Nordsjælland

Kort over kommuner i Nordsjælland
Udsigt fra det nordligt beliggende Nakkehoved Fyr til havnen i Gilleleje i Nordsjælland

Nordsjælland er den almindelige betegnelse for det nordøstlige Sjælland. Hvorimod Nordvestsjælland og København normalt ikke betragtes som en del af Nordsjælland.

Danmarks Statistik opererer med et Nordsjælland, betegnet som Landsdel Nordsjælland, der består af følgende kommuner[1]:

Indtil 1. januar 2007 var dette Nordsjælland administrativt delt mellem Frederiksborg Amt og tilstødende kommuner (Ledøje-Smørum, Værløse og Søllerød) i Københavns Amt. De nuværende Egedal, Furesø og Rudersdal kommuner indeholder områder fra både Frederiksborg Amt og Københavns Amt. Resten af Nordsjælland inklusive den nordlige del af Hornsherred hørte til Frederiksborg Amt.

Den generelle afgrænsning af Nordsjælland har tidligere været synonymt med Frederiksborg Amt. Efter amterne blev nedlagt og kommunegrænserne blev tegnet om ved Strukturreformen i 2007 har afgrænsningen af Nordsjælland mod syd været klart defineret som Egedal Kommune, Frederikssund Kommune, Furesø Kommune og Rudersdal Kommune. [2]

De største byer i Nordsjælland er Helsingør, Hørsholm, Hillerød, Ølstykke,Stenløse, Birkerød og Farum, opstillet efter størrelse [3].

Nordsjællands kyststrækning er angiveligt et særligt tiltrækkende område for turister på grund af mulighederne for naturoplevelser, med strande og skove, som strækker sig fra Hundested til Helsingør.[4] Mellem Hornbæk og Ålsgårde ligger flere bunkere fra besættelsen, mens en række andre bunkere på nordkysten er blevet fjernet.[5]

  1. ^ Regioner, landsdele og kommuner, v1:2007-
  2. ^ Regioner, landsdele og kommuner, v1:2007-, Danmarks Statistik, 2007-01-01
  3. ^ Statistikbanken Tabel BEF44
  4. ^ "Visit Danmark: Naturoplevelser i Nordsjælland". Arkiveret fra originalen 20. juni 2015. Hentet 20. juni 2015.
  5. ^ Stormflod afslører bunkeranlæg i Nordsjælland TV2 Nyhederne 10. december 2013

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
Spire
Denne artikel om geografi i Region Hovedstaden er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.