Ordet tivoli stammer oprindeligt fra den italienske by Tivoli, men fra slutningen af 1700-tallet begyndte man at bruge navnet som betegnelse for forlystelsesparker rundt om i Europa[1]. Bedst kendt fra denne periode er de tre Tivoli-forlystelsesparker i Paris, som i 1843 inspirerede navnet på Tivoli i København (der oprindeligt hed Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall, dernæst Kjøbenhavns Sommer-Tivoli og siden 2004 blot Tivoli).
I dansk sprogbrug optræder ordet fra starten af 1800-tallet som generisk betegnelse for forlystelseshaver (et tivoli, flere tivolier), samt i billedlig eller overført betydning som betegnelse for alle mulige lystige eller løsslupne forhold[2].
Om Aanden skulde flagre noget vildt I Digtekonstens muntre Tivoli, |
||
Emil Aarestrup, 1839 |
Denne måde at bruge ordet på har fundet en fast form i vendingen "tivoli er åben", som anvendes, når en person har forsømt at lukke sine buksegylp.
Betegnelsen tivoli bruges i dag både om fastliggende og omrejsende forlystelsesparker, såsom Damhus Tivoli i København, Tivoli Friheden i Århus, Gröna Lunds Tivoli i Stockholm, Liseberg Tivoli i Göteborg, Thomas Tivoli i Norge og Schmidt Tivoli i Hamborg.
Et omrejsende eller ambulant tivoli er et forlystelsesetablissement, som ikke har fast adresse, men flytter fra by til by. Som oftest består et omrejsende tivoli af en række telte og/eller vogne, der hver især tilbyder en form for underholdning eller aktivitet, f.eks. tombola, radiobiler, skydetelt eller andet. Før dødsdromen blev forbudt i Danmark, havde en del omrejsende tivolier også sådanne med rundt i landet.
Betydelige personer i dansk tivoli-historie inkluderer blandt andet Brødrene Stefansen, Chr. Toft, Carl Mortensen, Alfred Rahbek Sørensen, Hans Stein og Niels Peder Pedersen, direktør for Danmarks første ambulante tivoli, Aarhus Tivoli.
Wikimedia Commons har medier relateret til: |