Østlige Karpater

Østlige Karpater
Východné Karpaty
Satellitfoto over Østlige Karpater
Højeste punkt
BjergtopPietros (2.305 moh)
Højde923 m
Koordinater47°35′40″N 24°38′11″Ø / 47.5945°N 24.6364°Ø / 47.5945; 24.6364
Geografi
Østlige Karpater ligger i Rumænien
Østlige Karpater
Østlige Karpater
De rumænske østlige karpater og de sydlige karpater/Transylvanske Alper
Del afKarpaterne
LandRumænien Ukraine, Slovakiet, Polen
Beliggende iTjernivtsi oblast, Zakarpatska oblast, Ivano-Frankivsk oblast, Bacău, Suceava, Bistrița-Năsăud, Vrancea, Buzău, Neamț, Prahova, Maramureș, Covasna, Prešov, Harghita, Mureș, Województwo podkarpackie
BjergområdeKarpaterne

Østlige Karpater (slovakisk: Východné Karpaty, polsk:rumænsk Carpații orientali) er en del af den østeuropæiske bjergkæde Karpaterne. De udgør fortsættelsen af de Vestlige Karpater og inkluderer området fra byen Bardejov (Slovakiet) til Predealpasset (Rumænien). I Polen hører de Nedre Beskider, Sanok-Turkabjergene med Saanabjergene og Bieszczady til de østlige Karpaterne. Større byer her er Przemyśl, Krosno og Sanok samt (vinter)sportsbyerne Polańczyk, Ustrzyki Dolne og Ustrzyki Górne.

De østlige karpater er opdelt i de ydre og indre østlige karpater, og de centrale dele af begge kaldes Skovkarpaterne.

I bredeste forstand, men sjældent, bruges udtrykket østlige karpater til at betegne hele området med sydøstlige Karpaterne.

De østlige Karpater ligger i snæver forstand helt i Rumænien og markerer grænsen mellem delene Transsylvanien og Moldova. Det højeste punkt er Pietros der er 2.305 moh. Prisloppasset (1.416 m; på østgrænsen af Maramureș-regionen mellem Maramures-bjergene og Rodna-bjergene) i Rumænien. Den sydlige grænse går ved Predeal Passet.[1] Større byer i regionen er Piatra Neamț og Bacău. De østlige Karpater har kun få turistfaciliteter.

Østlige Karpater - Bieszczady, Polen
Udsigt over Swydivets-bjergene nær Dragobrat, Ukraine

De østlige karpater er præget af mange lange dale og er derfor opdelt i et stort antal bjergkæder. Deres betegnelse, afgrænsning og yderligere opdeling er ikke ensartet og bestemmes ikke kun af topografiske, men også af geologiske og turistmæssige aspekter.

Kilder og henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ "Predeal Pass Romania" (engelsk). Encyclopedia Britannica. Hentet 2018-04-14.