VM havde deltagelse af 20 landshold, hvilket var ny rekord, og mesterskabet var opdelt i en A-turnering med 8 hold og en B-turnering med 12 hold. Storbritannien og Schweiz stillede op til VM for første gang. Somalia, hvis landshold bestod af indvandrere til Sverige, og som havde base i Borlänge, havde deltaget ved de foregående fem VM-turneringer, men holdets tilmelding til VM i 2019 blev indsendt to dage for sent, og derfor måtte holdet tage til takke med en status som reserve.[2] Reservetjansen blev imidlertid aktiveret, da Mongoliet kort inden VM meldte afbud.[3]
Mesterskabet blev vundet af Rusland, som dermed vandt VM i bandy for andet år i træk og for 12. gang i alt (for 26. gang, hvis man også . I finalen vandt det russiske hold over Sverige med 6-5 efter forlænget spilletid. Den ordinære spilletid var endt 5-5 efter at Sverige havde været foran med 3-1 ved pausen. Det afgørende mål blev scoret af Almas Mirgazov, der i alt scorede tre mål for Rusland i finalen.[4]Bronzemedaljerne gik for tredje år i træk til Finland, der i bronzekampen vandt med 8-2 over Kasakhstan.[5]
Kampene blev afviklet på fire arenaer i Västergötland. Hovedarenaen var Arena Vänersborg i Vänersborg, hvor 16 af A-VM's 20 kampe, herunder de afgørende kampe, blev afviklet. De sidste fire kampe var fordelt på to placeringskampe i Slättbergshallen i Trollhättan og en kamp i den indledende runde i både Ale Arena i Surte og på det nyanlagte Boda Isstadion i Borås, som blev indviet i forbindelse med VM-kampen mellem Finland og Kasakhstan. Kampene i B-VM spilledes i Vänersborg og Trollhättan, hvor førstnævnte igen var hovedarena med 24 kampe, herunder semifinalerne og finalen, mens sidstnævnte lagde is til de resterende 14 kampe.
De otte hold var opdelt i to puljer med fire hold i hver. Puljerne var inddelt efter holdenes placering ved seneste VM, således at de fire højst rangerede hold var placeret i pulje I, mens de øvrige fire hold spillede i pulje II, og begge puljer spillede en enkeltturnering alle-mod-alle. De to bedste hold i pulje I kvalificerede sig direkte til semifinalerne, mens de øvrige to hold i pulje I gik videre til kvartfinalerne. De to andre pladser i kvartfinalerne gik til de to bedste hold i pulje II, mens de sidste to hold i pulje II måtte nøjes med at spille om 7.- og 8.-pladsen og undgå nedrykning til B-VM.
De 12 hold var opdelt i to puljer med seks hold i pulje A og seks hold i pulje B, og i hver pulje spillede de seks hold en enkeltturnering alle-mod-alle, hvor kampene spilles 2 × 30 minutter (med efterfølgende straffeslagskonkurrence i tilfælde af uafgjort). De to bedste hold i hver pulje gik videre til semifinalerne, mens de øvrige otte hold spillede placeringskampe om 5.- til 12.-pladsen.