Kalofer

Kalofer
Kalofers byvåben Kalofers byflag
Monumentet for Hristo Botev i hans hjemby Kalofer
Monumentet for Hristo Botev i hans hjemby Kalofer
Overblik
Land Bulgarien
Postnr.4370 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 2.601 (2024)[1] Rediger på Wikidata
Andet
TidszoneUTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h.666 m Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Kalofer ligger i Bulgarien
Kalofer
Kalofer
Kalofers beliggenhed i Bulgarien 42°37′N 24°59′Ø / 42.617°N 24.983°Ø / 42.617; 24.983

Kalofer (bulgarsk: Калофер [kɐˈɫɔfɛr]) er en by i det centrale Bulgarien, beliggende på bredden af Tundzha mellem Balkanbjergene mod nord og Sredna Gora mod syd. Kalofer er en del af Plovdiv-provinsen og Karlovo- kommunen. Den er bedst kendt som fødestedet for den bulgarske digter og revolutionære Hristo Botev.

Den moderne bebyggelse Kalofer opstod i det 16. århundrede og formåede at bevare sin bulgarske karakter i Det Osmanniske Rige og udvikle sig som et center for håndværk, primært snoreproduktion. Kalofer-klostret har været i drift siden 1640 og klostret siden 1700. Under den bulgarske nationale genfødsel blev byen et centrum for revolutionær aktivitet, idet den var fødestedet for personer som Hristo Botev, eksark Josef, Dimitar Panichkov, Nikola Ivanov.

Kalofer ligger i den sydlige udkant af Stara Planina. Det er kun 17 kilometer fra Karlovo, 22 km fra Sopot, 56 km fra Plovdiv, 222 km væk fra Burgas, 300 km fra Varna og 164 km fra hovedstaden i Bulgarien Sofia.

Kalofer blev grundlagt i det 16. århundrede (1533). Helt fra begyndelsen nød den privilegier som by, hvilket gjorde det muligt for den at bevare sin typiske bulgarske karakter. I den tid, hvor traditionelle skikke blomstrede, var omkring 1200 enheder til fremstilling af traditionelle farvede bulgarske uldtråde (gaitan) i drift i byen. Traditionelle bulgarske helligdage er altid holdt i hævd i Kalofer. Byen er blevet brændt ned mindst tre gange.

Kalofer er kendt i Bulgarien for den traditionelle bulgarske mandlige horo danset i den iskolde flod på helligtrekonger.

Kilder og henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]