Vincenzo Galilei

Vincenzo Galilei
Født3. april 1520 Rediger på Wikidata
Santa Maria a Monte, Italien Rediger på Wikidata
Død2. juli 1591 (71 år), 1. juli 1591 (71 år) Rediger på Wikidata
Firenze, Italien Rediger på Wikidata
FarMichel Angelo Rediger på Wikidata
BørnGalileo Galilei,
Michelangelo Galilei Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev afGioseffo Zarlino Rediger på Wikidata
BeskæftigelseMusikolog, musikteoretiker, lutenist, komponist Rediger på Wikidata
EleverMichelangelo Galilei Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Vincenzo Galilei (født ca. 1520 i Santa Maria a Monte, død 2. juli 1591 i Firenze) var en italiensk lutenist, musikteoretiker og komponist. Han var far til den store naturvidenskabsmand Galileo Galilei.

Vincenzo Galilei var elev af musikteoretikerne Gioseffo Zarlino og Girolamo Mei. Han arbejdede en stund som lutlærer i Pisa før han slog sig ned for godt i Firenze. Her blev han medlem af Florentiner Camerata, en gruppe som i et forsøg på at genoplive antikke musikforbilleder skabte udgangspunktet for barokmusikkens udvikling. Galilei var måske den første som brugte recitativ i opera siden han var en af de som udviklede monodien, den musikalske stil som er nærmest recitativet.

Han komponerede to bøger med madrigaler, lutmusik og en større mængde sange til lutakkompagnement. Sangene regnes til hans vigtigste bidrag siden de på mange måder foregreb den tidlige barokstil.

Nogle af Galileis betydeligste teoretiske bidrag er arbejde omkring konsonans og dissonans, og han gjorde vigtige opdagelser indenfor vibrerende strenges fysik. Mange giver ham æren for at have ledet sønnen Galileo væk fra abstrakt matematik og over mod fysiske eksperimenter med matematisk beskrivelse af resultaterne – en arbejdsmåde blev som blev af største betydning for udviklingen af naturvidenskaberne.

Della musica antica et della moderna, 1581

Galileo, Vinzeno: Dialogo della musica antica e della moderna, Florenz 1581.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]