Όνουρις

Όνουρις
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην πρώιμη Αιγυπτιακή μυθολογία ο Ανχούρ (επίσης Όνουρις, Αν-Χερ, Ανχέρ, Ανχουρέτ, Χαν-Χερ, Ινχέρτ) αρχικά ήταν θεός του πολέμου που λατρευόταν στην περιοχή Άβυδο της Άνω Αιγύπτου, και ειδικότερα στην Θύνι. Οι μύθοι λένε ότι έφερε την γυνάικα του Μεχίτ, που ήταν το θηλυκό αντίστοιχό του από τη Νουβία, και το όνομά του αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός—σημαίνει (αυτός που) οδηγεί την μακρινή[1].

Ένας από τους τίτλους του ήταν Σφαγέας των εχθρών. Ο Όνουρις αναπαριστάται ως άντρας με γένι και με μανδύα, με στέμμα με τέσσερα φτερά[2], κρατώντας δόρυ ή λόγχη, ή κάποιες φορές με κεφάλι λιονταριού, που αντιπροσωπεύει την δύναμη και την εξουσία. Σε κάποιες απεικονίσεις ο μανδύας μοιάζει περισσότερο με κιλτ[3].

Ως θεός του πολέμου ήταν προστάτης του αρχαίου Αιγυπτιακού στρατού, και προσωποποίηση των βασιλικών πολεμιστών. Όντως, στις γιορτές στις οποίες τον τιμούσαν, οργανώνονταν ψεύτικες μάχες. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή ο Αυτοκράτορας Τιβέριος αναπαριστάται στους τοίχους Αιγυπτιακών ναών φορώντας το χαρακτηριστικό στέμμα με τα τέσσερα φτερά του Όνουρι.

Οι Έλληνες εξίσωναν τον Όνουρι με το δικό τους θεό του πολέμου Άρη. Όταν οι Ολύμπιοι θεοί ξέφυγαν από τον Τυφών και πήρανε μορφή ζώων στην Αίγυπτο, ο Άρης λέγεται ότι πήρε τη μορφή ψαριού ως Λεπίδοτος ή Όνουρις[4].

Αυτός που σηκώνει τον ουρανό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του Όνουρι μπορεί επίσης να σημαίνει Αυτός που σηκώνει τον Ουρανό και, λόγω που έχουν το ίδιο στέμμα με τα φτερά, ο Όνουρις αργότερα ταυτίστηκε με τον Σου, γινόμενος έτσι Ανχούρ-Σου. Όταν ταυτίζεται με τον Σου είναι γιος του Ρα και αδελφός της Μπαστέτ.

Αρχιερείς του Όνουρι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Φυλακτό του Όνουρι.
  • Αμενχοτέπ, από την εποχή του Τούθμωσι Δ΄. Η γυναίκα του Αμενχοτέπ Χενούτ ήταν τραγουδίστρια του Όνβουρι. Οι γιοι τους Χαν και Κεννά ήταν Πολεμιστές Άρματος του Φαραώ. Από στήλη που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο (EA 902)[5].
  • Χόρι (Hori)[6]
  • Μίνμοσις (Minmose), γιος του Αρχιερέα του Όνουρι Χόρι, και η γυναίκα του Ίντυ (Inty). Από την περίοδο βασιλείας του Ραμσή Β΄[6].
  • Ανχούρμοσις (Anhurmose), από την εποχή του Μερνεφθά[6][7].
  • Σισχεψέτ (Sishepset), από την εποχή του Ραμσή Γ΄[7].
  • Ο Χαρσιεσής (Harsiese), που αναφέρεται σε ένα όστρακο στην Άβυδο[7].

Στη σύγχρονη κουλτούρα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανχούρ είναι χαρακτήρας στο online παιχνίδι SMITE. Είναι κυνηγός και έχει τον τίτλο Σφαγέας των Εχθρών[8] και απεικονίζεται στην (ανθρωπομορφική) μορφή λιονταριού με το γένι, μανδύα, και στέμμα με τέσσερα φτερά.

Ο Ανχούρ είναι επίσης ένας θεός του χάους στο ηλεκτρονικό παιχνίδι NetHack/Slash'EM.


  1. The Way to Eternity: Egyptian Myth, F. Fleming & A. Lothian, p. 56
  2. Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. p. 118
  3. Turner and Coulter, Dictionary of ancient deities, 2001
  4. Antoninus Liberalis, Metamorphoses 28 (trans. Celoria) (Greek mythographer 2nd century AD)
  5. Topographical Bibliography Vol VIII, retrieved from Griffith Institute website May 2010
  6. 6,0 6,1 6,2 Kitchen, K.A., Rammeside Inscriptions, Translated & Annotated, Translations, Volume III, Blackwell Publishers, 1996
  7. 7,0 7,1 7,2 Porter and Moss Topographical Bibliography; Volume V Upper Egypt Griffith Institute
  8. http://www.smitewiki.com/Anhur

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]