Wikipedia:Offline-kilder

Denne side er et essay om den danske Wikipedia.
Genvej:
WP:OFFLINE
Essays indeholder råd eller meninger udtrykt af en eller flere af Wikipedias brugere. Essays er ikke officielle politikker, regler, normer eller retningslinjer. Nogle essays kan beskrive alment accepterede normer, andre præsenterer mindretalssynspunkter.
Denne side i en nøddeskal
Offline-kilder (bøger, trykte avisartikler etc.) er lige så meget værd som online-kilder (websider, PDF-udgivelser etc.).
...eller her. Så længe de er pålidelige kilder kan de bruges.

Wikipedias artikler bygger så vidt muligt på pålidelige kilder skrevet af tredjeparter som ikke har nogen kompromitterende tilknytning til emnet. Men selv om Wikipedia er en internet-encyklopædi er offline-kilder lige så gode som online-kilder. Selv om det i dag er nemt at finde informationer om mange emner på nettet er der stadigvæk værdifuld information at finde i f.eks. lærebøger eller akademiske journaler som ikke er til at finde på internettet. Offline-kilder er på ingen måde dårligere end online-kilder, og du skal ikke lade mangel på en digital version af din kilde afskrække dig fra at bruge den i en artikel.

Det mest hyppige eksempel på offlinekilder er bøger og avisartikler. Selv om der er mange projekter som arbejder på at digitalisere både nye og gamle bøger er der stadigvæk et væld af information som enten stadigvæk kun findes i fysisk form, eller hvis de findes på nettet, er gemt bag en betalingsmur. Mange af bøgerne dækker vigtige emner som f.eks. historie, filosofi og jura som ikke nødvendigvis er dækket tilstrækligt af kilder på nettet, og avisartikler kan dække nyere begivenheder der endnu ikke er nedfældet i historiebøger (f.eks. politiske begivenheder). Der er også kilder som førhen har eksisteret på internettet men som er blevet fjernet efterfølgende uden at efterlade en arkiveret version.

Det er ikke overraskende at mange af Wikipedias kilder kommer fra internettet. De er nemme at finde gennem forskellige søgemaskiner og kan nemt linkes til. De er også nemmere at evaluere for andre brugere som ønsker at se om kilderne er pålidelige. Dog kan det også føre til at encyklopædien kun anvender kilder fra nyere tid og langsomt ekskluderer ældre kilder med værdifuldt materiale som f.eks. banebrydende forskningsartikler fra det 19. og 20. århundrede. Derfor er det ikke produktivt at fjerne offline-kilder fra artikler kun fordi du ikke selv har adgang til materialet.

Når det er sagt er det alligevel hjælpsomt hvis du beskriver offline-kilder så detaljeret som muligt. Hvis du husker at skrive ting såsom forfatter, sidenummer og ISBN-nummeret på en bog er det nemmere for andre brugere at finde materialet og bekræfte det du har skrevet. En af de nemmeste måder at gøre dette er ved at bruge skabeloner som {{kilde bog}} eller {{kilde nyheder}} som også giver dig mulighed for at indsætte relevante citater der understøtter påstanden i artiklen. Dette er især vigtigt når artiklen omhandler kontroversielle eller obskure emner. Hvis du synes at det er svært at rode med kildeskabeloner kan du bruge Wikimedias referencegenerator som laver en færdig skabelon baseret på den information du indtaster.

Uanset hvad vil der sommetider opstå tvivl om hvorvidt en offline-kilde er gyldig. Husk at man som udgangspunkt skal forvente at folk handler i god tro, også hvis de refererer til en mistænksom eller tvivlsom kilde. Det kan være at den anden bidragsyder kan sende dig en fotokopi eller et citat fra kilden. Du kan også prøve at besøge dit lokale bibliotek og se om de har værket. Hvis kilden er en nyhedsartikel er der nogle biblioteker som giver adgang til portaler såsom Infomedia. Du kan også prøve at henvende dig hos det relevante WikiProjekt for at se om der er nogen ildsjæle der har materialet, eller eksperter som kan bekræfte informationen.