Trækteori (efter engelsk: trait theory) er en retning indenfor personlighedspsykologien, der beskæftiger sig med personlighedstræk – dvs. vedvarende karakteristika ved en persons adfærd, såsom udadvendthed, pligtopfyldenhed, dominans, m.v.
Navnet indbyder til den misforståelse, at der er tale om én bestemt teori, men der er i virkeligheden tale om et felt af teorier. Fællesnævneren er den idé, at personligheden overvejende defineres af personlighedstræk, og skal udforskes ved hjælp af personlighedstræk. Derved adskiller feltet sig fra andre personlighedspsykologiske retninger (f.eks. Freuds psykoanalyse), som definerer personligheden på andre måder og lægger vægt på andre forklaringer.
Trækteori ser det som sin opgave at identificere, klassificere og (i et vist omfang) forklare de personlighedstræk, der findes. Gennem de sidste 20-30 år har feltet været domineret af en bestemt trækteori: "big five" eller "fem-faktormodellen", som udpeger fem grundlæggende personlighedstræk (se herunder).
Den praktiske metode til at bestemme hvor en person 'placerer sig' på forskellige personlighedstræk (f.eks. hvor vedkommende ligger på en skala fra indadvendthed til udadvendthed) er personlighedstest.
Paul T. Costa, Jr. og Robert R. McCrae er ophavsmændene bag det måske mest berømte forsøg på at gøre dette. Deres fem-faktor model (eller the big five) er netop et bud på dette, og går ud på, at et hvert individ rangerer forskelligt, når det gælder fem karaktertræk. Hvert af disse træk kan yderligere deles op i seks "facetter": [1]
Der er udviklet et spørgeskema/test (NEO PI-R) der estimerer disse fem faktorer, og i dette spørgeskema er hver af disse fem faktorer yderligere opdelt i 6 såkaldte "facetter".
Spørgeskemaet bruges indenfor forskning og som et erhvervspsykologiske værktøj f.eks. i forbindelse med ansættelser. En gratis engelsk version findes på net, [3] og der foreligger også en dansk version. [4]
Psykologen R.B. Cattell argumenterede i 1940'erne for 16 overordnede faktorer, mens H.J. Eysenck mente, at tre faktorer er fyldestgørende. [5]
En andet spørgeskema er udviklet af C. Robert Cloninger: Temperament and Character Inventory (TCI), der er en viderudvilking af hans tidligere Tridimensional Questionnaire (TPQ)[6]. TCI har syv personlighedsdimensioner med betegnelserne nysgerrighed (engelsk: novelty seeking), skadeundvigelse (harm avoidance), belønningsafhængighed (reward dependence), vedholdenhed (persistence), selfdirectedness, samarbejdsvillighed (coorperativeness) og self-transcendence. De fire første dimensioner benævnes "temperamenttræk", mens de tre sidste er "karaktertræk".
Spørgeskemaet i TCI er på 240 spørgsmål som personen der undergår testen selv udfylder og det findes også i en "godkendt" dansk version fra Afdeling for Psykiatrisk Demografi.