Linea Sportiva Sport og Emotion:

  • Active: El-ruder foran og fører- og passagerairbag.
  • Dynamic: Som Active samt sideairbags foran, asymmetrisk delt bagsæde, højdejusterbart førersæde, fjernbetjent centrallåsesystem og manuelt klimaanlæg.
  • Emotion: Som Dynamic samt gardinairbags for og bag, ESP med bremseassistent og bjergigangsætningsassistent ("hill holder"), tågeforlygter, tozonet klimaautomatik, Blaupunkt RDS-bilradio med cd-afspiller og seks højttalere samt radiobetjeningselementer på rattet.
  • Sport: Som Emotion (undtagen tozonet klimaautomatik) samt hækspoiler, fire siddepladser (tredørs)/fem siddepladser (femdørs) i sportsligt design, hækspoiler, sportsundervogn samt bilradio med cd- og mp3-afspiller og seks højttalere.

I Østrig findes derudover udstyrsvarianten Gran Luce, som er udstyret med panoramaglastag og klimaautomatik, samt den sportsligt orienterede Linea Sportiva med bl.a. sportsundervogn og alufælge.

Mod merpris kan Grande Punto udstyres med flere forskellige typer af ekstraudstyr, som f.eks. det i samarbejde med Microsoft udviklede "Blue + Me" håndfri samtaleanlæg, en komfortpakke med midterarmlæn og elektrisk lændehvirvelstøtte, det i samarbejde med et amerikansk firma udviklede Interscope HiFi-system udviklet i samarbejde med et amerikansk firma, tonede sideruder, tozonet klimaanlæg og meget mere. Alle dieselmotorer fås mod merpris med partikelfilter.

Opel Corsa D og Grande Punto deler ZFA199-platformen, som er blevet udviklet i et joint venture mellem Fiat og Opel, hvorved ca. 30% af de to bilers dele og tekniske komponenter er identiske.

I maj 2008 blev modelprogrammet udvidet med Abarth Grande Punto med 1,4-liters T-Jet-motor med 114 kW (155 hk)[2][3] hhv. 132 kW (180 hk) i Supersport-udgaven. Til modellen med 114 kW (155 hk) fås også et Performance Kit "esseesse", som øger motorens effekt til 132 kW (180 hk).[4] Disse Abarth-modeller skulle med sit meget sportslige udseende og andet udstyr hovedsageligt konkurrere med Volkswagen Polo GTI og Volkswagen Polo GTI Cup Edition.

Fiat har med Grande Punto S2000 Abarth også fra fabrikken produceret en bil til brug i Intercontinental Rally Challenge, som man i 2006 vandt med Giandomenico Basso bag rattet.

Punto (Evo) (2009−2012)

[redigér | rediger kildetekst]
Fiat Punto (Evo) tredørs (2009−2012)

Den 24. oktober 2009 kom Punto Evo som såvel tre- og femdørs ud til forhandlerne. Den nye model fik udover flere optiske modifikationer også de nye MultiAir-motorer, som kunne bestilles fra januar 2010. I midten af 2010 fulgte en Abarth-udgave med nu 120 kW (163 hk). I starten af 2011 blev bilen igen omdøbt til blot Punto.

Drivlinie og udstyr var lidt anderledes end i forgængeren Grande Punto. Dertil hørte udover de nye MultiAir-motorer også sikkerhedsudstyret med nu syv airbags og ESP med bjergigangsætningsassistent som standardudstyr på samtlige versioner.

Med 5 stjerner i Euro NCAP's kollisionstest hører bilen til blandt de sikreste i sin klasse. Seks airbags er standardudstyr fra Dynamic-modellen og opefter. Samtlige versioner er udstyret med fører- og passagerairbag, to gardinairbags samt to sideairbags foran, som ekstraudstyr kan modellen fås med knæairbag til føreren. Derudover er Punto Evo udstyret med ABS med elektronisk bremsekraftfordeling (EBD), elektronisk stabilitetsprogram (ESP) med antispinregulering (ASR) samt bjergigangsætningsassistent.

Miljøbeskyttelse

[redigér | rediger kildetekst]

På Punto Evo-modellerne med MultiAir-benzinmotorerne er CO2-udslip og skadestofemissioner reduceret i forhold til de almindelige benzinmotorer. MultiAir-benzinmotorerne opfylder Euro5-normen.

Start/stop-automatik

[redigér | rediger kildetekst]

Alle turbodieselmotorer samt Euro5-benzinmotorer er som standard udstyret med start/stop-system. Dette system afbryder automatisk motoren, når omdrejningstallet sænkes til tomgang og koblingspedalen slippes og starter den automatisk igen, når koblingspedalen trædes ned og der kobles ind.

Brugsprogrammet Eco:DriveTM leverer informationer om kørestilen og laver forslag om, hvordan man i den aktuelle køresituation kan køre mest miljøvenligt og samtidig reducere brændstofforbruget gennem optimeret gearskift, acceleration og nedbremsning. Dette system kunne allerede fås til forgængeren.

Karrosseridesign

[redigér | rediger kildetekst]

I forhold til Grande Punto er karrosseriet på Punto Evo modificeret af designerne fra Centro Stile Fiat i området omkring kunststofdelene. Iøjnefaldende kendetegn er den påfaldende modificerede front, som er udstyret med karakteristiske forlygter med integreret dagkørelys, og det markante bagendedesign. De modificerede kofangere yder ekstra sikkerhed i trafikken. Pyntelisterne på siderne af bilen udviser den dynamiske linjeføring. Bagpå er Punto Evo udstyret med baglygter i L-formet design.

Ligesom karrosseriet er også kabinen i Fiat Punto Evo komplet nydesignet. Midterkonsollen er opdelt i to dele: Den øverste del indeholder radiomodulet inklusive det centrerede LCD-display, ventilationsdyser og opbevaringsrum, mens den nederste del indeholder betjeningselementerne til ventilations- og klimaanlægget. Som ekstraudstyr kan Punto Evo bestilles med det nyudviklede Blue&Me TomTom, hvor satellitnavigation, håndfrit samtaleanlæg og entertainmentfunktioner er samlet i én enhed. En nyhed er den for første gang i en Fiat-bil monterede ambientebelysning, hvor midterkonsollen belyses af et indirekte lys.

Punto Evo findes i fire forskellige udstyrsvarianter:

  • Active: Fire airbags, ABS, elektronisk bremsekraftfordeling (EBD), elektronisk stabilitetsprogram (ESP) med antispinregulering (ASR) og bjergigangsætningsassistent (Hill Holder), elektrisk servostyring Dualdrive, varmedæmpende vinduesglas, højde- og længdejusterbart rat, højdejusterbart førersæde, el-justerbare sidespejle, el-ruder foran, centrallåsesystem samt dagkørelys
  • Dynamic: Som Active samt seks airbags, manuelt klimaanlæg, bagsæde delt i forholdet 60:40, RDS-bilradio med cd- og mp3-afspiller, fjernbetjent centrallåsesystem samt i bilens farve lakerede sidespejle og dørhåndtag
  • Racing: Som Dynamic samt tågeforlygter med integreret kurvelysfunktion, læderrat, Infotainmentsystem Blue&Me, opvarmelige sidespejle, 16" alufælge, tonede sideruder bagi, forkromede indstigningslister og mørkere forlygteglas
  • Sport: Som Racing samt ambintebelysning i kabinen, 17" alufælge, tagspoiler lakeret i bilens farve og forkromede sidespejlshuse[5]

Priserne er i forhold til forgængeren steget, da forskellige udstyrsdele som følge af det principielle udstyr med ESP er bortfaldet og nu er merprispligtige. Priserne på ekstraudstyr er også øget, så f.eks. merprisen for specialfarver nu er højere.

Punto (2012−2018)

[redigér | rediger kildetekst]

I starten af 2012 fik Punto et mindre facelift, hvor kromlisten på fronten bortfaldt og bilen igen blot hedder Punto. Ud over en ny turbobenzinmotor med 84 hk tilbydes en lige så stærk dieselmotor, hvis brændstofforbrug er opgivet til 3,5 liter pr. 100 km.

Siden faceliftet og omdøbningen findes modellen kun i tre forskellige udstyrsvarianter: Pop, Easy og Sport.[6]

I foråret 2014 bekendtgjorde Fiat, at de i løbet af 2015 ville indstille produktionen af Punto.[7] Nyere kilder siger dog, at Punto på trods af faldende salgstal ikke vil blive taget af modelprogrammet før slutningen af 2016.[8]

I juni 2015 blev benzin- og naturgasmotorerne modificeret, så de opfylder Euro6-normen. Samtidig udgik den sidste dieselmotor. Punto findes nu kun i to udstyrsvarianter, Mystyle og Lounge. Punto Mystyle er den nye indstigningsmodel, og findes kun med 1,2 8V-motoren.[9]

Tekniske data

[redigér | rediger kildetekst]

Benzinmotorer

[redigér | rediger kildetekst]
0.9 8V Twinair 1.2 8V 1.4 8V 1.4 8V Natural Power1[10] 1.4 16V 1.4 16V MultiAir
Byggeår 1/2012−10/2013 11/2013− 9/2005−11/2010 11/2010− 9/2005− 10/2009− 3/2006−10/2009 1/2010−11/2013
Motordata
Motorkode 199A4000 169A4000 350A1000 199A6000 955A6000
Motortype R2-benzinmotor R4-benzinmotor
Antal ventiler pr. cylinder 4 2 4
Ventilstyring DOHC, tandrem OHC, tandrem DOHC, tandrem
Fødesystem Multipoint
Trykladning Turbolader, ladeluftkøler
Køling Vandkøling
Boring × slaglængde 80,5 × 86,0 mm 70,7 × 78,9 mm 72,0 × 84,0 mm
Slagvolume 875 cm³ 1242 cm³ 1368 cm³
Kompressionsforhold 10,0:1 11,1:1 10,8:1
Maks. effekt ved omdr./min. 62 kW
(84 hk)
5500
77 kW
(105 hk)
5500
48 kW
(65 hk)
5500
51 kW
(69 hk)
5500
57 kW
(78 hk)2
6000
51 kW
(69 hk)
6000
70 kW
(95 hk)
6000
77 kW
(105 hk)
6500
Maks. drejningsmoment ved omdr./min. 145 Nm
2000
102 Nm
3000
115 Nm
3250
104 Nm
3000
125 Nm
4500
130 Nm
4000
Kraftoverførsel
Drivende hjul Forhjul
Gearkasse (standardudstyr) 6-trins manuel 5-trins manuel 6-trins manuel
Gearkasse (ekstraudstyr) Automatiseret 6-trins manuel
Præstationer
Topfart 172 km/t 182 km/t 156 km/t 165 km/t 156 km/t 178 km/t 185 km/t
Acceleration 0-100 km/t 12,7 sek. 11,2 sek. 14,4 sek. 13,2 sek. 16,9 sek. 11,4 sek. 10,8 sek.
Brændstofforbrug pr. 100 km ved blandet kørsel 4,2 liter
Blyfri 95
4,1 liter
Blyfri 95
5,7 liter
Blyfri 95
5,4 liter
Blyfri 95
5,9 liter
Blyfri 95
4,7 kg
Naturgas
6,0 liter
Blyfri 95
5,7 liter
Blyfri 95
CO2-udslip ved blandet kørsel 98 g/km 97 g/km 126 g/km 123 g/km 132 g/km 115 g/km 142 g/km 133 g/km
1,4 16V T-JET 1,4 16V MultiAir Turbo
Byggeår 6/2007−10/2009 1/2010−2/2013 6/2010−4/2013 8/2012−5/2014
Motordata
Motorkode 198A4000 955A2000
Motortype R4-benzinmotor
Antal ventiler pr. cylinder 4
Ventilstyring DOHC, tandrem
Fødesystem Multipoint
Trykladning Turbolader, ladeluftkøler
Køling Vandkøling
Boring × slaglængde 72,0 × 84,0 mm
Slagvolume 1368 cm³
Kompressionsforhold 9,8:1 10,8:1
Maks. effekt ved omdr./min. 88 kW
(120 hk)
5000
99 kW
(135 hk)
5000
120 kW
(163 hk)
5500
132 kW
(180 hk)
5750
Maks. drejningsmoment ved omdr./min. 206 Nm
1750
250 Nm
2500
270 Nm
2500
Kraftoverførsel
Drivende hjul Forhjul
Gearkasse 5-trins manuel 6-trins manuel
Præstationer
Topfart 195 km/t 200 km/t 213 km/t 216 km/t
Acceleration 0-100 km/t 8,9 sek. 8,5 sek. 7,9 sek. 7,5 sek.
Brændstofforbrug pr. 100 km ved blandet kørsel 6,6 liter
Blyfri 95
5,6 liter
Blyfri 95
6,1 liter
Blyfri 95
CO2-udslip ved blandet kørsel 155 g/km 129 g/km 142 g/km
1 Data opgivet for gasdrift. I benzindrift identiske med den benzindrevne 1.4 8V.
2 1.4 8V: Maks. effekt for visse eksportlande 55 kW (75 hk)

De fleste motorer er udstyret med den nyudviklede MultiAir-teknologi, som muliggør øget effekt og drejningsmoment i kombination med nedsat brændstofforbrug. Så f.eks. har 1,4 16V MultiAir-motoren i Punto Evo 12 procent højere effekt og næsten 15 procent mere drejningsmoment end den almindelige 1,4 16V. Indsugningsventilerne styres nu af et elektrohydraulisk styresystem, hvilket muliggør en uafhængig betjening af indsugningsventilerne. Derved er åbningstidspunktet og -antallet variabelt, hvilket øger motorens effekt.

Da MultiAir-teknologien derudover også styrer lufttilførslen til cylindrene, behøves det i konventionelle motorer til dette formål benyttede luftspjæld i indsugningstrakten ikke længere. Såkaldt luftspjældstab, som frem for alt opstår ved ikke helt åbnet luftspjæld ved lave og middelhøje omdrejningstal, skulle derved være komplet elimineret.

Dieselmotorer

[redigér | rediger kildetekst]
1.3 Multijet 16V 1.6 Multijet 16V 1.9 Multijet 8V
Byggeår 9/2005−10/2009 9/2009−11/2011 11/2012−6/2015 9/2010−11/2012 9/2005−10/2009 10/2009−2/2013 9/2008−11/2011 3/2006−8/2008 9/2005−8/2008
Motordata
Motorkode 199A2000 199A9000 199B4000 199A3000 199B1000 955A3000 939A1000 199A5000
Motortype R4-dieselmotor
Antal ventiler pr. cylinder 4 2
Ventilstyring DOHC, tandrem OHC, tandrem
Fødesystem Commonrail
Trykladning Turbolader, ladeluftkøler
Køling Vandkøling
Boring × slaglængde 69,6 × 82,0 mm 79,5 × 80,5 mm 82,0 × 90,4 mm
Slagvolume 1248 cm³ 1598 cm³ 1910 cm³
Kompressionsforhold 17,6:1 16,8:1 17,6:1 16,8:1 16,5:1 18,0:1
Maks. effekt ved omdr./min. 55 kW
(75 hk)
4000
62 kW
(84 hk)
3500
63 kW
(86 hk)
3500
66 kW
(90 hk)
4000
70 kW
(95 hk)
4000
88 kW
(120 hk)
3750
88 kW
(120 hk)
4000
96 kW
(130 hk)
4000
Maks. drejningsmoment ved omdr./min. 190 Nm
1750
190 Nm
1500
200 Nm
1500
200 Nm
1750
200 Nm
1500
320 Nm
1750
280 Nm
2000
Kraftoverførsel
Drivende hjul Forhjul
Gearkasse 5-trins manuel 6-trins manuel 5-trins manuel 6-trins manuel
Præstationer
Topfart 165 km/t 172 km/t 175 km/t 178 km/t 190 km/t 200 km/t
Acceleration 0-100 km/t 13,6 sek. 13,1 sek. 11,9 sek. 11,7 sek. 9,6 sek. 10,0 sek. 9,5 sek.
Brændstofforbrug pr. 100 km ved blandet kørsel 4,5 liter
Diesel
4,2 liter
Diesel
3,5 liter
Diesel
4,6 liter
Diesel
4,2 liter
Diesel
4,4 liter
Diesel
5,6 liter
Diesel
5,8 liter
Diesel
CO2-udslip ved blandet kørsel 123 g/km 112 g/km 90 g/km 122 g/km 110 g/km 114 g/km 149 g/km 154 g/km
  1. ^ Crashtest af Grande Punto, 2005 Arkiveret 22. juli 2016 hos Wayback Machine (hentet 3. august 2015, på engelsk)
  2. ^ Grünweg, Tom (4. oktober 2007). "Fiat Grande Punto Abarth: Zahmer Skorpion" (tysk). Spiegel Online. Arkiveret fra originalen 12. september 2014. Hentet 21. august 2014.
  3. ^ Kretzmann, Jan (28. februar 2007). "Fiat Grande Punto Abarth - Der Skorpion sticht wieder". Auto Bild (tysk). {{cite news}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)
  4. ^ "Abarth Grande Punto Esseesse Kit". Arkiveret fra originalen den 19. december 2011. Hentet 1. august 2016.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Uegnet url (link)
  5. ^ "Fiat Car Configurator". Arkiveret fra originalen den 31. januar 2010. Hentet 1. august 2016.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Uegnet url (link)
  6. ^ "Fiat Punto - News, Testberichte, Bilder und Videos". Motorvision (tysk). Arkiveret fra originalen 17. juli 2014. Hentet 22. august 2014.
  7. ^ "Fiat Punto läuft aus: Nachfolger wird der fünftürige Fiat 500" (tysk). Auto Bild. 16. januar 2014. Arkiveret fra originalen 18. april 2015. Hentet 2. april 2015.
  8. ^ Fiat Punto eingestellt? Nicht vor Ende 2016 Arkiveret 15. marts 2016 hos Wayback Machine (hentet 3. august 2015, på tysk)
  9. ^ Fiat Punto Preise, Ausstattung und Technik, 19. januar 2016 Arkiveret 24. september 2015 hos Wayback Machine (hentet 25. marts 2016, på tysk)
  10. ^ Fiat Grande Punto 1.4 8V Natural Power Arkiveret 22. august 2016 hos Wayback Machine (hentet 22. august 2014, på tysk)
  • Automobil Revue. Katalog 2007, 2008, 2013 og 2014 (på tysk og fransk).
  • Fiat Grande Punto instruktionsbog. Fiat Automobiler Danmark A/S, december 2005. Publikation nr. 1603.45.948.
  • Fiat Grande Punto tillæg til instruktionsbog. Fiat Group Automobiles Danmark A/S, august 2007. Publikation nr. 1603.81.048/83.402.
  • Fiat Punto instruktionsbog. Fiat Group Automobiles S.p.A., november 2011. Publikation nr. 603.99.054DK.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]